|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 8:36 | 03.29.2024

Держава в державі: чому менеджмент «Укрпошти» приховує власні статки?

Менеджмент акціонерного товариства «Укрпошта» – державного підприємства поштового зв'язку, яке підпорядковане Міністерству інфраструктури України і є національним оператором поштового зв'язку – починаючи з 2018 року не подає декларацій про доходи.

Відтак громадяни не можуть ознайомитись зі статками керівництва поштового монополіста, яке отримує зарплату від держави. Директор Чернігівської дирекції ПАТ «Укрпошта» Олена Дорошенко, наслідуючи її шефа Ігоря Смілянського, цинічно ігнорує антикорупційне законодавство. Крайні дані поданої нею декларації зареєстровані у 2018 році.

1smildekl

Остання декларація Ігоря Смілянського, звіт за 2017 рік

 

1dordeklОстанні статки, які керівниця Чернігівської дирекції «Укрпошти» Олена Дорошенко внесла в декларацію, були зареєстровані у березні 2018 року. У рядку «тип декларації» вона значиться як щорічний звіт уповноваженої особи на виконання функцій держави. Це був звіт за період 2017 року, а от за решту періодів – 2018, 2019 та 2020 роки – громадяни, на жаль, не мають змоги побачити, наскільки покращилося життя Олени Миколаївни.

На фото: На сайті НАЗК декларація Олени Дорошенко - лише за звітній період 2017 року. Де звіт за наступні 3 роки?

Кажуть, живеться їй непогано. Всім відомо, що листоноші (не всіх ще позвільняли) отримують на руки по 4-5 тисяч гривень, а скільки отримує їхня безпосередня начальниця? 200, 300 тисяч гривень?!!! «Укрпошту» вже продали і вона перестала бути державним підприємством поштового зв'язку? Ні! Тоді чому її менеджмент у такому привілейованому становищі, що навіть звіт у Національне агентство з питань запобігання корупції не подає? А може, менеджмент державного підприємства більше не виконує функцій держави? Тоді на кого працюють ці люди? І взагалі, де звіти за результатами роботи? За що держава (читати – платники податків) витрачає мільйони на утримання лише однієї посади?

Нагадаємо, згідно з законодавством за несвоєчасне подання декларації чиновнику передбачена кримінальна відповідальність (ст. 366-1 Кримінального кодексу України). Суд може призначити покарання у вигляді:

– штрафу в розмірі від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (наразі це становить 42 500-51 000 грн);

– громадських робіт на строк від 150 до 240 годин;

– позбавлення волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Останній день для подання декларації – 31 травня. Сподіваємось, цього разу директор Чернігівської дирекції ПАТ «Укрпошта» вкладеться в строки і покаже, як виросли її статки за три останні роки.

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Схожі матеріали (за тегом)