|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 23:37 | 03.28.2024

Вперше в медицині Чернігівщини

Вперше в історії медицини Чернігівщини в обласній лікарні успішно виконуються оперативні втручання з використанням новітньої методики – хіміотерапії з внутрішньо-артеріальною емболізацією. Про сучасний ефективний метод розповідають спеціалісти-медики.

 

Олег Лузан, завідувач відділення торакальної хірургії обласної лікарні:

 

– На медичній конференції в Кропивницькому ми познайомилися з Юрієм Володимировичем Авдосьєвим, побачили його роботу, зацікавилися. Приїхавши до Чернігова, я докладно проінформував генерального директора обласної лікарні Андрія Михайловича Жиденка щодо цього питання. Було прийняте рішення запровадити цю методику в нашій лікарні.

– Тим більше, що новітнє обладнання вже є!

– Так, маємо нещодавно встановлений сучасний ангіограф, котрий дозволяє ефективно виконувати подібні операції. За своїм опційним навантаженням він – один із найкращих в Україні. Тож після цього я звернувся до Юрія Володимировича. І невдовзі мене та ще одного колегу з відділення запросили на майстер-клас до Вінниці, де за цією методикою були прооперовані пацієнти. Ми подивилися, як це виконується у Вінниці (щиро дякуємо і Дмитру Борисовичу Болюху). Підібрали хворих у Чернігівській обласній лікарні, й одразу ж офіційно, через нашу адміністрацію, запросили Юрія Володимировича та Дмитра Борисовича сюди. Тож вони приїхали до Чернігова й прооперували наших хворих. Це було в червні 2018 року.

– А хто ці пацієнти?

– Хворі з різним ступенем розповсюдження онкологічного процесу легенів. Їм виконується регіональна хіміотерапія з внутрішньоартеріальною емболізацією – введенням хіміопрепарату безпосередньо в судини, які живлять пухлини. Операції відбуваються успішно, тому кількість хворих, які звертаються до нас із цією проблемою, постійно зростає. Буквально на наступний день після операції пацієнти вже самостійно ходять, тож, якщо все гаразд, можуть бути виписані зі стаціонару на другий день після втручання.

 

1ablikary

 

– Тобто, Олегу Миколайовичу, це була Ваша ініціатива? Розвиваєте нові методики!

– Розвиваємо. Однак дуже важливо, що наші пропозиції знаходять відгук у адміністрації обласної лікарні – генерального директора та медичних директорів. Це дає ефект!

– Отже, новітній ангіограф себе цілком виправдовує?

– Так, безперечно, дуже потужна техніка!

– А скільки вже взагалі таких операцій зроблено? Наприклад, торік?

– За минулий рік виконано 159 емболізацій. Зокрема тільки в грудні 2019 року прооперували чотирьох хворих, які до того вважалися неоперабельними. Тобто в ряді випадків хіміоемболізація дозволяє перевести запущений онкологічний процес в операбельну стадію.

Торік у серпні на базі Чернігівської обласної лікарні проведена міжрегіональна наукова конференція, присвячена результатам нашої роботи в галузі хіміоемболізації первинних і вторинних (метастатичних) пухлин легень та інших органів. На конференції були присутні професор Юрій Авдосьєв (м. Харків), доцент Дмитро Болюх (м. Вінниця), голова правління Асоціації торакальних хірургів України, генеральний директор лікарні імені святого Луки, кандидат медичних наук Григорій Урсол (м. Кропивницький) та спеціалісти з Києва, Краматорська, Житомира. Визнано успіхи Чернігівської обласної лікарні в цьому напрямку та відзначено перше місце нашого закладу в Україні за кількістю проведених у нас емболізацій. Визначені подальші плани роботи.

Також відбулася наукова конференція з міжнародною участю в Харкові, на якій були представлені та високо оцінені здобутки медиків Чернігівської обласної лікарні. А в західній медичній пресі торік з’явилися результати хіміоемболізацій при злоякісних новоутвореннях плеври, співзвучні з результатами наших втручань, що були успішно зроблені на рік раніше, в 2018-му. Таким чином, ми в деяких випадках можемо й випереджати іноземних колег, що неодноразово відзначав професор Юрій Володимирович Авдосьєв на міжнародних форумах – в Амстердамі, Ріо-де-Жанейро, Майямі, що відбулися тільки протягом року.

Цього року, в січні, зроблено вже 21 емболізацію, зокрема трьом хворим в екстреному порядку з приводу кровотечі. Плануємо надалі розширювати цю діяльність, особливо в нинішніх умовах, адже ми – базове відділення кафедри онкології Харківської медичної академії післядипломної освіти, з якою підписано довготривалий контракт про співпрацю на рівні керівників установ. А обласна лікарня має ліцензію на лікування онкохворих та відповідно підготовлених спеціалістів – онкологів у своєму складі.

 

Юрій Авдосьєв, завідувач рентген-хірургічним відділенням державної установи «Інститут загальної та невідкладної хірургії імені В. Т. Зайцева Національної Академії медичних наук України», доктор медичних наук, професор:

 

– Юрію Володимировичу, в Україні щороку діагностується близько 130-140 тисяч первинно виявлених онкологічних хворих. Зараз на обліку – більше мільйона онкохворих, зокрема кількість пацієнтів із третьою-четвертою стадією захворювання становить 48 відсотків.

– Взагалі ж, тільки 20 відсотків хворих можна радикально оперувати. А для інших пацієнтів здійснюються паліативні втручання. Один із методів паліативної терапії, який зараз широко застосовується в світі, – регіональна хіміотерапія (коли хіміопрепарат вводиться безпосередньо до судин, що підходять до пухлиниіз наступною внутрішньоартеріальною емболізацією), а також – радіочастотні операції та імунотерапія. Це дозволяє покращити стан здоров’я хворих, а 30 відсотків пацієнтів після лікування отримують можливість для радикальних операцій, що дуже важливо. Застосування такого комплексного поетапного протипухлинного лікування продовжує життя людей.

– Головне – є можливість ефективно лікувати таких пацієнтів!

– Суть методу – хіміопрепарат отримує не увесь організм, а удар потрапляє прицільно в пухлину, через судини, що її живлять. Сьогодні за такою програмою комплексного лікування працюють уже кілька областей України: Вінницька, Кіровоградська, Харківська, Чернігівська.

– Яке у Вас враження від співпраці з медиками обласної лікарні?

– Чудове! По-перше, це новий сучасний апарат – ангіограф, по-моєму, зараз найкращий в Україні, обладнаний усіма необхідними функціями. По-друге, це – настільки злагоджена команда, що з нею дуже легко працювати. Не було жодних проблем. Хоч люди вперше бачили методику таких операцій, та вони зорієнтовані й розуміються на цьому процесі, і з ними дуже легко працювати. Це – великий плюс завідувачу відділення інтервенційної кардіології та репер фузійної терапії обласної лікарні – Ігорю Юрійовичу Філіппову. Дуже ефективно працює адміністрація обласної лікарні на чолі з генеральним директором Андрієм Михайловичем Жиденком. Також хочу щиро подякувати завідувачу відділення торакальної хірургії – Олегу Миколайовичу Лузану – за дуже вдалий підбір пацієнтів. Адже без цього просто не буде ніякого грамотного, якісного лікування. Всі пацієнти підібрані правильно.

Втручання проводиться під місцевою анестезією. І вже наступного дня ці люди можуть ходити і їх виписують з лікарні, а потім вони перебувають під наглядом фахівців.

Отож, завдяки ось такій методиці, зменшується кількість післяопераційних ускладнень, а ефективність лікування, порівняно зі звичайною хіміотерапією, – у сто разів вища! Тому зараз в усьому світі цей метод вважається найперспективнішим у паліативній терапії.

– Скажіть, будь ласка, а скільки це коштує хворим?

– Якщо говорити про курс лікування, то ціни – в три-чотири рази менші: від 10-ти до 25-ти тисяч гривень. Натомість таке лікування – набагато ефективніше! За кордоном уміють рахувати кошти – все робиться для того, щоб пролікувати хворого якомога якісніше.

– Цікаво, цю методику можна використовувати не лише для онкохворих?

– Безперечно. Наприклад, при кровотечах, коли хірург не може дістатися до таких судин. І застосування цієї методики там, де хірургія безсила, буквально рятує людям життя! Тому адміністрація обласної лікарні прагне максимально цю методику застосовувати, адже для цього є всі умови.

 

Дмитро Болюх, кандидат медичних наук, доцент кафедри онкології Вінницького національного медичного університету:

 

– Якщо говорити про діапазон використання такого методу, то це – ургентна хірургія; це – лікування доброякісних передпухлинних захворювань, фіброміоми матки, доброякісної гіперплазії простати, – адже при мінімальній травматичності пацієнт отримує якісне лікування. Є ж і медичні протипоказання до хірургічного лікування, наприклад, пацієнти з кардіологічною патологією, коли хворий просто не в змозі перенести високотравматичну операцію. Натомість можна застосувати цей метод і вирішити проблему.

– Дмитре Борисовичу, хтось із наших читачів, безперечно, зацікавиться цим матеріалом. До кого їм звертатися в разі потреби?

– Звісно, до фахівців Чернігівської обласної лікарні. Цей метод ми активно втілюємо і на Вінниччині. Однак треба також відверто сказати, що він – не панацея від усіх бід, є показання для його застосування, тобто це не усім підходить. Отож спеціаліст має визначити, наскільки доречне застосування такого методу в тій чи іншій конкретній ситуації. Бо є пухлини, які не чутливі до хіміотерапії, належним чином не кровопостачаються, і в таких випадках дійсно метод може не бути таким ефективним. Тобто це – не вирішення всіх проблем. Тож, щоб не дискредитувати цей метод, його потрібно завжди грамотно та влучно застосовувати. Так, як це і робиться в Чернігівській обласній лікарні.

 

Спілкувався Сергій ДЗЮБА

Схожі матеріали (за тегом)