|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 12:41 | 03.29.2024

Чому пересихає Мена?

Про причини виникнення маловоддя, котре спіткало водойми Чернігівщини, можна дискутувати довго: тут і кліматичні зміни, і вплив діяльності людини. Втім, факт залишається фактом: ця екологічна проблема стала помітна цьогоріч не лише фахівцям водної галузі. Так, ще навесні у ЗМІ з’явилися повідомлення про критичний стан багатьох річок області. Зокрема, схвилював місцеві громади стан річки Мена та її приток.

«Проблема нестачі води в басейні річки Мена не нова, – пояснюють у Деснянському басейновому управлінні водних ресурсів. – Свого часу задля акумуляції води у її руслі були побудовані три ставки. Два з них знаходяться у Мені, третій – у селі Феськівка. Та незважаючи на всі зусилля зарегулювати водойму, можна констатувати, що річка зупинила течію та частково пересохла».

Враховуючи потреби громад та сільськогосподарських виробників, спеціалісти вживали заходів з урегулювання рівня води в ставках. Утім, як не прикро констатувати, сьогодні їх наповнюваність складає не більше за 40% від повного об’єму.

Серйозність проблеми нестачі води стає значно відчутнішою при спостереженні за притоками річки Мена.

1amenka

Річка Мена біля села Феськівка

 

«Так, – пояснюють у Деснянському БУВР, – на річці Сперш, яка є її правою притокою та бере свій початок у селі Нові Броди, згідно з цьогорічними спостереженнями, руслові ставки, площею до 12,5 гектарів висохли повністю, а наповнення ставка в селі Садове з чималою площею 15,7 га складає орієнтовано 40% від загального об’єму».

Не набагато краща ситуація й на іншій притоці Мени – річці Дягова, що бере свій початок у селі Городище. Місцями ця річка також пересохла, а наповнюваність ставків, яких у її руслі побудовано аж п’ять, складає трохи більше за 60% від повного об’єму.

Потерпає Мена й від доволі значного для її стану антропогенного впливу. Тільки за останній рік водокористувачами, зокрема Менським сирзаводом, у річку було скинуто понад 150 тисяч тонн стічних вод.

«Водогосподарській стан водойм басейну річки Мена дійсно викликає занепокоєння, – говорять спеціалісти. – Та особливу стурбованість викликає ставлення до води водокористувачів, зокрема власників фермерських угідь, що здійснюють господарську діяльність на прилеглих до річок територіях. За останні роки в регіоні неодноразово фіксувалися факти розорювання заплав та прибережних захисних смуг».

З огляду на критичні умови, в яких опинилися річка Мена та її притоки, актуальність дотримання водоохоронного законодавства набуває виключного значення.

 

Святослав ЖОЛУДЬ, фото Світлани Чичикан («Менщина»)

Схожі матеріали (за тегом)