|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 14:28 | 03.29.2024

Сліпі та безликі

Матьорі, як гончі пси – коли мова йде про простого дядька, сліпі та безликі – коли діло торкається сильних світу цього. Минуло більше року як прокуратура Чернігівської області не помічає кричущих порушень пам’яткоохоронного законодавства.

Я стою на безіменному кургані – безликому, як українська правоохоронна система. Стоячи ногами на ще не до кінця розораній верхівці тисячолітньої пам’ятки, від безсилля хочеться кричати! До якого часу триватиме наруга над пам’яттю українців?! Доки прокурори не помічатимуть кричущих порушень пам’яткоохоронного законодавства?

1kurganec

Це – безіменний курган поблизу села Прохори Комарівської ОТГ. Землекористувач – ТОВ «Агротрейд». За кілька кілометрів від нього – курган Вовча Гора (або Вовча Могила). Землекористувач – ТОВ «Дружба Нова». Сьогоднішні бабусі-дідусі розповідають, що він був заввишки з 4-поверховий будинок. Діти з довколишніх сіл ходили на Мокре поле, аби спуститись із тисячолітньої «гори» на санках. Навіть розораним з відстані в кілька кілометрів цей курган вражає величчю розмірів.

Рік тому спеціалісти профільних відомств з ОДА та облради задокументували порушення пам’яткоохоронного законодавства. 25 (!!!) розораних курганів доби бронзи, 20 з яких – обліковані. Спеціалісти передали всі матеріали в МВС та прокуратуру. Минув рік, прийшла весна – кургани знову розорані. Реакції – нуль! Ні штрафів, ні посадок!

Чи можливе таке ставлення до історії у незалежних націй? Ні! Хто ж тоді українці? Загнані в резервацію автохтони? Доба бронзи, доба єгипетських пірамід, п’ять тисяч років – це все і досі не копане та не досліджене археологами. Тут був енеоліт, були скіфи. Це все ще можна відновити. Потрібно тільки бажання та фінансування, і найголовніше – воля політичної еліти. Та найперше – дія закону! Поки що закон не діє навіть на папері.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)