|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 16:04 | 04.16.2024

Лебедина родина в крижаній пастці

На вулиці вже понад тиждень тримається мінусова температура. Ставки й озера вкрилися кригою. А з головної артерії Бобровиці – річки Бистриця, ще й досі не полетіли у вирій лебеді. Шестеро білосніжних птиць обжилися у центрі водойми, куди не дістатися людині. 

Цей мікрорайон місцеві називають «старими кладками». Тут червонокнижні птахи оселяються щовесни, але восени летять у теплі краї. Бобровичани припускають, що на птахів скоріш за все подіяла затяжна аномально тепла осінь. Адже цьогоріч, як ніколи, дуже довго трималася сприятлива погода. Люди, що живуть поряд, підгодовують птахів. Відверто кажучи, серце кров’ю обливалося, дивлячись, як лебеді дістають шматки батону, ковзаючись, а інколи провалюючись крізь тонкий лід. 

1alebedi

Але, як виявилося, навіть мінус 20 для цих білосніжних красенів не межа. Доки водойма не повністю вкрита кригою, їхньому життю ніщо не загрожує. Як пояснили екологи, це досить великі птахи. У них і пір’я густе, і є хороший запас жиру, аби витримувати великі перельоти та низькі температури. 

У вівторок, коли версталася газета, кореспондент «Чернігівщини» вкотре вирушила на водойму, аби погодувати граціозних красенів. Але на звичному місці птиці не знайшла. А крига тим часом вкрила майже всю річку. З місцевих ніхто не бачив, як і коли лебеді полетіли, але сподіваємося, що червонокнижна птиця вже на шляху до теплих країв.

Сніжана БОЖОК, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)