|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 15:10 | 03.28.2024

Йорданське купання по-чернігівськи

Вже традиційно 19 січня на Водохреща – свята, приуроченого до хрещення Ісуса Христа, – яка б погода не стояла, з року в рік люди долучаються до традиції купання у крижаній воді.

І якщо минулого року в цей час на вулиці було аномально тепло, то, як дехто каже, в цьому році було аномально холодно. Проте цьогорічний суворий мороз не завадив відчайдухам скупнутися у крижаній воді, бо люди вірять у силу освяченої води. Вважають, що якщо пірнеш цього дня, то цілий рік будеш здоровим і очистиш душу. Хоча наразі з обома цими твердженнями сперечаються і лікарі, і священики. Перші не радять купатися в крижаній воді без підготовки. Особливо тим, хто перехворів на ковід, не рекомендують піддавати свій організм такому стресові. А от християнські священики не мають єдиної думки щодо доцільності купання в ополонці на Водохреща.

 

1avodx1

Хай там як, але йорданські купання вже давно стали масовим традиційним явищем в Україні. Адже люди вірять, що Водохрещенська вода – цілюща, і охочих скупнутися в ній цьогоріч на «Золотий пляж» у Чернігові прийшло чимало.

1avodx3

Понад сотню чернігівців зібралися на міському пляжі 19 січня, аби долучитися до традиційного обряду купання на Водохреща. У черзі біля ополонки стояли і затяті пірнальники, і початківці. Занурювались у воду як чоловіки, так і жінки. Більшість із них купаються на Водохреща кожен рік. Люди вірять, що це додає їм сил і здоров’я.

А після занурення в крижану воду всі, як один, стверджували: вода тепла, деякі навіть жартували, що краще, ніж влітку на морі. Неймовірні емоції радості одразу видно на обличчях тих, хто щойно вийшов із води.

Подруги Ніна Крутюк та Світлана Лашко після занурення у крижану воду ходять в халатах на пляжі і в -17 С і почувають себе досить комфортно. Кажуть, що їм зовсім не холодно.

1avodx5

«Я вже п’ятий рік на Водохреща купаюсь, – говорить Світлана Лашко. – Перший раз було страшно, а зараз – навпаки, радісно від того. Зрозуміло, що водою всіх гріхів не змиєш, але саме занурення в цю крижану воду дає якесь духовне очищення. Після купання наче, як кажуть, заново народжуєшся. Я вам хочу сказати, що роздягнутим після пірнання набагато тепліше, ніж одягнутим. І взагалі купатися краще, коли сильний мороз. Минулого року його взагалі не було, і відчуття були зовсім не ті».

І якщо Світлана вже завзята купальниця, то Ніна, так би мовити, «першопроходець» – цьогоріч жінка вперше занурилася в ополонку.

1avodx4

«Я вже давно хотіла спробувати, але не було з ким, – говорить Ніна Крутюк. – Чоловік не хоче сам і за мене боїться. А тепер я знайшла однодумця. І дуже рада від того, що все ж таки зважилася. Я не можу передати, що відчуваю зараз. Але точно можу сказати, що наступного року обов’язково прийду знову».

Дівчата говорять, що до цього ритуалу ніяк не готувалися. Проте вони рекомендують ні в якому разі не вживати алкоголю перед зануренням у воду, а от після – можна трохи.

Як і кожного року, на березі Десни був облаштований пункт обігріву, де замерзлі могли зігрітися і випити чашку теплого чаю. Також на випадок виникнення несподіваних ситуацій на березі чергувала і карета швидкої допомоги, і поліцейський патруль, і рятувальники.

 

Водохресні купання: думки різні

 

Сьогодні пірнання в ополонки часто називають неукраїнською традицією. Мовляв, наші предки не влаштовували таких купань, а сучасні українці запозичили цей обряд із російської культури. Справді, купання у водоймах на Водохреще не було поширеним явищем на українських етнічних землях.

Проте свідчення низки українських народознавців доводять, що традиція купань на Водохреще таки існувала. Занурення в йорданську ополонку були поширені в центральних та східних областях України.

Попри те, що водохресні купання пов'язують із церковною традицією наслідування Хрещення Господнього, деякі представники церкви скептично ставляться до цього звичаю. Є також і священики, які лояльно ставляться до купань, хоч і визнають, що ця традиція не має відношення до церкви. Та якщо є здоров'я і бажання на славу Бога зануритися в крижану воду – будь ласка. Але за умови, що спочатку ви виконаєте релігійний обов'язок: відвідаєте храм, сповідуєтеся, причаститеся.

1avodx2

Лікарі ж щороку попереджають про ряд небезпек, що загрожують любителям зануритись у крижану воду. Різке пірнання може викликати судоми, спазми, аритмію і навіть зупинку серця. Категорично не рекомендується занурюватися в ополонку людям, які мають проблеми зі здоров'ям. Також лікарі попереджають про ризик розвитку багатьох хвороб. Особливу небезпеку водохресні купання представляють для дітей. Тому відчайдушним батькам, які прагнуть привчити дитину до занурення в крижану воду, не радять цього робити. Нехай дитина виросте і сама вирішить, хоче вона цього чи ні.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото Олексія Миколаєнка

Схожі матеріали (за тегом)