|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 8:34 | 03.29.2024

Одне обіцяли, інше наголосували

Майже всі нардепи-мажоритарники від Чернігівщини проголосували за продаж землі, «проти» – тільки нардеп від 206 округу Антон Поляков.

Солідарність проявив і «списочник» від «Батьківщини» Валерій Дубіль. А от народного депутата по 208-му округу Валерія Давиденка можна щиро привітати з ухваленням закону про ринок землі – очевидно, він все ж знайшов спільну мову з Офісом Зеленського. І хоча Валерій Миколайович на зустрічах із своїми виборцями всіляко критикував цей законопроект, а виборці не уповноважували його підтримувати земельний ґешефт, вночі 31-го березня він голосував в унісон із своєю «Довірою» та давнім партнером, ще одним мажоритарником Борисом Приходьком.

 

1golos

Так голосувала група "Довіра"

 

Проти із групи колишніх регіоналів виступив тільки Микола Бабенко. А от давній друг і партнер Валерія Давиденка Борис Приходько, як і належить, натиснув ту ж саму кнопочку, що і в першому читанні – «за»! Бог із ним, з Борисом Вікторовичем, на ньому серйозна стаття – обвинувачення у розкраданні двох мільярдів гривень Аграрного фонду. Гроші зникли у відомому для слідства напрямку в унісон під постріли на Інститутській. Зрозуміло, що Приходька нинішні тримають за причинне місце. Тож цілком можливо, що своїм голосуванням він розраховує на певну індульгенцію – прямо-таки як при інквізиції: зроби послугу і отримай Царство Небесне. А от у Валерія Давиденка – не просто зрада інтересів виборців, а прямий конфлікт інтересів. Він не мав права голосувати за земельне питання, оскільки сам є аграрієм. Якщо бути точним, то кінцевим бенефіціаром ТОВ СП «Агродім» є мама нардепа Валентина Миколаївна Давиденко, яку він, між іншим у декларації вказує як матір, тобто прямого родича і на яку він свого часу переписав бізнес. Підприємство зареєстроване на Бахмаччині, в селі Городище. Статутний капітал агрокомпанії складає 7,5 мільйона гривень.

Ні для кого не було секретом і те, що ринок землі «проштовхнуть». Той факт, що його не «проштовхнули» до Нового року – заслуга фермерів та громадськості, які не збавляли акцій протестів. Але епідемія і надзвичайний стан зробили своє: ніхто не вийшов, еліти домовились і проголосували в порушення регламенту фактично на другий день позачергової сесії. Вночі, як злодії, продали Україну міжнародним спекулянтам. Так от, перед так званим ринком землі аграрії почали масово «застовплювати» землю, аби мати першочергове право її викупу. Яким чином? Через механізми оренди. Один із останніх яскравих прикладів – ситуація у Менському районі, де однопартійці Давиденка – депутат від «Нашого краю» Менської ОТГ Володимир Булавка та голова РДА Валерій Щукін – роздерибанили одну тисячу гектар державних земель. Вся область прочитала на шпальтах «Чернігівщини» про те, як ТОВ «Агролідер Мена» отримало в довгострокову оренду під смішні відсотки державну землю, фактично застовпивши її за собою перед майбутнім продажем. Але ні факт нікчемної ставки оренди, ні те, що дружина Олександра Володимировича Оксана Булавка (теж депутат Менської міської ради від «Нашого Краю») тривалий час була заступником Валерія Щукіна, коли той перебував на посаді начальника фінансового управління Менської райдержадміністрації, а після того, як він став головою РДА, – посіла його місце, досі не зацікавили ні прокуратуру, ні керівництво області. Більше того, керівник штабу на виборах до ОТГ від БПП «Солідарність» Валерій Щукін залишається непохитним головою Менської РДА і, схоже, голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко не поспішає вносити подання на його заміну. Останнє голосування за земельний ґешефт і разюча єдність «слуг», колишніх регіоналів, соросят із «Голосу» і порошенківської «Європейської Солідарності» засвідчило просту істину: «ворон прийшов на зміну ворону, а ворон ворону око не виклює». Скоро вони стануть власниками нашої землі, а ми і далі шукатимемо кращої долі по чужих світах.

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Схожі матеріали (за тегом)