|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 8:06 | 03.29.2024

Рушники «Вишиті болем» експонують у Чернігові

У головному залі Чернігвського залізничного вокзалу з 2 по 15 березня триватиме виставка мистецького проекту «Вишиті болем». На ній представлені рушники ручної роботи, в орнаментах яких відображені історії зі збірних образів людей, котрі пережили сексуальне насильство під час російської окупації.

Мистецький проєкт «Вишиті болем» створено у межах проєкту «Жіноче лідерство: на шляху відновлення України», що фінансується завдяки допомозі Великої Британії від Уряду Великої Британії та впроваджується організацією Пакт і консалтинговою агенцією One Health. «Вишиті болем» зможуть побачити в п’яти містах: Чернігові, Сумах, Харкові, Одесі та Дніпрі.

1arushn

За словами організаторів, ідея створення цього проєкту з'явилася після того, як дізналися про злочини російських військових на деокупованих територіях. Тоді організатори вирішили переповісти історії постраждалих від насильства мовою орнаменту – такою універсальною мовою мистецтва, яка протягом багатьох століть для українців є дуже близькою.

Вишиті рушники завжди мали сакральне значення для нашого народу. Кожен стібок, хрестик, символ несе повідомлення. Вони є частиною нашого коду, частиною народної пам'яті, де колись буде й ця війна. Про сексуальне насильство під час війни говорити складно і боляче. Та дуже важливо підтримати тих, хто поки сам не готовий говорити про пережите.

Кожна історія, що вишита на рушнику, вигадана, але заснована на досвіді реальних людей, які зазнали сексуального насильства від російських військових, і зараз перебувають на шляху зцілення.

«Ми зрозуміли, що буде зростати запит, тому що жертв сексуального насильства буде ставати все більше. Також ми побачили, що інформації, як такої не було. Тож ми створили таку платформу, щоб люди, яким потрібна допомога, могли її отримати, – розповіла старша менеджерка проєктів агенції One Health Тетяна Лавінюкова. – Ми вирішили зробити такий проєкт, щоб показати людям, які пережили такий досвід, що вони не самі, що є й інші люди та інші історії. Наші історії не про реальних осіб».

Усі рушники мають орнамент, характерний для певного регіону та певного періоду української історії.

Над самими орнаментами працював дизайнер Богдан Гдаль. Чоловік знайомився з історіями та через свої особисті відчуття створював ескізи та кольори. Залежно від певної історії створювалися орнаменти. Рушники вишивалися вручну майстринями, які займаються вишивкою. Всі історії так само ними проживалися.

Полотна – завдовжки три метри, з італійського льону. Усі рушники вишивалися паралельно, починаючи з грудня 2022 року, і станом на початок березня 2023 року вже вишиті всі заготовки. Над одним рушником могло працювати декілька вишивальниць одночасно.

Також організатори кажуть, що в кожному рушнику закладена історія відновлення. Дерево життя, яке представлене на кожному рушнику, свідчить про те, що людина себе віднайшла та повертає контроль над своїм життям.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Схожі матеріали (за тегом)