|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 14:38 | 03.28.2024

У Любецькій ОТГ підтримують малий і середній бізнес

Сьогодні Любецька ОТГ включає 22 населених пункти з трохи більше ніж чотирма тисячами населення. На території громади немає великих підприємств та заводів, тут розвивається малий та середній бізнес. І саме в цьому керівництво громади вбачає її особливість. Тому розвиток та підтримка малого та середнього бізнесу в Любецькій об’єднаній територіальній громаді – в пріоритеті.

1lubech1

Підприємці Любецької ОТГ діляться досвідом і навчаються самі

 

Минулого тижня в Любецькій громаді пройшли дні економічної популяризації громади. Під час цих зустрічей громади-партнери мали змогу ознайомитися з тим, як Любеч розвиває свою економіку, як підтримує своїх підприємців. Також гості мали змогу ознайомитися з роботою декількох успішних підприємців, яким вдалося зробити свій бізнес прибутковим. Зокрема гості відвідали місцеву пилораму та цех із виготовлення паркету. Ознайомилися з роботою підприємства з вирощування шампіньйонів та завітали на полуничні поля, щоб на власні очі побачити, як працює «ягідний» бізнес в Любечі.

1spimchuk«Нині у нас відбуваються дні економічної популяризації Любецької ОТГ. Ми запросили до себе наших друзів, підписантів Меморандуму про співпрацю та дружбу, громаду міста Славутич та Михайло-Коцюбинську громаду. Також ми запрошували Добрянську та Новобілоуську ОТГ, але вони, на жаль, не приїхали, – розповідає голова Любецької ОТГ Сергій Пінчук. – Ми презентували друзям свою роботу, розповідали, як популяризуємо економічний розвиток нашої громади, яким чином розвиваємо в своїй громаді малий та середній бізнес. Ділимося цим досвідом, розказуємо своїм партнерам, що ми робимо, щоб наша громада розвивалася, створювалися робочі місця, наповнювався бюджет і людям краще жилося. Адже це – основна мета розвитку економіки. Колись в Любечі було шість величезних заводів, які знали далеко за межами нашої області і навіть країни. Це хлібозавод, молочний, дріжджовий, овочесушильний заводи, сільгоспхімія (одна на всю Чернігівщину була!) та судноремонтний завод. Це був багатий край. Потім все це було знищено, і на сьогодні нічого не лишилося від тих потужностей, які тут були. І нині таких великих підприємств у нас немає. З одного боку, це й на краще, бо наразі у нас – найекологічніша громада в області. Є Дніпро, луги, ліси. З іншого боку – погано, бо ми втрачаємо гроші, які вони б могли приносити в бюджет громади. Тому сьогодні у нас найбільш розвинені малий і середній бізнес. Працюють на території громади і великі агрохолдинги».

Цьогоріч Любецька громада розробила програму підтримки малого та середнього бізнесу, подібної до якої немає в жодній громаді Чернігівщини. Ця програма фінансування може дати імпульс найбільш активним людям для того, щоб створити і розвивати власні підприємства і приносити користь громаді, наповнювати місцевий бюджет податками, давати робочі місця людям і розвиватися в своїй сфері.

«Сьогодні ми працюємо з нашими малими підприємцями, адже їм потрібна допомога, і головне – вони самі готові до роботи, – говорить Сергій Пінчук. – Тож ми презентуємо нашу програму на підтримку малого бізнесу, на яку в бюджет цього року заклали 200 тисяч гривень. Підприємці і ті, хто хоче започаткувати власну справу, на конкурсній основі мають подати свої бізнес-плани. Їх потім оцінюватиме спеціальна комісія, за результатами конкурсу Любецька селищна рада надасть мікро-гранти на розвиток та підтримку малого та середнього бізнесу. Всього буде четверо номінантів, які отримають по 50 тисяч гривень. Умовою для отримання фінансування є обов’язкова реєстрація ФОП або юридичної особи на території нашої громади. Основна мета такої програми – стимулювання жителів громади до розвитку і започаткування малих та середніх підприємств та підтримка економіки нашої громади. Взагалі ми сьогодні готові невеликим підприємцям, які офіційно працюють чи працюватимуть на території нашої громади, допомагати в просуванні їхніх товарів та послуг. Розповідаємо про грантові програми підтримки підприємництва, організовуємо для них навчання та запрошуємо фахівців. Адже в результаті такої співпраці виграє і громада, і підприємець, і люди, які тут живуть».

 

Туризм як шлях розвитку громад

 

Любецька громада має дуже потужний потенціал для розвитку туристичної сфери. Адже древній Любеч відомий своєю історією всій Україні. І тут про це пам’ятають та працюють над тим, щоб у майбутньому Любеч став туристичною Меккою Чернігівського краю.

«В першу чергу родзинка нашої громади – історико-культурна спадщина, і ми зараз на це робимо ставку, – розповідає Сергій Пінчук. – Любеч – історична земля. На нашій території багато історичних місць і пам’яток. Є в нас історичний комплекс, де можна зробити музей, але зараз все це у власності обласної ради. Проте ми маємо намір все ж таки забрати його в громаду і розвивати. Ми вже працюємо з Михайло-Коцюбинською та Славутицькою громадою щодо розвитку туризму. Декілька років тому я презентував свою громаду перед послами країн G7. Так вони дізналися про Любеч і зацікавилися нашою громадою. Після цієї зустрічі до нас приїздив перший посол Великої Британії. Вони тоді хотіли зробити кластер – Любеч і Івано-Франківську область, там є така ж громада як і у нас. Та, на жаль щось завадило, але ж про нас знають. Сьогодні Президент України оголосив про програму туристичних магнітів привабливості, і ми хочемо взяти участь, бо у нас для цього є все».

1vshevchenko«Ми з Любецькою і Михайло-Коцюбинською об’єднаними територіальними громадами досить активно співпрацюємо з 2018 року в межах грантового проекту «План економічного розвитку «Славутич – драйвер вільної відкритої економіки регіону»», – розповідає перший заступник Славутицького міського голови Віктор Шевченко. – Наше місто Славутич стало підписантом європейської ініціативи «Мери – за економічне зростання». Потім ми загітували наших сусідів для того, щоб вони також долучилися до цієї європейської ініціативи. Як Славутич, так і Любеч з Михайло-Коцюбинським взяли на себе зобов’язання докладати зусилля задля економічного розвитку своєї територіальної громади. Саме в цьому наші завдання спільні – в економічному розвитку громад. З такою метою ми поводимо дні популяризації економічного розвитку своїх громад, де ми ділимося своїм досвідом, розглядаємо якісь проблеми і намагаємося вирішити їх разом. Так, цього року ми спільно з Любечем брали участь у проекті Асоціації міст України щодо підвищення ефективності співробітництва територіальних громад. Ми наразі працюємо в напрямку розвитку туризму в нашому регіоні, оскільки вбачаємо в цьому наявний потенціал у кожної з трьох громад. З одного боку це Славутич – місто, пов’язане з Чорнобильською АЕС, з іншого боку Любеч – історико-культурний край з цікавими історичними пам’ятками, як-от Замкова гора, Кам’яниця Павла Полуботка, Антонієві печери. До того ж ми маємо змогу черпати досвід Михайло-Коцюбинської громади щодо розвитку зеленого туризму. Сьогодні кордони закриті, і у нас є велика перевага внутрішнього туризму. Саме зараз ми працюємо над створенням туристичного інформаційного центру, який буде розміщуватися в Славутичі, а наповнювати змістом його роботу будемо з Любечем та Михайло-Коцюбинським, щоб презентувати наші можливості туристам, які захочуть відвідати наші громади. Це може бути як тур вихідного дня, так і декількох днів. Звичайно, ми зацікавлені в тому, щоб турист залишився на декілька днів, або ж хоча б на одну ніч».

1voroxОзнайомилися з економічним розвитком Любецької ОТГ і представники Михайло-Коцюбинської ОТГ.

«Ми залюбки слухаємо всі тренінги і всі розмови, які сьогодні тут проходять, – говорить виконувачка обов’язків голови Ніна Ворох. – Адже розвиток малого та середнього бізнесу сьогодні є дуже важливим для громад. Адже це і робочі місця, і податки до місцевого бюджету. І Любеч у цьому напрямку має що показати. В рамках угоди між нашими громадами ми провели такі ж самі дні популяризації нашої громади. Провели форум на підтримку підприємництва на території нашої громади. Провели майстерню для підприємців, які навчилися вести бізнес, як відкрити свою справу. Також для учнів нашої гімназії було проведено цілий ряд заходів з питань підприємництва, щоб молодь навчалась і втілювала всі свої задуми в життя. Ми підписали меморандум про співпрацю з Славутичем і Любечем, і нещодавно підписали ще один у напрямку туризму. В нашій громаді туризм підтримується і розвивається. Наразі це зелений туризм – Андріївські озера, Шибиринівські озера і база відпочинку в селі Дніпровське, яке знаходиться на березі Дніпра».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

 

Схожі матеріали (за тегом)