|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 13:43 | 03.29.2024

Відбулася сесія обласної ради

Депутати рішеннями сесії присвоїли імена Софії та Олександра Русових обласній універсальній науковій бібліотеці, порушили клопотання про першочергового звільнення з полону військовополонених нацгвардійців Чорнобильської АЕС, а також врегулювали питання спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області

Пленарне засідання чотирнадцятої сесії 6 червня провела перший заступник голови обласної ради Ніна Лемеш разом із заступником голови обласної ради Дмитром Блаушем. До роботи долучився начальник обласної військової адміністрації В'ячеслав Чаус.
Розпочинаючи пленарне засідання сесії, депутати вшанували хвилиною мовчання відданість та сміливість воїнів, полеглих під час виконання бойових завдань, та світлу пам'ять про всіх громадян, які загинули унаслідок збройної агресії рф проти України.

sesia0623
Державні нагороди членам сімей загиблих військовослужбовців вручили Ніна Лемеш, Дмитро Блауш, В'ячеслав Чаус та керівники фракцій обласної ради.
Погодивши порядок денний та часовий регламент пленарного засідання, депутати перейшли до затвердження рішень, які попередньо були розглянуті постійними комісіями та президією. В їх числі: звіт про виконання обласного бюджету Чернігівської області за минулий рік та 1 квартал минулого року, Антикорупційна програма Чернігівської обласної ради на 2023-2025 роки, яка містить заходи, спрямовані на підвищення ефективності системи запобігання корупції в різних сферах діяльності обласної ради, формування негативного ставлення до корупції та забезпечення невідворотної відповідальності за корупцію.
Низка рішень, прийнятих чотирнадцятою сесією, стосуються розпорядження комунальною власністю, упорядкування документації з землеустрою та інших нагальних питань. З метою підвищення якості діагностичної та консультативної допомоги населенню області в галузі патологоанатомічної служби рішенням сесії реорганізовано комунальне некомерційне підприємство «Чернігівське обласне патологоанатомічне бюро» Чернігівської обласної ради шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства «Чернігівська обласна лікарня» Чернігівської обласної ради.
Депутатський корпус підтримав ініціативу та присвоїв комунальному закладу «Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка» імена Софії та Олександра Русових. Як відомо, Софія Федорівна Русова – видатний український педагог і громадський діяч та її чоловік Олександр Олександрович Русов – відомий земський статистик, науковець і громадсько-політичний діяч все своє життя присвятили піднесенню освітнього рівня українського народу, приділяючи значну увагу не лише освітнім закладам, а й бібліотечній справі.
Відтепер комунальний заклад має назву «Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені Софії та Олександра Русових».
З метою встановлення єдиної методології фінансового планування суб'єктами господарювання комунального сектору економіки, підвищення ефективності роботи комунальних підприємств обласної ради сесією внесено зміни до Порядку складання, затвердження та контролю виконання фінансового плану комунального підприємства Чернігівської обласної ради.
Задля збереження та утримання майна, що належить на праві спільної власності територіальним громадам сіл, селищ, міст Чернігівської області, депутати прийняли рішення, яким доручили управлінню комунального майна обласної ради виступити замовником проєктно-кошторисної документації на проведення ремонтних робіт даху нежитлової будівлі (пам'ятки архітектури), що розташована за адресою: місто Ніжин, вулиця Гоголя, 10.
Наступним рішенням сесії було порушено клопотання перед Чернігівською районною радою, Чернігівською та Бобровицькою міськими радами щодо надання згоди на безоплатне прийняття із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області у комунальну власність відповідних територіальних громад медичного обладнання для забезпечення закладів охорони здоров'я.

ses06232
Дискусію у сесійній залі викликали питання, які стосувалися звіту виконуючого обов'язки генерального директора комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» Чернігівської обласної ради щодо фінансово-господарської діяльності. Депутати активно обговорювали діяльність комунального підприємства, виконання показників ефективності використання комунального майна і прибутку, а також майнового стану підприємства у 2022 році.
Чимало запитань в обласних обранців викликав і проєкт рішення щодо надання у користування мисливських угідь ТОВ «Мисливсько-рибальське підприємство «Єгер»», який у підсумку не був підтриманий.
Рішенням сесії, відповідно до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» і поданої заяви, достроково припинено повноваження депутата обласної ради Віталія Свириденка.
Звернення обласної ради до керівництва держави стосуються першочергового звільнення з полону військовополонених нацгвардійців Чорнобильської АЕС та повернення їх на підконтрольну Україні територію; негайну заборону в Україні російської православної церкви, її структурних підрозділів і залежних від неї організацій; повернення скасованих доплат військовим, заборони на проведення перевірок і штрафів для малого та середнього бізнесу під час війни.

Схожі матеріали (за тегом)