|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 17:31 | 03.28.2024

«63-й склад»: наказано жити! Чи надовго?

Цю військову частину планували зробити Центральною артилерійською базою озброєння.

Унікальність «63-го складу» (саме так називають її ніжинці) полягає в тому, що це – єдина в країні військова частина, де ремонтують зенітні самохідні установки ЗСУ-23-4 «Шилка». Свого часу ці установки за здатність вражати не лише наземні, але й повітряні та надводні цілі, входили до складу протиповітряної оброни. У середні серпня в/ч А-4558 відзначила 110 років із дня заснування. Не минуло і двох тижнів як командування Міноборони видало директиву про її розформування. На захист «63-го складу» вийшло заледве не пів Ніжина. Склад відстояли! Та чи надовго?

 

Не минуло і двох тижнів відтоді, як військова частина А-4558 відсвяткувала 110-ту річницю з дня створення, а її зібрались розформувати. Директиви Міноборони України та головнокомандувача ЗСУ від 2-го вересня 2020-го року № Д-321/7/дск «Про проведення дотикових організаційних заходів у Збройних силах України в 2020 році» стали неприємним подарунком не лише для 230 спеціалістів і військових, які тут працюють, але й для всього Ніжина. Адже «63-тій склад» є бюджетоутворюючим підприємством, тож розформування частини варто розуміти не лише як удар по обороноздатності країни, але й як втрату близько 3,5 мільйонів гривень щорічного наповнення міського бюджету за рахунок одного лише ПДФО із зарплат працівників.

natyacenkoВійськова частина є базою зберігання, ремонту та модернізації зброї та техніки, яка перебуває на озброєнні Збройних сил України.

За словами голови профспілки військової частини Наталії Яценко, «63-й склад» – це не лише місце зберігання, а й цехи по ремонту ракетно-артилерійського озброєння, радіолокаційних станцій, зенітно-ракетних комплексів, стрілецької зброї.

Половина працівників – не військові, а цивільні з вузькопрофільною освітою. Саме вони займаються ремонтом військового оснащення, і саме ці люди першими забили на сполох. Вони були скрізь: у міській раді, просили допомоги у обласних депутатів і навіть їздили зустрічати Президента у Качанівку.

shylka«З 2016-го року тут було відремонтовано артилерійського озброєння на 500 мільйонів гривень, а стрілецької зброї – на 110 мільйонів гривень, – пояснює Наталія Яценко. – Частина єдина в Україні здатна проводити та виконує ремонт зенітних самохідних установок ЗСУ-23-4 «Шилка» (на фото).

Трудовий колектив установи отримав підтримку як від міста, так і від депутатського корпусу обласної ради, яка на останній сесії проголосувала за відповідне звернення до Міноборони.

Через суспільний ажіотаж та протести керівництво оборонного відомства таки ухвалило рішення внести зміни до директиви та відтермінувати термін розформування військової частини… на рік.

4558vchprotest

Працівники військової частини зустрічають Президента

 

Ось що з цього приводу повідомили в Чернігівській ОДА: «ситуація з ліквідацією (розформуванням) військової частини А 4558 розглядалася особисто Президентом України Володимиром Зеленським під час його візиту до Чернігівської області 15-го жовтня 2020 року… Міністерством оборони України прийнято рішення про призупинення заходів з ліквідації (розформування) військової частини А 4558».

Тож частину поки не розформують, однак від планів її закриття у Міністерстві не відмовились. За цей рік у МОУ планують здійснити оптимізацію чисельності особового складу за рахунок вакантних посад та здійснити переміщення ремонтопридатних (сучасних) зразків озброєння до інших арсеналів на території України з їхнім подальшим відновленням.

Схоже на те, що долю стратегічного військового об’єкта вже вирішено. До слова, «63-й склад» має територію у 170 гектарів майже в центрі міста, яка згодом може бути продана з аукціону приватному власнику, адже в міста на це навряд чи будуть кошти. Дивно звучить, однак виходом із ситуації могло б стати особисте втручання нинішньої голови Чернігівської ОДА Анни Коваленко, яка, як відомо, є дружиною головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака. Принаймні такий крок з її боку був би вельми логічним, адже йдеться про втрату унікальних спеціалістів та відтік коштів з бюджету Чернігівщини.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора та Миколи Олексієнка

Схожі матеріали (за тегом)