|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 4:10 | 04.19.2024

«Кіборг» виховує чемпіонів

Серед його вихованців – багаторазові учасники чемпіонатів області, України та Європи, є навіть діюча чемпіонка світу! Володимир Кривенко, повернувшись із війни, на яку пішов добровольцем, відкрив у Семенівці спортивну секцію та зайнявся вихованням дітей. Дуже швидко знайшлись і ті, хто підтримав його у цій справі, адже спорт, як відомо – справа не прибуткова.

volkryvenkoВолодимир Кривенко працює тренером у Центрі дитячої та юнацької творчості Семенівської міської ради. Нині – він кваліфікований і дипломований спеціаліст, який має право займатись вихованням дітей. А коли у 2016 році, повернувшись з війни, Володимир заснував спортивну секцію – не мав нічого. Місцеві підприємці, зрозумівши важливість силових видів спорту для колишнього району, а надто – важливість виховання молодого покоління, – швидко знайшли з ним спільну мову. Допомогли і з приміщенням, і з оснащенням залу. Сьогодні тут завершують монтувати душову та туалет.

«Це – колишнє приміщення школи-інтернату, – розповідає Володимир Кривенко. – Ми займаємо половину приміщення, в іншій – творчі гуртки для дітей. Колишні класи переобладнали під просторий спортивний зал. Бачили б ви, що тут було на початку».

Такому залу й справді можуть позаздрити в Чернігові. Тут є все для занять дзюдо та хортингом. До речі, хортинг є відносно новим видом спорту, його ще називають козацьким бойовим мистецтвом, оскільки створили його в Україні та й, власне, сама назва походить від назви легендарного острова Хортиця. По-суті, хортинг багато в чому схожий на кікбоксинг, тож не дивно, що вихованці Володимира Кривенка є частими учасниками чемпіонатів та призерами із цього виду спорту.

zal21

Про те, що він є учасником бойових дій, Володимир згадує неохоче. Видно, важка душевна рана заклякла в серці цього мужнього чоловіка.

«Починав із батальйону «Донбас», пройшов Іловайськ. Пізніше перевівся у 80-ту бригаду, звідти потрапив у Донецький аеропорт. Знаєте, я не дуже хочу про це говорити, – іронічно посміхається він. – А от дітей треба виховувати в дусі патріотизму, щоб у нас не було такого, як на Донбасі. Дивно, але в нас і досі є деякі люди, які ще говорять про «братній народ». Ці люди не відчули того, що відчували українці у Водяному, Дебальцевому чи Іловайську. Коли з того боку прилітає щось важке і в тебе водночас немає ні хати, ні рідних. І головне – немає з кого спитати...»

Мабуть, саме виховання молодого покоління є життєвим лейтмотивом тренера-«кіборга».

chempa1

Вихованці є численними призерами чемпіонатів

chempa2

Важливо, що до нього на секції ходять не лише діти з Семенівки, але з трьох навколишніх сіл – Іванівки, Машевого та Погорільців. Наразі Володимир Кривенко виховує понад 60 юних спортсменів. Звісно, не без допомоги благодійників та місцевої влади. Адже саме міська рада потурбувалась про те, щоб сільських дітей підвозили на тренування шкільним автобусом. А це – також витрати. Втім, поганий той керівник, який не вкладає гроші в освіту та спорт, адже інвестиції в молодь – найвигідніші. Найкращим доказом того є призові місця вихованців патріотичного тренера на чемпіонатах України, Європи та світу.

«Основна наша проблема в тому, що перспективні спортсмени підростають і покидають Семенівку, і ми знову починаємо виховувати найменших», – каже Володимир Кривенко.

Попри це, тренер переконаний, що його вихованці виростуть гідними українцями і не прославлять рідний край.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)