|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 12:42 | 03.28.2024

Хортинг – школа сили і честі

Хортинг – спорт, народжений в Україні. Він унікальний та універсальний, а головне – має наше, національне коріння з епохи козацтва і Запорозької Січі. Основним його завданням є формування духовної людини. І сьогодні селище Семенівка є одним з центрів розвитку хортингу на Чернігівщині. Тут секція хортингу діє з 2015 року, а місцеві хортингісти вже відомі не тільки в області та України, а й в усьому світі. У семенівському клубі виховали вже не один десяток спортсменів, серед яких є чемпіони України, Європи та світу. Своїми вихованцями пишається директор Семенівського клубу «Хортинг», тренер Денис Буданов.

 1dddddЦей вид спорту приваблює тих, хто любить універсалізм. Адже хортинг поєднує в собі декілька видів єдиноборств і різноманітні стилі – удари руками й ногами, кидки, підсічки. Саме тому боєць повинен бути добре підготовлений і не боятися свого супротивника. А для цього потрібно буди сильним духом і морально.«Цей вид спорту має психологічний ефект, він виховує силу духу, вчить, як правильно виходити з тієї чи іншої ситуації, – розповідає Денис Буданов. – Основна мета наших занять – популяризація здорового способу життя серед молоді, популяризація спорту, психологічне виховання, виховання особистостей в дусі патріотизму, добропорядності, любові до своєї Батьківщини. А в наш час це дуже важливо».

Молоді потрібне українське

Хортинг у Семенівці розвивається вже майже п’ять років. Він став відрадою для тренера Дениса Буданова, коли той після поранення повернувся додому з російсько-української війни. Як і багатьом таким, як він, Денису було нелегко адаптуватися до мирного життя, і в цьому йому допоміг саме хортинг.«В АТО я потрапив у 2014 році, в так звану «першу хвилю», – неохоче ділиться Денис. – Всього було… Переживши всі ці події, я став зовсім іншою людиною. Адже там прокидаєшся і радієш, радієш життю. Потім поранення, госпіталь... переоцінка життя і розуміння того, що якщо мене залишили серед живих, значить я не все зробив. Кожен переживає війну по-своєму. Звичайно, попервах було важко, і відрадою для мене став хортинг».Денис Буданов за своє життя займався чотирма видами спорту, не полишав його і після переїзду з Дніпропетровська до Семенівки. У вільний від роботи час викладав місцевим дітям карате.«Коли я лежав у київському госпіталі, то зустрів тренера, котрий запропонував мені розвивати новий вид спорту, – згадує Денис. – І я погодився. З 2015 року ми культивуємо хортинг, який позиціонується як національний вид спорту України. Хортинг офіційно затверджений, відповідно, ми стараємося його зробити максимально конкурентним. Зараз ми беремо участь у змаганнях з інших контактних видів єдиноборств, аби підкреслити свою універсальність. Сьогодні є багато людей, які дійсно хочуть щось змінити в нашій країні. І життєво необхідні моменти потрібно наздоганяти. Брати щось своє і вирощувати його з паростка. Кожен хортингіст усвідомлює, що він є засновником свого спорту, що він є українцем. І це головне».

Виховна система + бій

В першу чергу хортинг – це виховна система. І вже потім вона базується на багатоформатній фізичній активності. До того ж у спортсмена-хортингіста розширені рамки: у них повна свобода дій – в рамках спортивної етики.«Хортинг поєднує різні види спорту, – говорить Денис – Є прикладні вправи, є різні ігри. Тобто цей вид спорту охоплює весь арсенал підготовки спортсмена, громадянина і людини. Звичайно, ми в першу чергу спираємося на традиції. В Україні існує давня традиція бойових мистецтв. Особливість цього спорту – це виховна система. Якщо ж узагальнити, то хортинг як вид спорту відрізняється від інших певними обмеженнями і рухами, а також формулою бою. Це ціла виховна система підростаючого покоління. Тут дуже багато різноманітних напрямів, які допомагають підлітку повноцінно розвиватися, ставати гідним членом суспільства завдяки бойовому мистецтву».

Тренер – в першу чергу менеджер

Спочатку розвиток хортингу в Семенівці тримався на ентузіазмі. Тренеру доводилося бути менеджером, будівельником і організатором.«Реалії тренера в сучасній Україні такі, що ти спочатку менеджер, а вже потім тренер, – посміхається Денис Буданов. – Весь час потрібно щось дістати, привезти, організувати, залучити спонсорів. Завжди є ціла купа питань, які треба вирішувати. Попервах було важкувато. Цьогоріч на 80% нам допомагає громада. Нас вже чують і бачать. Зараз більше сотні спортсменів займаються безкоштовно. Ми їздимо на змагання, займаємо призові місця, і це круто! Ми з першого моменту в Польщі на чемпіонаті світу ставали призерами. На чемпіонаті в Республіці Кіпр стали чемпіонами. Наші спортсмени – універсали, вони виступають на змаганнях з карате, кікбоксингу, бойової самби. Це творчість, ти бачиш плід своєї праці, дивишся, як вони досягають якихсь висот в спорті, як вони стають лікарями, військовими – і гордість розбирає за вихованців. Оце і є щастя».

 Тренувальна залаЗараз у невеликому, але добре оснащеному спортивному залі хортингом займаються діти віком від 6 до 17 років. Тренування проходять відповідно до вікових груп два-три рази на тиждень. Як говорить Денис Буданов, в спорті, як в банку з депозитами – скільки вклав у тренувальний процес, стільки й отримаєш.

І база спортивна своя

«У 2015 році виникла необхідність взяти військово-патріотичне навчання в свої руки, – говорить Денис. – Адже бойове мистецтво передбачає й уміння працювати з різними засобами захисту. Тому ми в 2015 році створили спортивно-тренувальну базу. Там є казарми, де створені всі умови для того, аби повноцінно займатися. У старій покинутій будівлі ми зробили капітальний ремонт. Тепер проводимо там з дітьми тренування»

У тренера чемпіона і син чемпіон

Чимало чемпіонів вже виховав Денис Буданов за п’ять років, але, напевно, одне з найбільших його досягнень – син Ілля. У свої 11 років хлопець вже є багаторазовим чемпіоном України з хортингу, чемпіоном України одразу в чотирьох категоріях, а віднедавна ще й чемпіоном світу.«Син почав займатися спортом вже з п’яти років, – говорить Денис. – Спочатку це було карате, а з 2015 року – хортинг».У спорті син Дениса дуже цілеспрямований і працелюбний. Хлопець знає чого хоче. Адже тато-тренер вчить, що для перемоги потрібно чітко усвідомлювати, що ти переможець. І це дійсно так, бо в цьому році хлопець став чемпіоном світу перемігши відразу в чотирьох категоріях: карате, рукопашний бій, кікбоксинг та бойове самбо.«Це на даному етапі один із показових виступів, бо ми брали участь в чотирьох категоріях, – говорить Денис Буданов. – Формат підготовки був дуже специфічний і досить складний».

Історія хортингу

Хортинг з’явився всього 10 років тому, але за цей час вже встиг стати візитівкою і спортивним брендом України.Спортивне єдиноборство хортинг названо на честь місця проведення всіх прадавніх козацьких двобоїв – кола козаків «хорт», у який вони збиралися для виявлення найсильніших.Хортиця – символічне місце для українців, воно асоціюється з осередком воїнів-козаків, де вони вдосконалювали свої бойові навички для захисту рідного краю.Саме Січ, на думку засновника хортингу Едуарда Єрьоменка, була місцем народження козацької доблесті і звитяги. Турніри між воїнами проводилися майже постійно і з різних приводів.«Ідея виникнення хортингу як комплексної системи самовдосконалення особистості, заснованої на фізичному, морально-етичному та духовному вихованні, пов’язана з відродженням давніх народних традицій, що передавалися з покоління в покоління, – говорить Денис Буданов. – Так склалось, що в нашій країні був відсутній визнаний вид спорту, який би мав українське історичне коріння. Хортинг же має за основу підтверджені історичні факти та дослідницькі матеріали щодо фізичної підготовки, військових тренувань та традицій українського козацтва. Для створення хортингу були задіяні науковці, фахівці, спортсмени та тренери з різних областей та різних видів єдиноборств нашої країни. Так, у 2008 році було засноване універсальне бойове мистецтво хортинг, а вже 9 лютого 2010 року Міністерством у справах сім’ї, молоді та спорту хортинг було внесено до переліку визнаних видів спорту в Україні. Система підготовки, виховання характеру козаків в найжорсткіших рукопашних двобоях, у яких дозволялася вся можлива техніка самооборони, і лягла в основу хортингу».

 

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото Олексія Миколаєнка

 

Схожі матеріали (за тегом)