|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 21:13 | 03.28.2024

На премії гроші є, а на папір – немає

Голова Височанської сільської ради, що є адміністративно-територіальним центром однойменної ОТГ в Борзнянському районі Чернігівщини, сходила у відпустку з премією, що дорівнює розміру її середньомісячної зарплати.

Відповідне рішення ухвалили під час останньої сесії сільської ради. Втім, як стверджує староста села Головеньки Валентина Федюк, питання про преміювання керівниці ОТГ Любові Норикової на голосування не виносилося, а проекти рішення депутати і впритул не бачили. Причина – більш ніж дивна: немає паперу.

 

У відпустку – з грошима

 

premiЗ другого по п’ятнадцяте грудня голова Височанської ОТГ Любов Норикова у законний спосіб відпочивала від роботи – тобто перебувала у відпустці. Дозвіл на щорічну відпустку розглядали першим пунктом порядку денного чергової сесії сільської ради, яка відбулася 25 листопада. У розпорядженні нашої редакції опинилась копія рішення «Про надання щорічної відпустки сільському голові». Так, другим пунктом відповідного рішення стоїть питання надання пані Нориковій матеріальної допомоги на оздоровлення в розмірі однієї середньомісячної зарплати. Здавалося б, нічого дивного, однак, як стверджує староста села Головеньки Валентина Федюк, очільниця Височанської сільської ради під час розгляду проекту рішення не озвучила цього пункту.

«Пункт про призначення матеріальної допомоги на сесії не зачитувався і депутати сільської ради за нього не голосували, – каже староста. – Окрім того, Любов Норикова грубо порушила законодавство, адже проекти рішень перед сесією депутатам ніхто не роздав. Вона пояснює це відсутністю паперу, – продовжує Валентина Федюк. – Хоча у громади є свій сайт, але рішення сесії впродовж п’яти днів, як того вимагає Закон, не публікують».

Як стверджує староста, за її принципову позицію голова ОТГ намагається не допускати її до сесій.

«У посадовій інструкції виконуючого обов’язки старости Головеньківського старостинського округу чітко прописано, що я маю право брати участь у пленарних засіданнях Височанської сільської ради з правом дорадчого голосу, – обурюється Валентина Федюк. – Відповідні дії пані Норикової вважаю незаконними і вкотре прошу правоохоронні органи розібратися з грубими порушеннями законодавства керівницею ОТГ».

 

Староста звернулась в прокуратуру

 

Маючи на руках рішення останньої сесії, староста Головеньок звернулася з заявою про вчинення злочину до новопризначеного прокурора Чернігівської області старшого радника юстиції Андрія Парусова.

У своїй заяві Валентина Федюк просить прокурорів провести перевірку Височанської сільської ради та витребувати всі рішення сесій за 2018-2019 роки в частині заробітної плати та оплачуваних відпусток Любові Норикової.

«Прошу витребувати всі копії банківських документів, де значилися перерахування цих коштів на її банківську картку, а також відомості на заробітну плату голови ОТГ, оскільки вона намагається переробити рішення сесії», – пояснює староста.

Нагадаємо, влітку наше видання присвятило цілу шпальту стану справ у Височанській ОТГ. Тоді нам вдалося з’ясувати, що, маючи в об’єднанні всього 4600 населення, а в адміністративному підпорядкуванні – лише 6 сільських рад, заробітна плата керманича Любові Норикової перевищує доходи керівників громад, що мають утричі більші показники демографії та території. Премії, надбавки, матеріальні допомоги – завищені зарплати керівниці ОТГ – жодною мірою не зацікавили правоохоронців.

«На сесії депутати голосували за зарплату голови ОТГ в 15 тисяч 860 гривень. Це з урахуванням щомісячної премії у розмірі 100% посадового окладу, – пояснює виконувачка обов’язків старости села Головеньки. – Та замість щомісячної премії у 100% посадового окладу вона отримує 200%. До цього треба додати ще 100% премії до дня місцевого самоврядування та державних свят. Виходить ще три посадових оклади кожного місяця», – обурюється Валентина Федюк.

Відтак, щомісячна зарплата Любові Норикової з усіма надбавками та преміями складає понад 38 тисяч гривень. До цього сміливо ще можна додати й інші виплати, які гарантували для голови громади. Наприклад, для Любові Норикової прописали виплату матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань у розмірі середньомісячної заробітної плати та виплату матеріальної допомоги на оздоровлення при наданні щорічної основної відпустки в розмірі посадового окладу.

У серпні 2019 року староста Головеньок Валентина Федюк звернулась у вищі інстанції щодо внесення в рішення першої сесії Височанської сільської від 10.01.2019 року «Про оплату праці, встановлення надбавок, здійснення преміювання та надання матеріальної допомоги Височанському сільському голові». Як стверджує староста, деякі пункти на сесії не зачитувались і депутати сільської ради за них не голосували. У зв’язку з цим прокуратурою було порушено кримінальне провадження, а досудове розслідування доручено слідчому відділенню Борзнянського відділення поліції Бахмацького відділу поліції ГУНП в Чернігівській області. Донині заявниці не надали письмової відповіді про результати слідства.

«З достовірних джерел мені відомо, що голова Височанської сільської ради Любов Норикова надала копії порядку денного з підписами депутатів, пояснючи те, що підписи не підроблені. В моєму зверненні мова йде не про порядок денний першої сесії сільської ради і не про підробку підписів, а про внесення в рішення пунктів, за які депутати не голосували», – резюмує староста.

Чи відреагує новопризначений прокурор області на озвучені нові факти порушень – стане відомо згодом.

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Схожі матеріали (за тегом)