|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 20:45 | 03.28.2024

У «прокурорській» аварії загинула молода мама

Звістка про страшну аварію, яка сталася минулого тижня поблизу селища Березна, що на Менщині відразу заполонила стрічку новин всіх Інтернет-видань.Адже в автомобілі ACURA TLX, який, за підозрою правоохоронців, виїхав на зустрічну смугу і вдарив автомобіль «ВАЗ», їхавкерівник Менської місцевої прокуратури 29-річний Дмитро Столярчук. У результаті аварії загинуло двоє людей – водій «ВАЗ» 73-річний Юрій Перепуст та його пасажирка 31-літня Євгенія Лазаренко, вдома на яку так і не дочекався її 9-місячний синок Єгорка.

Євгенія Лазаренко жила в селі Стольному Менського району. Жінка була з багатодітної родини й сама виховувала дев’ятимісячного синочка. Того дня вона якраз поїхала в Чернігів по дитяче харчуванням для синочка, бо в Стольному не було потрібного. З дитиною попросила посидіти маму. Вибігаючи ранком з дому, жінка обіцяла швиденько повернутися. Але приїхати до рідних їй так і не судилося…

«У мене п’ятеро дітей, Женька була середньою, – починає свою розповідь і не може стримати сліз матір Надія Петрівна. – Діти мої дуже дружні. У всіх свої сім’ї: один у Носівці живе, двоє – в Чернігові, а Женя і Юля – у Стольному. Женя була дуже доброю дівчиною, вона любила співати і завжди брала участь у всіх святах, які у нашому селі відбувалися. Вона дуже любила свого синочка, він був для неї всім її життям... У неділю ввечері Женька подзвонила до мене і попросила погуляти в понеділок зранку з Єгорком, бо їй треба було з’їздити в Чернігів, купити дитячого харчування і владнати свої справи. Я прийшла до неї в понеділок, Женька швидко зібралася і коли вибігала з хати, посміхнулася так ніжно, помахала синочку каже: «Пока, Єгорка». Мій рижик… Я її так називала, бо у неї волосся в рудий колір було пофарбоване. Завжди усміхнена, сонечко моє… Хіба я знала, що то вона мені востаннє посміхнулася? Аби ж я знала, то нізащо не випустила б її з хати. Я її ще запитала, мовляв, ти на автобус? А вона каже – ні, попуткою швидше буде. Хотіла швиденько туди й назад, щоб і мене не затримувати, бо в селі роботи вистачає».

 

Поїхала, обіцяла швиденько повернутися

 

«Десь через годинку прийшов онук – каже, дзвонить Женьці, а вона не відповідає, – продовжує матір. – І це вже мене насторожило, бо вона завжди відповідала, або відразу передзвонювала. Я теж набрала, але і на мій дзвінок Женя не відповіла. Тоді я почала дзвонити своїй старшій доньці Тетяні (вона в Чернігові живе), питати, чи не було Жені. Вона сказала, що не було. Я подзвонила до хрещених Єгорки – вони теж сказали, що не заходила. Ми вже всіх обдзвонили, але ніхто не бачив її. І тут задзвонив телефон, висвітився невідомий номер. Я підіймаю слухавку, а на тому кінці представляється слідчий з Менської поліції і питає, де зараз Лазаренко Євгенія і чи моя це донька. Він почав казати, що сталася аварія, одна машина загорілася, але знайшли паспорт на ім’я моєї Женьки. Та я вже його не чула, в очах потемніло і я лиш одне спитала: «Вона жива?» І слідчий сказав «Ні!»».

1avtodertv

Розтрощена автівка, де їхали загиблі

 

У цей момент серце матері обірвалося. Надія Петрівна не могла усвідомити, що її любої Жені, яка ще декілька годин тому посміхалася й обіцяла синові швиденько повернутися, більше немає.

«Я вийшла на вулицю і почала кричати, – згадує матір. – Я так кричала, що на мій крик прибігла донька Юлія. Ми знову передзвонили на той номер, що мені дзвонив і вже сказали знову, що її немає серед живих. Юлька попросила сусідів відвезти її на трасу, бо аварія сталася недалеко від Стольного, туди приїхала і старша Тетяна, і вони вже упізнали Женьку… Нещасна моя дитина, все її тіло понівечило, ще й обгоріла вся…Удар був такої сили, що перед «ВАЗу» зім’яло, як консервну бляшанку. Водій «ВАЗу» загинув на місці аварії. Моя дитина, казали, була ще живою, але її затисло в машині і її не могли витягти, а потім машина загорілася і було пізно…»

 

Хотіли витягти, але не встигли…

 

За інформацією рідних Жені, коли вони приїхали на місце аварії, водій і двоє пасажирів (чоловік та жінка) «Акури» госпіталізації не потребували. Сам прокурор сів у машину поліції і не виходив звідти. Також хтось вже встиг скрутити номери з прокурорської машини і зняти відеореєстратор.

«Справа в тому, що коли машини зіткнулися, люди, які проїздили повз, намагалися витягнути її, – розповідає матір. – Так, прокурор замість того, щоб допомогти її витягти, номери в цей час скручував зі своєї машини. Водія ж витягли, а її затисло дуже мотором. Ви уявіть, на якій швидкості він їхав, що вдарив машину, яку потім розвернуло на 360 градусів! І мотор ввесь в салон влетів. Я Бога молю, щоб його по справедливості покарали.

1adtpber6

Номерні знаки одразу зняли

 

Нам же ніхто нічого не казав, хто був за кермом машини, яка виїхала на зустрічну смугу і стала винуватцем ДТП. І лише на ранок наступного дня нам сказали, що то Менський районний прокурор. Так от він чи ті, хто був з ним, зривали відеореєстратор і номери з машини. Моя донька Тетяна, яка приїхала на місце аварії, коли помітила, що немає номерів, почала казати про це поліції, питати, чому так».

 

Грошима дитину не повернеш

 

Родичі і адвокат підозрюваного вже неодноразово телефонували і пропонували гроші родині Жені, але мати відмовляється. Просить лише одного: справедливого розгляду справи і покарання – того, на яке заслуговує по закону винуватець ДТП, де загинула її дитина.

«Тетяні (старша сестра Жені Лазаренко, – Авт.) вже наступного дня після аварії дзвонив батько прокурора, просив, щоб вона приїхала до нього в офіс, але Тетяна відмовилася, – говорить Надія Петрівна. – Він подзвонив і не представився, а сказав, що він – батько підозрюваного, але вони ще будуть з’ясовувати, винен він чи ні. Він хотів приїхати на похорони Женьки і привезти саме цього дня гроші, але Тетяна відмовилася. Після цього дзвонив їхній адвокат, теж просив до них приїхати. Що ж, як вони самі не їдуть, чого ми маємо їздити до них? Вони грішми хочуть отримати пом’якшення в суді. Хіба вони своїми грошима вернуть нам дочку, сестру чи матір дитині? Ми хочемо справедливого суду. Хочемо, щоб цю справу не спустили на гальмах, не забули і не зам’яли, як то часто буває, коли винні великі чиновники чи правоохоронці».

 

Під вартою без права на заставу

 

Два місяці під вартою без альтернативи у вигляді застави – такий запобіжний захід обрав 4 листопада Голосіївський районний суд для керівника Менської місцевої прокуратури Дмитра Столярчука, який причетний до смертельної ДТП біля Березни.

Наразі слідчі поліції встановлюють повну картину аварії у рамках провадження,відкритого за частиною 3 статті 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило загибель кількох осіб).

Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

Обставини смертельної ДТП розслідують слідчі територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у Києві. У разі доведення вини Столярчука відбувати покарання йому, ймовірно, доведеться в колонії для правоохоронців у Макошиному, за якою він наглядав.

 

Єгорка буде з нами

 

У цій всій історії дуже шкода малого синочка Євгенії, який у такому ранньому віці залишився без материної любові. Вона вже ніколи не обійме і не поцілує свого Єгорку, вона не поведе його до садочка й до школи. Вона не побачить, як зростатиме її хлопчик. На щастя, у Єгорки велика родина, і вони не дозволять, щоб його віддали в дитячий будинок.

«Я вже написала заяву, що не даю згоди, щоб дитину хтось усиновив, – говорить Надія Петрівна. – Вже почала оформлювати документи на опікунство. Єгорчика нікому не віддам. До того ж діти мені будуть допомагати у всьому. І якщо станеться так, що мені не дозволять, то хтось із моїх дітей оформить на себе опікунство. В будь-якому разі наш Єгорчик буде жити з нами».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото з відкритих джерел

Схожі матеріали (за тегом)