|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 7:53 | 03.19.2024

«Руна» знімає відео, які показують український побут

Українська народна пісня, яку складали наші предки протягом багатьох століть, ще й досі дзвенить у маленьких селах.

Там жодне свято не проходить без «Ой у вишневому саду» чи «Рідна мати моя». Та, на жаль, сьогодні молодше покоління все частіше починає забувати рідні пісні. Їх тягне до нового, а часом усе більше й до чужого. Декілька років тому, вчитель за професією та етнограф за покликанням серця Наталя Шурда, створила при історико-краєзнавчому музеї селища Михайло-Коцюбинське дитячий гурт «Руна», який співає лише аутентичні українські пісні і знімає на них свої «міні-кліпи». Таким чином керівниця гурту прагне відроджувати українську музику та культуру й популяризує її серед молоді.

 

gurt33

Гурт «Руна» був створений три роки тому, до його складу увійшло 5 учасниць (зараз дівчатам 14-15 років, – Авт.) та керівник і засновник гурту Наталі Шурда. Репертуар у дівчат різний: як правило, співають те, що подобається. Здебільшого це стародавні пісні у аутентичному виконанні, часто переспівують репертуар всім відомих гуртів «Древо», «Курбаси» та «Рожаниця».

«Зараз я працюю в місцевому музеї, але за освітою я вчитель історії та англійської мови, а ще маю музичну освіту за фахом фортепіано, – розповідає керівник гурту «Руна» Наталія Шурда. – А мої дівчата дуже люблять співати, от ми і створили такий гурт. Декілька років тому я працювала в школі і залучила дівчат співати народні пісні в шкільних виставах. І з того все й почалося. Спочатку виступали в школі на святах, потім у селищі почали на святах виступати. І десь через рік перейшли на більш менш професійний рівень. Звісно, спочатку було складнувато, але ми вирішили, що зможемо, і наше «Руно» помітили. Ми вже виступали в Любечі на фестивалі «Сіверська Русь» та в Чернігові на «Поліському колі» – це був наш дебют. Організатори самі нас запросили. Дітям дуже сподобалося! Я б навіть сказала, що виступ на цьому фестивалі дав їм і мені натхнення. Дав розуміння того, що наша творчість цікава багатьом людям. Адже сьогодні багато хто каже, що українські пісні не популярні, що їх співають старі бабусі. Ні! Уже це все в минулому, бо зараз відбувається популяризація української культури, і народний, аутентичний спів дуже популярний, – говорить Наталія. – Так само, як і народне вбрання, як аутентичні прикраси. Тобто ми зараз на піку моди».

gurt22

 

Карантин підштовхнув до розвитку

 

Цією весною, поки ввесь світ сидів на карантині, у Наталі Шурди народилася нова, цікава ідея популяризації української культури. Разом з гуртом «Руно» вони зняли декілька кліпів, які показують побут наших предків у новому форматі. Вони вийшли за рамки музейних експонатів, створивши неймовірні ролики.

runa1

«Я особисто дуже люблю все українське, люблю нашу культуру, люблю дізнаватися про побут наших предків, як вони жили, чим займалися, – розповідає пані Наталя. – Сьогодні я працюю в музеї, і коли почався карантин, то екскурсії в музеї проводити не можна було. Та й взагалі, просто ходіння по музею від експоната до експоната, навіть якщо він дуже рідкісний і цікавий, останнім часом не надто зачіпає відвідувачів. Хоча насправді це дуже цікаво. Тому ми з дітьми, учасниками гурту «Руна» вирішили знімати відео, в якому відтворюємо побут наших предків. За допомогою експонатів знімає відео про український побут: як походили жнива, як ведуть господарства, як прядуть пряжу. Ми розробляємо сюжети, дівчата одягають старовинні костюми, а я знімаю саме відео, потім накладаю на нього аутентичний спів нашого гурту. До речі, всі пісні вони виконують акапельно без музичного акомпанементу. Потім ролики викладаю в ютуб. Ми вже зняли шість відео на різну тематику, і людям подобається».

agurt1kv

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото Наталі ШУРДИ

Схожі матеріали (за тегом)