|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 7:49 | 03.19.2024

Ніжин першим в Україні вийшов з карантину

Обмеження у веденні бізнесу, дистанційне навчання для дітей, закриті спортивні секції, заборонені випускні, багатотисячні штрафи за порушення умов карантину і багато іншого – все це для простолюдинів, для сильних світу цього – карантину не існує.

Інакше як пояснити організацію масового заходу в Ніжині, що мав на меті презентацію чергового політичного проекту? Керівництво Ніжина першим у країні вийшло з карантину, і все – заради власних політичних амбіцій.

 

З минулої п’ятниці Ніжин обговорює масове порушення карантинних вимог, організоване не ким-небудь, а керівництвом міста. Презентація політичного проекту, який очолює міський голова Чернігова Владислав Атрошенко, відбулася прямісінько посеред площі. За різними оцінками, на захід, котрий закінчився концертом артиста Олега Скрипки, прийшло близько однієї тисячі ніжинців. 99 відсотків присутніх були без засобів індивідуального захисту, не дотримувались дистанції, а поліція спостерігала за всім осторонь.

Цікаво те, що чинний міський голова Ніжина Анатолій Лінник, який також є учасником цього політичного проекту, напередодні презентації, на засіданні виконкому другого липня зазначив, що будь-які масові заходи заборонені. Невже концерт, сцена, виступи політиків і зібрання близько однієї тисячі городян не є масовим заходом?

1mona

Їм можна

 

Не обійшлося і без неприємних інцидентів. За словами місцевого журналіста Ігоря Волосянкіна, охорона міського голови Чернігова, в якій пізніше впізнали працівників «Муніципальної варти», напала на місцевого активіста і блогера Євгена Ткаченка. Той начебто хотів просто поставити питання Владиславу Атрошенку. Ось як журналіст прокоментував побачене: «Вони намагались перекривати можливість знімати і мені, але я просто покрутив біля скроні і спитав, чи нормальні вони. Від мене швидко відстали. За Євгеном охоронці почали ганятись, відштовхували і відтісняти хокейними прийомами. Я напряму підійшов до тих охоронців і спитав: «Навіщо ви це робите? Навіщо на рівному місці робите зашквар, він же не чинить хуліганських дій, нічого не робить такого?» У відповідь перекачані татуйовані примати мовчазно кліпали очима, було лише чути скрегіт не змащених звивин черепної коробки. Мабуть, хотіли показати, що до вас приїхав цар, і ви, холопи, мусите вдавати покірність і трепет. Вони вже з першого дня встановлюють свої порядки?».

1oxor

Охорона Атрошенка відштовхує місцевого активіста

 

Голова Ніжинської районної ради Олег Бузун так прокоментував подію: «На тому дійстві просто не було меж зухвальству. Не існувало ні Закону, ні етики поведінки, ні моралі».

До речі, про закон: усю відповідальність за захід міський голова Анатолій Лінник переклав на його організаторів, тобто партію.

Речниця обласного управління Нацполіції Юлія Ковтун повідомила, що на організаторів концерту поліція склала протокол за порушення статті 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Втім, як зізнався в одному із коментарів заступник міського голови Чернігова Олександр Ломако, протокол є чистою формальністю.

«Через тиск народного депутата, який зробив заяву за кілька годин до проведення заходу, поліція була зобов’язана хоч якось реагувати на його заяву, тому склала протокол. Я думаю, що він буде оскаржений в суді і, з великою вірогідністю, скасований», – прокоментував партійний функціонер.

Відомо, що напередодні масового заходу один із нардепів публічно закликав ніжинців утриматись від масового дійства та не наражати на небезпеку власне здоров’я і звернувся до начальника обласної поліції Едуарда Альохіна з вимогою відреагувати на заклики до масового порушення карантинних вимог. Цілком можливо, якби не заява нардепа, то не було б складено навіть адміністративного протоколу. Про ситуацію з концертом в Ніжині написали та показали деякі всеукраїнські ЗМІ. Тим часом, самі ніжинці обурюються тому, що міський голова заборонив проводити випускний бал на площі, але дозволив презентацію політичної сили. Ніжинці обговорюють також нещодавній випадок у одній із кав’ярень, коли поліція виписала її працівниці протокол за те, що захисна маска була не на носі, а на підборідді. Такі подвійні стандарти карантинних вимог надзвичайно обурюють простих людей. Маємо надію, що восени вони дадуть цьому належну політичну оцінку.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото Ігоря Волосянкіна

Схожі матеріали (за тегом)