|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 14:51 | 04.16.2024

Солодких справ майстриня

Умілі жіночі руки завжди творять дива, особливо коли справа стосується кулінарії. Козельчанка Наталія Сікорська закохалася у випічку ще школяркою. Але спеціальність обрала дуже відповідальну і серйозну – податківець.

Отримавши вищу освіту і три роки відпрацювавши на фінансовій ниві, зрозуміла, що в цій професії зовсім нема поля для творчості. І повернулася на… кухню. На відміну від більшості жінок, тут вона отримує неабияке задоволення, створюючи справжні витвори мистецтва, якими люблять ласувати гості сімейних свят та великих корпоративів, рідні, друзі і навіть справжні зірки шоу-бізнесу.

 

Нетиповий кондитер

 

vyst5Мініатюрна за статурою, худорлява, зовсім не схожа на людину, яка випікає. Проте профіль Наталі у соціальних мережах – це естетичний рай для ласунів. Там сила-силенна тортиків, тістечок, капкейків, французьких макаронів та інших апетитних десертів. Той, хто хоч раз скуштував кондитерські вироби Наталі, замовляє їх у майстрині знову й знов. Вони смачні, вміло і зі смаком оздоблені, а головне – зроблені з душею.

Першого свого торта козельчанка спекла на день народження дитини, коли ще сама навчалася у школі. І хоч довго над ним проморочилась, дивувалися, а головне – захоплювалися всі гості свята.

«Випікати я почала рано. Вже у восьмому класі пекла Великодні паски. Хоч це тісто особливе і потребує, щоб його гарно вимісили, вклали душу. Але не було такого, щоб паска не вийшла, – зізнається моя співбесідниця. – Якось нас з моїм нинішнім чоловіком, а тоді ще просто другом, запросили на день народження його племінника. Я дуже хотіла вразити дитину і спекла йому великого «Медовика» у формі ведмедика. Стільки компліментів на свою адресу я ніколи не чула, як того вечора. Це тепер ведмедиком нікого не здивуєш, а тоді торти купували у кулінаріях і вони були квадратні, або круглі з квіточками. Про креатив ніхто і не мріяв».

 

Пече торти, а любить м'ясо

 

Найцікавіше, що Наталія до солодкого зовсім байдужа, більше полюбляє м'ясо, а от шлях до серця свого чоловіка знайшла саме завдяки солодощам. Він її перший і постійний дегустатор.

«Я на всі дні народження Сергія пекла торти ще до одруження. Ну а зараз – це навіть не обговорюється. Діти мої теж обожнюють випічку. Тож інколи замовлення доводиться множити на два, бо кожен йде на кухню на аромат і дуже хоче скуштувати, особливо, якщо це капкейки або макарони, – посміхається наша героїня. – Я ніколи не економлю на продуктах. Все купую тільки натуральне. Постійно вчуся, удосконалюю різні техніки, їжджу на майстер-класи до відомих кондитерів. Чотири рази була у майстрині міжнародного рівня Олесі Голумбевської. Це найкращий викладач цукрової флористики в Україні.

1vykladachi

З відомими викладачами кондитерського мистецтва

 

З останнього, що я опанувала, – вишукані мініатюрні тістечка, які є найсучаснішими класичними витворами французьких кондитерів – макарони. Нині вони набули шаленої популярності і впевнено посіли перше місце на подіумі солодких смаколиків. У кожній поважній кондитерській вони стали просто обов'язковим елементом меню. Різнокольорові, зовні хрусткі, а всередині начинені м'яким апетитним кремом – вони так приваблюють і спокушають, що врешті-решт я відкинула усі страхи і навчилася. Це тепер улюблені ласощі мого сина і доньки. До цього вони віддавали перевагу пряникам».

Хоч імбирно-медові пряники й виглядають простіше, ніж торт, але роботи над ними – не менше, зізнається Наталія. Спочатку випікається спланована вирізана основа, коли вона охолоне, наноситься спеціальна глазур – айсинг. Кожен колір наноситься окремо, попередній колір перед нанесенням наступного має висохнути, а на це йде до доби часу. Тому пряник – це кількошарова багатоетапна робота.

«Глазур теж готую сама, так надійніше, і точно знаєш, з чого вона складається. Натуральність і безпечність – понад усе», – стверджує кондитерка.

 

27 тортів за три дні і капкейки для Чапкіса

 

Замовлення у Наталії бувають дуже різними. Інколи доводиться навіть забути про сон на кілька днів. Але кожен торт для неї – особливий.

1process«Коли я творю, думаю про людей, для яких буде ця випічка. Намагаюся відчути їхній характер, виділити їхні побажання, ціную їхні смаки. Коли в моду увійшли торти з мастики, перший я зробила для кума Михайла. Він дуже роботящий і не може усидіти без діла. Я виліпила чоловіка, який відпочиває на пляжі і підписала: «Неділя – не діло». Аби кум хоч один день присвятив відпочинку. Найважливіше, коли моя випічка дарує радість. Найбільша нагорода для мене, коли люди кажуть, що були зовсім байдужі до солодкого, а коли спробували мій торт, змінили думку, – посміхається господиня. – Замовлення для «Території Твого Танцю» для мене завжди особливі. Це колектив, до якого я прикипіла душею. Сама займаюся у Ірини Баштан, і діти мої ходять до неї на танці. Коли «ТТТ» було десять років, я спекла торт на 36 кілограмів! Робила його дві доби, не виходячи з кухні. На святі було близько двох сотень дітей. Емоції неможливо передати. Кожен поверх був різний на смак. На будь-якого поціновувача. Торти для мене — це як вид мистецтва. Я бачу в них більше, ніж випічку. Це як писати картину. Процес випічки дарує мені радість. І я можу поділитися нею з іншими…»

Найбільше із замовлень, яке спадає на думку кондитерці,– 27 тортів за три дні! Для Наталії це був справжній виклик, який вона гідно прийняла.

«Замовили учні однієї зі столичних шкіл. Це творчий навчальний заклад Києва, тож і замовлення було відповідним. Я три доби не спала. Це було, наче пробігти марафон. Але коли побачила щасливі очі замовників, втома розвіялася. Воно того варте!», – наголошує наша героїня.

Цього року у нашої майстрині солодких справ теж було особливе замовлення: капкейки на великий ювілей людини-легенди – народного артиста України Григорія Чапкіса.

1kapcakes

«Це було хвилююче. На кожному тістечку я писала цитати Григорія Миколайовича про життя, про танці… Коли мені переказали, що на його очах були сльози – більшої похвали мені не треба».

 

Не схотіла бути 345-ю…

 

Коли у всіх вихідні, для Наталії – це дні, коли найбільше замовлень. Рахунок козелецької кондитерки вже давно перевалив за тисячу тортів. І хоч доводиться працювати до ранку, потім мити гори посуду, вона щаслива у своїй справі.

«Коли я працювала податковим інспектором і хотіла щось десь покращити, начальник на мене дивився, мовляв, і що ви хочете, щоб я вам премію виписав… А фразою, яка вбивала наповал, була: ви у нас 345-та, не буде вас, завтра прийде 346-тий. Незамінних нема. Я прокидалася з думкою, що хочу, аби скоріш був вечір і я поверталася з роботи додому. А у своїй нинішній діяльності я сама собі господиня. Мені в радість не спати, а на ранок дивитися в щасливі очі моїм замовникам!», – наголосила Наталія Сікорська.

Нині понад усе «солодка жінка» мріє зробити своє солодке захоплення власною справою – з окремим приміщенням і можливостями, значно більшими за ті, що дає звичайна кухня батьківського будинку.

 

Торт для діточок

Етно-торт для бабусі

Солоний торт - хіт для чоловіків

Торт для лікарів...

... і для рибалок

Сніжана БОЖОК

Схожі матеріали (за тегом)