|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 13:12 | 03.29.2024

В Менській громаді взялись за землю та воду

Розорювання сіножатей і випасів, порушення природоохоронного режиму використання земель водного фонду та розорювання кормових угідь.

Такі порушення виявила спільна комісія з представників Менської ОТГ, інспекції з охорони навколишнього природного середовища, Головного управління держгеокадастру у Чернігівській області, Деснянського басейнового управління водних ресурсів та держекоінспекції у Чернігівській області.

 

З метою здійснення контролю за охороною земель та дотриманням норм екологічного законодавства, заступник міського голови з питань діяльності виконкому М.Гайдукевич спільно з працівниками відділу земельних відносин Менської міської ради, інспекції з охорони навколишнього природного середовища, Головного управління держгеокадастру у Чернігівській області, Деснянського басейнового управління водних ресурсів та Екологічної інспекції у Чернігівській області провели обстеження земельних ділянок в населених пунктах громади.

 

1komisia

Комісія в роботі

 

У ході перевірки інспектори виявили числення порушення. Зокрема, поблизу села Максаки зафіксували розорювання земельних ділянок, які повинні використовуватися для сінокосіння та випасання худоби.

Як пояснив заступник Менського міського голови Максим Гайдукевич, для встановлення винних матеріали комісії разом з обрахованими збитками будуть направлені до правоохоронних органів.

А за межами села Куковичі, уздовж берега Десни, експерти зафіксували порушення природоохоронного режиму використання земель водного Фонду та вимог статей земельного і водного кодексів.

«У результаті комісією було складено акт огляду місця події та зроблено відповідні геодезичні заміри земельних ділянок, – каже Гайдукевич. – Після чого буде обраховано суму завданих збитків за результатами визначення займаної площі та прийматиметься рішення про притягнення винних осіб до відповідальності».

А от у селі Бірківка його мешканці скаржаться на розорювання аграріями кормових угідь.

 

1zemliki

Розораний луг Придесення

 

Відтак спільно з в.о. старости Бірківського старостинського округу представники комісії розглянули питання та надали попередню оцінку факту розорювання. Відповідні матеріали були передані в держекоінспекцію. Там обіцяють повідомити про результати перевірки та дати оцінку законності дій орендаря.

У Менській ОТГ наголошують: за результатами аналогічної проведеної роботи протягом 2019-го року міською радою було підготовлено десятки звернень до Держгеокадастру, екологічної інспекції, Деснянського басейнового управління, прокуратури району та області. В результаті спільної роботи виявили майже 400 гектарів земель, які використовувалися суб'єктами господарювання без правовстановлюючих документів, укладено 66 додаткових угод та оренду 133 гектарів землі, що дасть змогу отримати більше 600 тисяч гривень додаткових коштів до бюджету громади. Крім того, в 2019-му році було отримано близько 200 тисяч гривень за завдані збитки внаслідок незаконного обробітку земельних ділянок без правовстановлюючих документів.

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Схожі матеріали (за тегом)