|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 0:45 | 04.17.2024

Карантин з користю: ніжинки шиють маски

Ніжинська дизайнерка Тетяна Верба замість стильних суконь, які у неї замовляють модниці з усієї України, шиє захисні маски. До ініціативи відомого модельєра долучилися небайдужі ніжинки: Наталія Сенченко, Вікторія Тананай, Марія Гавриленко, Вікторія Бутенко.

masky2У них різні професії, всі вони мають дітей, родинні обов’язки, але об’єднала цих жінок надважлива місія – забезпечити всіх лікарів і молодший медичний персонал міської лікарні, а ще дітей-сиріт, що проживають в обласному соціальному гуртожитку Ніжина, засобами індивідуального захисту. Ну і, звісно, всіх бажаючих. Але вже не безкоштовно, а за помірними цінами. Дівчата розподілили обов’язки: хтось пере і прасує матеріал, хтось робить викрійки, хтось шиє… Потім замінюють одна одну, бо за цією монотонною, але такою необхідною у наш час справою проводять цілий день. В «арсеналі» майстринь можна знайти не лише безпечні, а й красиві дизайнерські маски. Це для того, аби трохи підняти настрій під час карантину.

 

Лікарі нехай лікують, маски їм пошиють швачки

 

«Головне наше завдання – забезпечити засобами індивідуального захисту лікарів, медсестер, людей, які щодня наражають себе на небезпеку. Людей, які заради нас з вами не полишають свої робочі місця за зовсім невелику зарплату. Нещодавно мала розмову з лаборантом лікарні. Працює жінка на півставки. Отримує 1800 гривень. Масок у медустанові нема. Лікарі мають займатися лікуванням, а не шити. Тож я вирішила, що маю допомогти їм. Дуже рада, що дівчата мене підтримали. Для них ми відшиваємо чотирьохшарові – з підвищеним захистом, адже ці люди контактують із хворими», – наголошує Тетяна Верба.

Шиють тільки з натуральних тканин. Щоб маску можна було щодня прати і прасувати або обробляти парою. За правильного підходу і дезінфекції такий засіб індивідуального захисту може бути ефективним доволі довго. Більше того, дівчата пішли далі і зробили маски досить оригінальними.

masky

«Настрій зараз у людей і без того не дуже, а коли всі навколо в одноманітних аптечних масках, це ще більше нагнітає. Тож вирішили додати кольорів, – посміхається дизайнерка. – Дітки часто взагалі не хочуть вдягати маску, а коли вона буде у квіточку чи то з котиком – це зробити буде набагато легше. Навіть із задоволенням, я б сказала. Взагалі хочу донести людям, що маска – це не лише безпечно, а й модно. Є у нас і з бантиком, і з мереживом. На будь-який смак».

 

Допомогти може кожен

 

У цьому переконані дівчата, що працюють у тандемі з ніжинською майстринею. Вікторія Тананай – оператор у call-центрі. Вона – мама двох дітей. Разом із Тетяною Вербою навчалися в училищі культури.

tananay

«Я з радістю допомагаю, бо ми зараз на карантині. Шити так, як шиють дівчата, я не вмію, тож прасую і ріжу викрійки, – говорить Вікторія. – Мені здається, допомогти може кожен. Було б, як кажуть, бажання. Я не приховую: за день ми дуже втомлюємося. Спина, ноги болять, але зараз така ситуація, що ми не маємо права звертати увагу на дрібниці».

Наталія Сенченко розповідає і продовжує різати тканину. Жінка націлена не лише на якість, а й на кількість.

senchenko

«Зараз шиємо для дітей-сиріт нашого соціального гуртожитку (заклад для тимчасового проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 15 до 18 років, а також осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 18 до 23 років, – Авт). Вони вже, можна сказати, дорослі, але хто попіклується про них, як не ми? Я з багатьма із них знайома. Вони часто ходять до нас у театр на вистави, – розповідає пані Наталя. Жінка – адміністратор Ніжинського драмтеатру. – Коли у соцмережі побачила, що Тетяна просить допомоги у такій благій справі, не зволікала і хвилини. Ми знайомі понад десять років. Колись я у неї практику проходила (посміхається)».

А от Вікторія Бутенко в ательє прийшла, щоб шити сукні. Вона – швачка за професією. Та карантин змінив плани. Тепер всі разом шиють маски.

butenko

«Нічого – наб’ю руку, – усміхається наймолодша майстриня, яка тільки-но вийшла з декрету. – Шиємо багато. Здається, що нічого робити, а коли візьмешся, то виходить не так швидко, як би нам хотілося. Особливо, коли це три- або чотиришарова маска».

«Я хочу подякувати всім небайдужим, хто приносить і надсилає тканину, – приєднується до розмови ініціаторка. – Вчора пішла по одну посилку, а натомість отримала три. Тканини поки вистачає. Всю її ми перемо, прасуємо, а тоді тільки шиємо. До речі, деякі люди надсилають кошти на підтримку роботи майстринь. Коштів не дуже багато, але вони є. Дати як заробітну плату – малувато. Тому я вирішила купити продуктові кошики для дівчат, адже у всіх є родини і діти. За витрачені кошти я звітую і дякую добрим людям!».

 

На кухні господарюють чоловіки…

 

Доки в майстерні кипить робота, на кухні вже пахне обідом. Вражаюче, але його готують 16-річний Вова і 13-річний Даня – сини дизайнерки.

Хлопці трохи соромляться, побачивши на порозі кореспондента. Нині їм доводиться готувати більше, щоб вистачило на всіх.

«Можемо і млинців напекти, і биточки зробити… Ну а картопля, каша – то взагалі легко, – зізнається трохи сміливіший Даня, який саме нарізає салат.

Вова мовчки миє посуд. Цей хлопчина цьогоріч навіть підробіток знайшов, аби допомагати родині.

 

obid

Тим часом синочки Тетяни Верби готують обід для майстринь

 

«Коли читаю в мережі, як мамочки пишуть, що втомилися цілий день сидіти з дітьми, думаю про себе, а що б я робила без них?.. Мої сини допомагають у всьому. А зараз і взагалі самі виконують усю хатню роботу: прибирають, готують їсти, миють посуд, виносять сміття. І ніколи не нарікають», – зізнається мисткиня. – Коли Вова пішов на роботу, я взагалі плакала. Син сказав: мамо, я тебе завжди підтримаю…».

Шити засоби індивідуального захисту ніжинки планують постійно. Скільки буде у них потреба. Бо здоров’я українців нині – понад усе!

«Ще є одна дуже гарна дівчинка, яка з першого дня з нами – Маша Гавриленко. Сьогодні вона лишилася вдома, бо трохи захворіла. Маша дуже старанна: працює швидко, шиє якісно. Є ще охочі нам допомагати віддалено у себе вдома. Я їх готова навчити…», – підсумувала Тетяна Верба.

 

Сніжана БОЖОК, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)