|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 21:41 | 03.28.2024

Про медичну реформу, коронавірус і перспективи Бобровицької лікарні

Бобровицьку центральну районну лікарню віднедавна очолив молодий фахівець хірургії Костянтин П’ятковський.

Газета «Чернігівщина» вже знайомила своїх читачів з лікарем, який наприкінці 2019-го року започаткував у Бобровиці операції за допомогою сучасної лапароскопічної техніки. Тепер же він поєднуватиме керівну посаду з хірургією. Призначення співпало з нелегким періодом карантину через коронавірус, та Костянтин Олександрович знайшов час, аби поспілкуватися з кореспондентом «Чернігівщини» і відповів на запитання, які наразі так хвилюють читачів.

 

– Костянтине Олександровичу, лікарня стала комунальним підприємством, які зміни очікувати в медичній сфері: як зміняться правила роботи та оплата праці лікарів, як та кому нараховуватимуться кошти за надання медичних послуг, а також що чекає пацієнтів?

– З 1 квітня у нас офіційно вже нема медичних установ. Усі заклади охорони здоров’я, які працюватимуть з Національною службою здоров’я України, змінили статус і стали комунальними некомерційними підприємствами (КНП). Перетворення на комунальні некомерційні підприємства – це перша умова, яку поставила перед лікарнями НСЗУ. Обіцяють нам «золоті гори», що будуть ліки.. Але того, що вони зараз нараховують, не вистачає навіть на заробітну плату. Санітаркам зарплату взагалі не нараховуватимуть, вони не є медичними працівниками. Ми повинні на них самі заробляти. Людям нині розповідають, що буде все безкоштовно, але гроші на медикаменти ніхто не видав. Жодна машина із медикаментами до нас, у Бобровицю, не доїхала. НСЗУ нам має перерахувати щомісячну медичну субвенцію у розмірі 2 мільйони 800 тисяч гривень, нам на місяць треба мінімум 3 мільйони 200 тисяч гривень. Вже зараз ми розуміємо, що грошей не вистачатиме. Більше того, НСЗУ щороку буде зменшувати цю цифру на 10%. Решту коштів лікарні мають заробляти самі. Те, що людям розповідають, що буде все безкоштовно – це відверта брехня.

– Як лікарні зароблятимуть гроші?

– За ряд наданих лікарнями медичних послуг платитиме Національна служба здоров’я України. Перелік послуг уже визначено, проте, тарифи на них остаточно ще не затверджені. Відповідно до проекту постанови щодо тарифів, послуги будуть пріоритетні і базові. За надання пріоритетних послуг держава платитиме більше, за базові – менше. За частину послуг сплачуватиме сам пацієнт. Якщо пацієнт не має сімейного лікаря (ні з ким не уклав угоду), НСЗУ таких хворих не проплачує, тому за всі послуги лікарів і медичні препарати сплачуватиме хворий. Механізм отримання послуг у лікарні буде такий. Пацієнт іде до свого сімейного лікаря чи терапевта, з яким уклав декларацію. Він при необхідності направляє його на консультацію до будь-якого спеціаліста. За кожну вузькопрофільну консультацію Нацслужба здоров’я заплатить лікарні майже 50 гривень. Якщо людина не матиме направлення і піде до спеціаліста на прийом за власним бажанням, ці 50 гривень вона заплатить сама. Щоб пацієнта поклали на стаціонарне лікування, його має направити сімейний лікар, вузькопрофільний спеціаліст або доставити екстрена медична допомога.Якщо людина захоче проконсультуватися у вузького спеціаліста за власним бажанням, тобто, без скерування сімейного лікаря, вона може це зробити. Але тоді його послуги оплатить з власної кишені.

– Чи допомагатиме громада фінансово?

– Громада й надалі сплачуватиме комунальні послуги за лікарню. А це немаленькі суми.

– Бобровицька лікарня – це медична установа другої хвилі для прийому пацієнтів, якщо говорити про боротьбу з «невидимим ворогом» – COVID-19, але все одно має бути готовою у разі збільшення масштабів захворюваності. Чим наразі вже забезпечені?

– Лікарнею першої хвилі, до якої у разі підозри на коронавірус направлятимуть і мешканців Бобровиччини, визначено Козелецьку. Ми – лікарня другої хвилі. Наразі область нас забезпечила медичними масками та гумовими рукавичками, антисептиками. Костюми та захисне спорядження ми закупили на гроші, які виділив керівник сільськогосподарського підприємства «Козацьке» Сергій Чубовський. Він перерахував 100 тисяч гривень. Також на нашу лікарню надійшло 150 швидких тестів на коронавірус. 16 з них вже використали. . Із швидких тестів жоден не підтвердився, але лабораторний аналіз, який робили хворому з підозрою, 13 квітня таки показав позитивний результат. Наразі пацієнт перебуває у Козелецькій лікарні.

«Земля і воля» взяла на себе забезпечення карантинних контрольно-пропускних пунктів. Керівництво підприємства виділило людей, які там цілодобово чергують, забезпечило їх всім необхідним, зокрема і безконтактними термометрами. Таких пунктів у нас п’ять. Це дуже важливий захід з протидії поширенню коронавірусної інфекції. Інші агрофірми нам також допомагають. «Агропрогрес», наприклад, забезпечив нас бактерицидними лампами. Ще ми хочемо закупити антибіотики резерву. Вони дуже дороговартісні. На курс лікування однієї людини знадобиться 11 тисяч. Надзвичайно приємно, що в цей складний час нам активно допомагають підприємці, ще жоден не відмовив.

– Чи готова лікарня у разі потреби приймати хворих на COVID-19? Скільки апаратів штучної вентиляції легень наразі в наявності?

– Якщо будуть одиничні випадки – ми готові. Якщо важкі хворі, які мають забезпечуватися цілодобовим киснем, таких зможемо одночасно тримати на штучній вентиляції двох. Ми маємо лише два апарати ШВЛ. Є у лікарні пасивна подача кисню, є наркозні апарати, але вони не зможуть потягнути цілодобове утримання людей. Я Вам скажу так: до масових звернень не підготовлена жодна з лікарень України. Вчора мав розмову зі знайомим із Італії, у них кожне відділення має 60-70 апаратів ШВЛ, у нас на всю лікарню – два. Про що тут говорити... Ці апарати дуже дороговартісні. Ми такі витрати не потягнемо.

– Чи є наразі у стаціонарі хворі на пневмонію?

– Двоє – у терапевтичному відділенні. Це взагалі окреме приміщення лікарні, яке має окремий вхід. Такі хворі у нас не ходять по приймальному відділенню. У дитячому відділенні, на щастя, немає пацієнтів з пневмонією.

– Костянтине Олександровичу, які Ваші плани як очільника медичної галузі Бобровицького району на 2020 рік?

– Пережити пандемію (посміхається, – Авт.). Попереду свята, важливо, щоб люди залишалися в ці дні вдома не через загрозу штрафів, а розуміючи важливість карантинних заходів. Карантин працює, і є всі шанси, що країна зможе пережити цей складний період з мінімальними втратами. Дуже прошу: потерпіть ще трохи. Заради життя і здоров’я людей, які вас оточують. Заради того, щоб скоріше повернутися до нормального життя. Вірю у вашу відповідальність. Розраховую на розуміння й підтримку! Пам'ятайте – хворобу краще попередити, ніж лікувати.Всім бажаю здоров’я!

Загалом планів багато. Вже зараз ми відновили посаду логопеда, яку чомусь ліквідував мій попередник. А більшість дітей, які йдуть до школи, мають дефекти мови. Наш логопед вже працює і після карантину почне прийом. Ведемо переговори з лікарем-ендокринологом, щоб підсилити ендокринологічну службу, адже у нас багато хворих на цукровий діабет. Ще плануємо поповнити штат неврологів. Продовжуємо робити лапароскопічні операції, апендектомію в тому числі. Ми готові і у нас є велике бажання створити міцний заклад медицини у Бобровиці!

 

Спілкувалася Сніжана БОЖОК, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)