|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 12:28 | 03.29.2024

Чому протестують підприємці?

Другий місяць у столиці не вщухають протести підприємців, котрі вимагають, аби Верховна Рада скасувала запровадження реєстраторів розрахункових операцій (РРО або касових апаратів) для малого та середнього бізнесу, застосування яких вона й так відтермінувала до 1 січня 2022 року.

Підприємці з Чернігівщини – постійні учасники акції протесту. Ми поцікавились у бізнесменів з одного з найвіддаленіших районів області – Семенівщини, – що спонукає їх їздити до столиці.

 

volignatenkoЧаси Януковича повертаються… Підприємець з Семенівки Володимир Ігнатенко так буквально розуміє те, що нині відбувається з законодавчою ініціативою впровадження касових апаратів: «Ми виходили на податковий Майдан у 2010 році з такими ж вимогами, як і сьогодні, – говорить підприємець. – Тоді до нас дослухались, сьогодні нас не чують».

Підприємець переконаний, що не все так просто, як говорить влада.

«По-перше, касові апарати треба купити, але це не найстрашніше. Треба платити щомісяця додаткові кошти за їхнє обслуговування, за внесення товарів і послуг, звіти, – пояснює Володимир. – У нас просто не вистачатиме на це часу, тож доведеться наймати людину. Крім того, кожна помилка тягне за собою дуже великі штрафи».

До речі, значні штрафи – це вже реальність, адже у підприємців почалися так звані фактичні перевірки.

«Працівниця магазину мого колеги у липні зробила помилку, випадково пробивши сидр по пивній ліцензії, – говорить ФОП. – Його оштрафували на 5100 гривень, і зараз триває судова тяганина по накладенню штрафу в 17 тисяч гривень. Хіба можливо працювати при таких штрафах?».

У Семенівській громаді офіційно зареєстровано декілька сотень самозайнятих осіб. Працювати їм дійсно непросто, адже регіон – віддалений, а штрафи – чималі. Людей обурює те, що влада не радилась із їхніми профспілками і ламає підприємців через коліно.

«Якби вони зробили альтернативу, залишивши нас на спрощенці та надавали б пільгу при добровільному переході, а не ламали людей через коліно – це було б правильно, – пояснює Володимир Ігнатенко. – Семенівщина – Це тупиковий район, далекий від цивілізації, а штрафи у нас такі, як у Києві, і це також несправедливо. Просто порівняйте обороти по товарах. А логістика? Ми від Чернігова – 160 кілометрів. У нас немає великих підприємств, усі заробляють на життя як можуть. Коли був відкритий кордон із Росією, тут ще все трималося, сьогодні ж багато молоді виїжджає звідси».

У разі введення РРО у семенівських підприємців варіантів небагато: або закритися і виїхати звідси, або піти в тінь і працювати на свій страх і ризик.

namaydan

Автобус із підприємцями відправляється на столичний майдан

 

Аби відстояти право займатися власною справою, підприємці щодня організовано їздять на податковий Майдан. Групами по 10 чоловік.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)