|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 22:34 | 03.28.2024

Мільйон за свободу слова:

районна газета стала рупором справедливості

П’ятсот тисяч гривень компенсації – саме стільки хоче стягнути з редакції Талалаївської районки «Трибуна хлібороба» чинна голова райдержадміністрації Маргарита Зубова. Все – через публікацію у друкованому виданні статті одного з місцевих активістів напередодні виборів. Ще стільки ж з районної газети хоче стягнути герой публікації Андрій Карпенко, якого місцеві називають «кримінальним авторитетом» і звинувачують у організації підпалів, серії нападів та грабежів. Окрім того і Зубова, і Карпенко хочуть стягнути по 100 тисяч гривень з автора статті Олега Галагана – місцевого викладача музики, якому невідомі понад рік тому спалили авто з музичною апаратурою. Що насправді відбувається у Талалаївці і чому віддалений райцентр Чернігівщини заледве не перетворився на сицилійське Палермо?

 

Поодаль від обласного центру

 

Колишній райцентр Талалаївка розташований за 260 кілометрів від Чернігова. Високопоставлені чиновники з області нечасто тішать район власною присутністю, до того ж тутешні дороги, м’яко кажучи, паскудні, що само собою не надто сприяє візиту поважних делегацій. Про «Велике будівництво» тут чули хіба по телебаченню, бо й Інтернет є далеко не в усіх селах, а єдиним джерелом місцевих новин досі залишається районна газета.

1avtospalene

Спалене авто підприємця під час акції проти криміналу

 

Звісно, більшість керівників, як і заведено, мало турбувала місцева інфраструктура. Ті переймалися здебільшого тутешніми чорноземами і договорами їх оренди. Деякі голови за час каденції поставали навіть успішними аграріями. Втім, ця тема потребує окремого розгляду. Про Талалаївку Україна почула 10-го серпня 2018-го року, коли з пів тисячі місцевого люду витягли на площу обгорілі автомобілі та вимагали у правоохоронців розслідування низки злочинів. Люди скаржилися на те, що впродовж останніх трьох років селище накрила серія зухвалих підпалів автотранспорту та будівель місцевих жителів. В основному це стосувалось підприємців, які начебто відмовлялись платити данину місцевому криміналітету. Незважаючи на те, що потерпілі зверталися до відділення поліції із заявами, в яких вказували конкретні прізвища вимагачів, працівники поліції ніяк на це не реагували.

Організатори акції – «Талалаївська спілка учасників АТО» та «Талалаївка самооборона» – нарахували близько 30 підпалів за останні 3 роки.

 

Позов на мільйон

 

6-го жовтня голова Талалаївської районної державної адміністрації Маргарита Зубова звернулась до суду з позовною заявою до ТОВ «Трибуна плюс» – засновника і видавця Талалаївської районної газети «Трибуна хлібороба». Свої позовні вимоги чиновниця обґрунтувала захистом честі, гідності та ділової репутації і зажадала стягнути з видання моральну шкоду в розмірі 500 тисяч гривень. Підставою ж для позову стало розміщення на сторінках районки відкритого листа викладача музики та місцевого активіста Олега Галагана під назвою «А влада під ручку з криміналом», в якому автор вказав на тісні зв’язки голови РДА з власником місцевого спортивного клубу Андрієм Карпенком.

1gostra

Газета Олександри Гострої така ж гостра, як і її редакторка

 

«З цим листом автор звернувся до нашої редакції, – пояснює редактор «Трибуни хлібороба» Олександра Гостра. – Маючи незламну волю та гостре відчуття справедливості, Олег мав необачність відкрито та публічно висловлювати своє ставлення до особи, яку люди, що постраждали від підпалів, звинувачували у причетності до них. У результаті чого він і сам став жертвою «червоного півня».

1galagan

Олег Галаган написав те, що думає більшість

 

1andrkarpРедакторка «Трибуни хлібороба» позов голови РДА вважає щонайменше дивним, адже Олег Галаган публічно запитав Маргариту Володимирівну не як приватну, а як посадову особу органу державної влади і як кандидата (на той час) на посаду Талалаївського селищного голови. До того ж питання стосувалося її зв’язків з особою, яку низка підприємців звинувачують у підпалах та вимаганні.

«Наше видання надає трибуну для всіх, але Маргарита Зубова до нас не зверталася – не вимагала ні спростування, ні чогось іншого, – розповідає Олександра Гостра. – Натомість її позицію ми розмістили на прохання політичної сили, що підтримувала її на виборах».

Позов до газети на півмільйона гривень – не один. Подібні вимоги висунув ще один одіозний фігурант резонансної публікації Андрій Карпенко, який є власником місцевого спортивного клубу «Пітон». І в Карпенка, і в Зубової одні і ті ж вимоги – стягнути грошові компенсації з Талалаївської районки та автора публікації Олега Галагана.

 

Повернення у 90-ті

 

Ось що з цього приводу думає пан Галаган – підприємець та викладач музики місцевої школи мистецтв.

«Я так само є одним із постраждалих від бандитизму, – наголошує чоловік. – А постраждав я після того, як кинув у бік покійного нардепа Валерія Давиденка звинувачення у «відбілюванні» через кишенькові ЗМІ Андрія Карпенка. Це було висловлено публічно у присутності багатьох людей, прокурора області та начальника районної поліції. Згодом у мене згорів «Москвич» у дворі та музична апаратура, яка була в ньому».

1moskvich

"Москвич" спалили ,винних не знайшли

 

Як стверджує постраждалий, це була розплата за незручну правду. Виконавцем замовлення підприємець назвав одіозного Карпенка.

«Щодо Маргарити Зубової я вважаю, що її призначено саме з подачі покійного нардепа Валерія Давиденка, – переконує Олег Галаган. – З часом вона мала піти на вибори й очолити Талалаївську ОТГ. Моя стаття – це був крик душі – не допустити до влади кримінал, адже ми всі бачили, що Маргарита Зубова дружить із Андрієм Карпенком».

Підприємець Олексій Москалець показує на рештки пластику, що прикипіли до асфальту. Це – сліди від його обгорілої автівки.

«Все почалося відтоді, як у 2014-му році я придбав це приміщення, – розповідає чоловік. – Щойно почав оформлювати документи, до мене приїхав Карпенко і запропонував вибір: або співпрацю, або щоб я заплатив кошти попередньому орендарю. Я йому відповів, що придбав приміщення у власника, а не орендаря, і платити йому не збираюсь. Через деякий час телефоном мені почали надходити погрози, а через трохи спалили гараж».

1moskalec

Олексій Москалець біля свого кафе

 

Після цього підприємець звернувся до поліції – втім, як виявилося, безрезультатно! Ба навіть гірше!

«Потому прямо під кафе у мене згоріла машина, – пригадує Олексій Москалець. – А трохи згодом підпалили ще одну будівлю та побили в кафе пластикові вікна».

Незважаючи на погрози та матеріальні збитки, підприємець продовжував боротись.

«На той час я був один, але після того, як ми об’єдналися, все припинилося, – говорить він. – Припинилося для нас – для тих, хто не злякався. Деякі підприємці, які бояться, платять данину і далі».

Попри численні експертизи та заяву підприємця, жодна кримінальна справа до цього часу не розслідувана.

spivakЩе один приватний підприємець з 16-річним стажем Валерій Співак постраждав від бандитизму місцевого розливу. Каже, особливих проблем не було, доки у селищі не з’явився Андрій Сергійович Карпенко: «Спочатку почали залякувати мого сина, під’їжджали до нього на роботу і пояснювали, скільки він має платити, розказували йому, скільки маю платити я. Звісно, ми відмовились, написали заяви, відкрито два кримінальні провадження. Через два місяці мені спалили гараж та будматеріали біля будинку. Провадження є, результатів немає…».

1mosachПостраждав від «червоного півня» і Тарас Носач.

«З 2001-го року я є приватним підприємцем, – розповідає чоловік. – У Талалаївці працює кримінал, працює з владою та поліцією. Ходять по магазинах, просять ділитися бізнесом, давати якісь гроші. Цей кримінал очолює Андрій Карпенко. Коли в мене був невеликий магазин, він просив гроші на ЗОНУ – для друзів, на передачі. Я йому відмовив. Через деякий час пограбували мій магазин. Все це зареєстровано в поліції. Минуло більше 10 років – і все намарно…».

За словами підприємця, через трохи він розширив бізнес і побудував магазин меблів у себе в дворі. І знову прийшли ті ж самі люди з тими ж пропозиціями. Після рішучої відмови платити данину у Тараса Носача горить мікроавтобус. І якби не злагоджені дії рятувальників, то міг згоріти магазин та його житло.

«Знову кримінальні справи, і знову без змін… Все ходять, питають, чи конкретно Карпенко. Конкретно – сам приходив і людей присилав», – свідчить підприємець.

 

Що не змогла поліція – вдалось самообороні

 

Єдина сила, яка кинула виклик криміналу, – це громадські формування самооборони та учасників бойових дій на Сході.

1borsuk«Коли в 2014-му році почалася війна, ми поїхали воювати, а повернувшись, побачили розгул криміналу: грабежі, погрози підприємцям, підпали. Ми вирішили, що час дати цьому відсіч, тому, об’єднавшись у громадське формування, почали діяти, – говорить голова громадського формування з охорони громадського порядку «Талалаївка самооборона» Богуслав Борсук. – Сьогодні наше формування налічує понад 60 членів, і завдяки організованості, публічним акціям протесту ми змогли взяти ситуацію під контроль. На щастя, зараз немає таких злочинів, які були у 2017-18-му роках. Разом із тим до цього часу злочини не розслідувані, а зло не покаране».

Богуслав Борсук, як і решта, закидають Маргариті Зубовій тісні зв’язки з фігурантом кримінальних проваджень.

«Автомобіль фігуранта ледь не щодня ми бачимо у дворі адміністрації. На багатьох заходах вони були разом – голова РДА і цей самоназваний кримінальний авторитет. На моє переконання, функція адміністрації полягає у відбілюванні його, спробах виставити у світлі порядності, – продовжує керівник місцевої самооборони. – Знаєте, якби ми не об’єдналися, то важко навіть уявити, що могло б бути зараз».

На думку активістів, найбільша небезпека полягає у злитті влади та криміналу. І така небезпека до сьогодні існує, хоча ще вчора вона була значно більшою.

«Він найближчий товариш із Геннадієм Тригубченком – обласним депутатом від «Нашого краю», – пояснює Богуслав Борсук. – Ми в жодному разі не ліземо в політику, але якщо злочин залишається непокараним, то нічого доброго з цього не вийде».

 

Голова РДА: «Я розумію, що суд не виграю»

 

1marzubГолова райдержадміністрації Маргарита Зубова причину позову до редакції місцевої районки пояснила так: «Позов мотивований тим, що ця публікація – без підтверджених доказів. Це чиїсь думки, припущення, якісь чутки і домисли, і все це відбулося напередодні виборів. Ця стаття вийшла відразу після того як я подала кандидатуру на посаду голови ОТГ. Це було опубліковано для дискредитації мене як кандидата, з єдиною метою – прибрати мене з передвиборчої гонки. Мовляв, за мною кримінал. Я вважаю, що перед публікацією в газеті треба було перевірити викладені факти».

Разом із тим голова Талалаївської райдержадміністрації не заперечує свого знайомства з сумновідомим Андрієм Карпенком. Переконує, що нічого крамольного в цьому не бачить.

«Знайомі, спілкуємось, – каже чиновниця. – Хтось вважає, що він винен: будуть докази – буде винен. Я – не той орган, що розслідує чи саджає».

На запитання, що робитиме з сумою в півмільйона гривень, якщо виграє судовий позов, Маргарита Зубова відповіла так: «Півмільйона гривень мені ніхто не дасть і ніхто його (суд, – Авт.) не виграє. Я розуміла, що головою ОТГ мене після такого не виберуть. Газета «ходить» всім районом, її читають, я це розуміла. Чому я поставила цю суму? Я розумію, що я її не отримаю, я ж не наївна людина. Чим мотивувала? Це та сума, яку б я заробила на посаді керівника ОТГ за п’ять років».

Якщо перефразувати мотив очільниці району мовою юриста, то півмільйона гривень – це втрачена вигода, фінансова і справді законна вигода від роботи головою ОТГ. Яку вигоду втратив Андрій Карпенко, невідомо. Посада ж одна!

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)