|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 20:43 | 03.28.2024

«Льодовий город», або Як у Вертіївці ковзанку заливали

Коли є бажання, то немає нічого неможливого! Цю просту істину довели у Вертіївській ОТГ. Активні мешканці Вертіївки об’єдналися і створили неймовірне місце для активного відпочинку – ковзанку. Свою «льодову арену» вони залили прямісінько на городі секретаря селищної ради, витративши на це вісім днів та понад 120 кубів води.

З давніх-давен ковзанка – досить популярна зимова розвага. Безумовно, найбільш популярний він серед дітей та підлітків, проте і дорослі також із задоволенням проводять там час. Але спортивних комплексів із льодом немає навіть у багатьох містах – що вже говорити про села? Тому тут виходять з ситуації власними силами. Головне – щоб була людина, яка зможе організувати, згуртувати людей і довести справу до кінця.

kovzrez

У Вертіївській об’єднаній територіальній громаді вже понад три роки діє культурно-спортивний комплекс «Вертіївка». Тут діти займаються вільною боротьбою, боксом, планують додати йогу. Найбільше бажання директора комплексу Сергія Овсієнка – якомога більше дітей та молоді долучити до спорту, до здорового способу життя. Сергій Миколайович – не лише директор: він і тренер, і організатор, і модератор ідей. Проте переконує, що на все це його спонукають діти. Саме так було і з ковзанкою, яку він вирішив зробити саме для них.

chystlid

«У нас багато дітей тренується, і всі вони давно хотіли ковзанку. Напевно, саме через них і виникла ця ідея, – розповідає Сергій Овсієнко. – Вирішив спробувати, чому б ні? Проте перед тим, як втілити її в життя, довго вагався, бо не був впевнений в успіху».

 

Ковзанка заміть городу

 

Як би то не дивно звучало, але свою ковзанку вертіївці розмістили не в центрі села, а на звичайнісінькому городі секретаря селищної ради Марини Мороз. Жінка без вагань віддала свої сотки під таку справу.

«У нас неподалік цього городу – спортивний зал, де діти займаються боротьбою, – розповідає Сергій Миколайович. – І ще від початку роботи нашого спортивного комплексу ми завжди хотіли мати десь неподалік футбольне поле, щоб діти ще й у футбол могли грати. І наш, на жаль, покійний голова села Сергій Мороз про це знав. І він мені ще колись сказав, мовляв, забирай мій город і роби футбольне поле. До поля поки що не дійшло, а от коли з’явилась ідея створити каток, то вже його дружина Марина Григорівна пішла нам назустріч і віддала цей город у користування. І робота закипіла».

toloka

 

Лопати, відра, грейдер і пожежна машина

 

Участь у створенні ковзанки брали всі небайдужі – і дорослі, і діти. Робота кипіла і вдень і пізно ввечері. Працювали завзято, незважаючи на морози, бо знали, для чого всі ці старання. Рівняли землю лопатами і грейдером, а для гарної ковзанки витратили не один десяток кубів води.

ditystar

«Насамперед я дивився по погоді. Ви ж знаєте, що в грудні морозів не було. А коли побачив, що на термометрі почало мінус 15 показувати, то зрозумів, що треба брати бика за роги. Ми звернулися до Вертіївського голови Федора Миколайовича по допомогу і він надав нам грейдер, котрим ми вирівнювали територію. Оскільки у нас не було досвіду у створенні катка, то вирівняти ідеально у нас не вийшло. Але наступного року, можливо, не тільки вирівняємо правильно, а ще й піску туди завеземо. Навіть клейонку підкладемо, бо цьогоріч коли почали лити воду, довелося поставити перегородку, бо вона почала відходити, – розповідає Сергій Миколайович. – Вже після того, як підготували місце, то треба було заливати водою. З цим допомогли наші пожежники, за що ми дуже їм вдячні. Коли ми тільки почали заливати воду, то дехто думав, що я з’їхав з глузду і що нічого з того не вийде, але результат бачите самі. Пожежники порахували, що на ковзанку витратили понад 120 кубів води».

 

Ковзанка вийшла м’яка і товста

 

Сергій Овсієнко каже, що починали роботи зі створення ковзанки інтуїтивно, але зараз вже знають свої недоліки і переваги, тому наступного року зроблять ще кращу і якіснішу. Хоча з останнім тут проблем немає.

«Коли з’явилась ідея залити ковзанку, я конкретно не знав, як це робити. Робили, як то кажуть, навмання. Трохи в Інтернеті шукали інформацію, – розповідає Сергій Овсієнко. – Проте зараз можу сказати, що лід вийшов у нас непоганої якості. Ковзанка вийшла добра, така, як і має бути. За правилами ковзанка повинна бути товста і м’яка, щоб нога по ній «пливла». Я колись був на ковзанці у Броварах – приблизно такий лід у нас вийшов. Ще був у Ніжині, то на їхній ковзанці лід тоненький, бо вони її лили, напевно, пару днів. Ми ж свою лили вісім днів, кожні 5-6 годин підливали воду. І зараз кожну ніч підливаємо – після того, як люди покатаються. Це обов’язково! Коли пожежники допомагають, коли відрами доводиться носити. Але ж справа того варта. Я думаю, навіть коли мороз спаде, то наша ковзанка ще простоїть».

kovzprac

Робота ковзанки не обмежена в часі: з допомогою сільської ради і деяких небайдужих жителів Вертіївки Сергію Овсієнку вдалося ще й провести світло. Це дає змогу кататися в темну пору не гірше, ніж удень.

 

Ковзани скупляли на OLX

 

Щоб покататися на «льодовій арені» у Вертіївці, не обов’язково мати власні ковзани. Можна просто прийти на ковзанку і взяти їх в оренду безкоштовно. Кататися приходять не лише діти, але й дорослі.

vecirkovz

«У нас же село, ковзанів немає майже ні в кого, – говорить Сергій Миколайович. – Тому тут теж потрібно було попрацювати. Купували їх за оголошеннями – усі ковзани, які продавали на сайті OLXв Ніжині, ми купили. Нам пощастило, бо не було морозу і в Ніжині тоді ковзанки не було, нікому тоді ковзани не потрібні були. З грошима на придбання ковзанів нам допомогли наші друзі. Зараз у нас вже трохи більше 40 пар. І поки що цього достатньо для всіх бажаючих покататися. Всі, хто приходить на нашу ковзанку, можуть взяти ковзани безкоштовно. Вони зберігаються у нашій спортивній залі. Я щодня приїжджаю на ковзанку, видаю ковзани, а ввечері забираю їх. Діти дуже полюбили цей зимовий атракціон. Вже з восьмої ранку мені діти дзвонять, щоб приїхав і дав їм ковзани. І це ж круто! У нас є таке правило, що першочергове право на катання мають ті діти, які замаються в нашому спортивному комплексі, а старші спортсмени наглядають за ковзанами. Але діти все розуміють і бережуть їх, діляться одне з одним».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото Сергія Овсієнка

Схожі матеріали (за тегом)