|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 13:59 | 03.29.2024

Дворічна епопея з Ніжинською райлікарнею закінчилась. Чи ні?

Дворічна епопея з Ніжинською райлікарнею закінчилась. Чи ні?

Тридцять із сорока двох депутатів Ніжинської районної ради проголосували за передачу у комунальну власність Ніжинської громади колишньої районної лікарні.

Четверо обранців виступили категорично проти. Проти такої передачі публічно виступив і народний депутат від «Слуг» Валерій Зуб. Мажоритарник не добирав слів на адресу депутатів, а деяких навіть назвав продажними. Цікаво, що за відповідну передачу лікарні у власність міста проголосували всі однопартійці Валерія Зуба – «зелені» депутати включно з головою райдержадміністрації. Навряд чи рішення районних обранців можна вважати остаточним. Оскільки нардеп прозоро натякнув на те, що воно буде оскаржене в суді.

 

Проголосували за передачу, але думки розділились. І не лише думки, а й фракції. У деяких, як-от, до прикладу, Радикальна Партія Ляшка, частина депутатів була «проти», частина – «за».

Радник Ніжинського міського голови Сергій Охонько подякував районним обранцям за підтримку позиції Ніжина, а не Вертіївки.

«Це стратегічно вірне рішення, що дасть можливість більш ефективно розвиватися медичній галузі Ніжинщини та якісно надавати послуги населенню, – зауважив радник Кодоли. – Ми розуміємо, яку відповідальність бере на себе міська рада, і яку важку та кропітку роботу треба буде провести для створення єдиного медичного містечка… То ж до роботи!».

1aakomeА ось народний депутат-мажоритарник по 209-му виборчому округу від «Слуги Народу» Валерій Зуб висловив публічне невдоволення рішенням крайньої сесії Ніжинської райради, яким передбачено передачу Ніжинської районної лікарні у комунальну власність міста Ніжина. Зуб написав обурливий пост на своїй сторінці у Фейсбуку, виклавши прізвища депутатів райради, до яких люди тепер мають звертатись по медичну допомогу.

На думку нардепа, передача райлікарні Ніжину не сприятиме покращенню медичного обслуговування, а навпаки – деяких посадовців цікавить земля, приміщення та податок з доходів фізичних осіб.

«Звичайно, це питання виключно місцевого самоврядування, але спокійно спостерігати за тим, що хтось побоявся втратити посаду, хтось купився на бутилку дорогого віскі, а хтось на шоколадку і проголосували «як комусь було вигідно» – просто неможливо! Мені соромно, що все так… – прокоментував рішення Ніжинської райради Валерій Зуб. – Провели надтермінове засідання, щоб не дай Бог, я не встиг приїхати і знову відстояти лікарню. Хочу сказати, що тепер ми точно публічно на рівні ВРУ будемо спостерігати за «покращенням» надання медичної допомоги та за використанням землі та будівель».

У той самий час протилежна сторона закидає Зубу особисту вигоду у передачі лікарні Вертіївці. В будь-якому разі, це – лише взаємні обвинувачення і протистояння сторін, від яких точно не виграє ні лікарня, ні пацієнти. До цього часу усі податки на доходи фізичних осіб, тобто податки від зарплат лікарів і податки на землю, отримувало місто. Разом із тим лікарня вже має кількамільйонну заборгованість, яку доведеться гасити її власнику. Скоріш за все, гасити борги буде район, оскільки нардеп прозоро натякнув, що це ще не кінець епопеї.

«Це перший прецедент в Україні! Подібна спроба була в Кременчуці, але у суді оскаржили рішення районної ради і лікарню повернули. Є над чим замислитись», – написав Валерій Зуб.

Голосування за відповідне рішення варто також сприймати і як політичне, адже якщо голова районної військової адміністрації голосує не так, як того хоче провладний нардеп, це свідчить про те, що позиції міського голови Олександра Кодоли посилились на рівні Чернігівської ОВА. Змінили думки стосовно передачі і деякі голови громад, які раніше виступали проти Ніжина. Це також свідчить про деякі політичні тенденції. У будь-якому разі побажаємо мешканцям Ніжинського району та лікарям якнайшвидшого закінчення дворічної мильної опери, від якої страждають усі.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)