|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 9:55 | 03.29.2024

Андрій Скварський радіє цьогорічній озимині Андрій Скварський радіє цьогорічній озимині

Дослідне господарство «Іванівка»: два з половиною роки на лінії вогню

В Іванівці, що на Борзнянщині, на щастя, на людські хати не прилітають снаряди, не стріляє по корівниках артилерія, не підриваються на мінах у полі трактористи. Але ось вже два з половиною роки однойменне дослідне господарство, що підпорядковується Національній академії аграрних наук, не може вести повноцінну господарську діяльність.

Два з половиною роки підприємство намагаються захопити рейдерським шляхом все нові й нові призначенці, під носом у правоохоронців з державних полів викрадають врожаї, арештовують майно, а «чорні реєстратори» блокують господарську діяльність. Одних лише прямих збитків нарахували вже понад 200 мільйонів. Незважаючи на постійне життя «на ножах», в дослідному господарстві вперше за кілька десятків років самостійно засіяли понад 3200 гектарів полів, зберегли і нарощують поголів’я української червоно-рябої, в п’ять разів збільшили надої молока, а паралельно профспілка та директор не припиняють боротьби в судах і, як то кажуть, на барикадах.

 

«За один рік ми можемо погасити всі борги попередників, аби тільки не заважали»

 

Закінчилась посівна – продовжується боротьба! На державному підприємстві «Дослідне господарство “Іванівка”» вперше за багато років самостійно посіяли поля. Половину засіяли ще восени власним насінням озимої пшениці, яке зберегли і не дали вкрасти, а решту землі відвели під кукурудзу. Здавалося б, неможливо у такий складний час засіяти всю землю, але дружний колектив підприємства здатний не тільки долати гори, але й стояти горою за свого директора.

На жаль чи на щастя, мені не вдалося потрапити на розпал посівної, але в розпал народної боротьби я таки потрапив. Так вийшло, що саме в день мого візиту трудовий колектив держпідприємства проводив профспілкові збори, на яких ухвалив вимоги до Президента НААН Ярослава Гадзала, серед яких – виконати рішення судів про поновлення на посаді та допуск до виконання обов’язків директора Андрія Скварського, який за два з половиною роки на посаді офіційно керував місяць.

kolektyv

Колектив закликає НААН припинити призначати ставлеників рейдерів

 

Чому офіційно? Бо рейдери через так званих «чорних реєстраторів» вчиняли незаконні реєстраційні дії та блокували не лише Скварського як посадовця, але й в цілому господарську діяльність підприємства. Одних лише податкових боргів накопичилось під 30 мільйонів.

«Але це не біда! – каже Андрій Скварський. – За один хороший рік ми здатні погасити всі борги. Головне – щоб не заважали працювати і не крали збіжжя, як два попередні роки, прямо з наших полів».

Економісти господарства підрахували, що рейдери нанесли державному підприємству одних лише прямих збитків – близько 200 мільйонів гривень.

 

Мін’юст дав по руках «чорному реєстратору»

 

Часи нині такі, коли ніхто не застрахований від ризиків. Можеш посіяти ти, але збирати буде вже не твій комбайн. Головне – правильний запис у реєстрі та свій нотаріус. Одного з таких реєстраторів нещодавно покарав Мін’юст.

«Я відправив скаргу в антирейдерську комісію Міністерства юстиції на дії державного реєстратора з Варви Тетяни Якименко, яка впродовж тривалого часу неодноразово вчиняла незаконні реєстраційні дії і блокувала реєстри, – говорить Андрій Скварський. – Нещодавно отримав результат: Наказом Міністерства юстиції України за підписом міністра Дениса Малюськи державному реєстратору Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області Якименко Тетяні Володимирівні заблоковано доступ до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань строком на три місяці. Це вже друге блокування «чорного реєстратора». Минулого разу Мін’юст позбавив Тетяну Якименко права реєстрації на два місяці. Всі її записи скасовано і визнано незаконними».

minyust

Мін’юст скасував всі реєстри реєстратора з Варви, яка блокувала діяльність господарства

 

Таким чином Мін’юст розблокував можливість внесення змін до Єдиного державного реєстру. Тепер справа – за Президентом НААН Ярославом Гадзалом, який повинен виконати рішення судів і поновити, як того вимагає закон, Андрія Скварського на посаді. Після того, як в Академії отримають протокол профспілки, у них є 15 днів для прийняття рішення, інакше – знову суд і стягнення збитків не з держави, а з конкретних посадових осіб.

 

Господарство живе, попри блокаду і арештоване майно

 

Дивлячись на підприємство, яке, попри складний час, виглядає дійсно живим, не можна не тішитись за людей, котрі тут працюють і захищають господарство, відчувають його своїм, рідним. Як не важко, та все ж виростили і зібрали на 500 гектарах власну озиму пшеницю, а восени нею ж і засіяли 1640 гектарів іванівських чорноземів. Ще 2200 тонн озимої лежить на складах, арештовані державною виконавчою службою. Реалізувати господарство це зерно самостійно не може, хоча воно й належить підприємству. Така ж доля і 270 тонн соняшнику, яке комбайнери «Іванівки» встигли вихопити з частини незаконно засіяних полів.

sonya

Решту соняшника приватні ділки під егідою тодішнього ставленика Академії Олексія Пушкарьова вивезли в невідомому напрямку. Сам пан Пушкарьов, кажуть люди, від початку квітня на дзвінки прокурорів та працівників СБУ не відповідає, переховується.

zavgosp

«Дожились до того, що вирощене нами не можемо продати, – каже завгосп ДП «ДГ “Іванівка”» Володимир Іванович Сєчко. – А виконавча служба здере як посередник із нас ще 10 відсотків при продажу, і продадуть вони зрозуміло за якою ціною. Хотілось, щоб хоча б під час війни, коли на кону продовольча безпека країни, було хоча б трохи порядку і справедливості. А їх немає…».

 

Українську червоно-рябу врятували з-під ножа

 

Та попри все, навесні іванівські трударі знову вийшли в поле і впорали 1500 гектарів під зернову кукурудзу, 143 гектари кормової на силос і 103 гектари вівса, який піде на корм худобі.

zapassina

Запас сіна ще з минулого року

 

До речі, про ВРХ: чи то благодатний клімат, чи ставлення до роботи, але як тільки Андрій Скварський почав реально керувати – надої молока зросли вп’ятеро!

zootexgera

«Для наших корівок ми не шкодуємо нічого, – каже зоотехнік Олег Герасименко. – Тримаємо їх поки в хлівах. У раціон підкошуємо люцерну, даємо сінаж, макуху соняшникову і 300 грам на літр молока концентрату. Зараз готуємо їх на випас, але після попередніх господарів викладаємо випас, бо в літньому таборі треба покласти плити, щоб худоба не стояла в багнюці».

nadiy

Середній щоденний надій молока по господарству української червоно-рябої - 25 літрів

molodnyak

Тут підростає молодняк

koshary

Чисті кошари

 

Що говорити? Вісім років з-під корів ніхто не вивозив гній! Тож цієї весни з загонів вигребли і вивезли на поля більше 5 тисяч тонн коров’яку. І все це – маленьким тракторцем «Володимирець». Чим не молодці? Відчуваючи турботу про себе, віддячують сторицею і корівки. Надої молока вже не вміщаються в один холодильник, тож іванівські умільці притягнули ще один «танк» із сусідньої Миколаївки, де худоби вже давно немає.

molxolod

Встановлення додаткових холодильників на 5,5 тисячі літрів молока

 

Дружно живуть іванівці, а об’єднало їх лихо, що змушує боротись і відстоювати своє в судах, на полі чи на барикадах. Так народжується нація!

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)