|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 17:15 | 03.29.2024

Останній подих Загоросі…

У різні часи історики називали її по-різному. У довідковому словнику вона значиться як Рудка, а давній Іпатіївський літопис називає Гранівкою або Загороссю.

Колись на невисокому мисі, утвореному злиттям Загоросі та Борзни, розлого розкидався літописний Всеволож. Та чи важливо це сьогодні для сучасного села Сиволож? Ліва притока річки Борзна помирає і навряд чи колись воскресне.

1avytok

Суха канава замість витоку

 

Всеволож… Літописне місто Чернігівського князівства, центр волості Задесення, що розташовувався у межиріччі Десни та її лівої притоки Остра. Із дати заснування – другої половини ХІ сторіччя – Всеволож контролював проходи між остерськими та придеснянськими болотами, а також важливі шляхи на Чернігів із Посейм'я, Посулля й Задесення. Історик і видатний археолог Володимир Коваленко у 1980-му році дослідив древнє городище, згадане в Іпатіївському літописі, і виніс невтішний вирок – Всеволож знищували щонайменше двічі. Так, у 1147-му році в ході феодальних усобиць град здобули штурмом і спалили війська великого князя Київського Iзяслава Мстиславича. У 1159 році його відносять до семи «градів пустих», що складали вотчину Чернігівського князя Святослава Ольговича. Остаточна надія на відродження міста, названого в честь князя Всеволода Ярославовича, зникла після 1239-го року, коли його вдруге спалили монголо-татари.

Від тих часів багато води витекло. Навряд чи хтось із молоді в Сиволожі пригадає таку річку як Загорось чи Рудка.

1azaliski

Залишки минулого багатоводдя

 

Уродженка села Галина Кудлай переконує, що Рудка завжди проходила через Сиволож і впадала в Борзенку – праву притоку річки Борзна. У Сиволожі досі стоїть табличка, на якій зазначено про витік Борзни. Однак про те, що тут була вода, свідчить хіба що глибока канава, яка свого часу увійшла в систему меліорації. А от Загорось (Гранівка, Рудка) зникла. І лише залишки колись великого ставка, звідки ще років 15 тому били прохолодні джерела, нагадують про своєрідні природні заручини двох приток, які через своє вигідне природне розташування привабили до себе перших поселенців.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)