|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 17:19 | 03.28.2024

Вчитися ніколи не пізно

або Як директори шкіл знову сіли за парти

17 грудня директорів всіх закладів загальної середньої освіти Бобровицької ОТГ навчали ліцеїсти. А їм і справді є що показати. Розумні, талановиті й успішні здобувачі освіти відкрили мудрим жінкам і чоловікам у ділових костюмах цілу панораму творчих уроків і з легкістю довели, що навчання може бути не лише пізнавальним, а й цікавим, змістовним, ефективним. Надважлива умова – партнерство між вчителем і учнем. Адже кожен урок – це їхня спільна творчість, яка націлена на високий результат і досягнення поставленої мети.

1alic7

Традиційну гостинність ліцеїстів учасники семінару-практикуму відчули ще з порогу, де їх радо зустрічали з короваєм, українськими піснями і колоритним танком. А яку виставку підготували, очей не відвести. Справжня зимова феєрія відкрилася перед гостями. Новорічний настрій з’явився сам по собі, коли кожен отримав у подарунок символ нового року – миле мишеня, яке діти з любов’ю виготовили власними руками. Маленький шедевр, зроблений з підручних матеріалів, відтепер оселиться в кожній школі об’єднаної територіальної громади і стане символом успішності для школярів.

1alic1

Директор ліцею Тетяна Литвин радо презентувала своїм колегам надбання закладу і поділилася секретами успішності учнів, які є переможцями низки олімпіад різних рівнів та постійними учасниками 1alic6Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт Малої академії наук.

«Наші сучасні діти вступають у доросле життя у часи великих змін, тому ми, насамперед, маємо навчити їх творчо і креативно мислити. Ми бачимо кожного учня вольовою, ініціативною, відповідальною особистістю, яка вміє приймати рішення і з легкістю вирішує завдання, - констатує Тетяна Миколаївна. - Адже сьогодні ми плекаємо за партами майбутнє нашої держави. Директор сучасної школи – непроста посада. У нього особлива місія – це вчитель, методист, менеджер, господарник і наставник для молодого покоління. Наше з вами завдання: створити в закладах атмосферу добра, зробити педколектив дружнім та відкритим, розвивати нові освітні напрямки, зацікавлювати учнів спільними проектами, презентаціями. Бо школа – це не тільки стіни, коридори і класи… Це велика щоденна спільна праця!».

1alic2

Після достойної презентації, всі директори шкіл розійшлися по незвичних уроках, які проводили вчителі для ліцеїстів, а інколи й навпаки: урок-ярмарок, бінарний урок (творчість двох педагогів, яка переростає у творчий процес учнів та формує в останніх креативну компетентність – Авт.), урок  засвоєння нового матеріалу через практичні задачі, урок-діалог і навіть урок-кафе.

1alic3

Гості мали можливість переглянути фрагмент засідання методичної ради у вигляді тренінгу для вчителів, яку підготувала заступник директора з методичної роботи Вікторія Чернуха. Педагогами ліцею було підготовлено три проекти, які продемонстрували моделі сучасного учня, педагога майбутнього та навички  ХХІ століття, необхідні кожній особистості для успішної самореалізації у сучасному світі.

1alic4

Було відтворено захист манівських робіт ліцеїстів: дев’ятикласниці Анастасії Рудько «Свіча – духовний оберіг українців», одинадцятикласниць Валерії Мороз «Хибні друзі перекладача» та Марії Бушури «Фразеологізми з елементами кольорів».
Надзвичайно цікавими та емоційними були фрагменти проведення позакласних заходів: інтелект-рингу, засідання Євроклубу, прес-конференції лідерів учнівського самоврядування, роботи драматичної студії. Родзинкою заходу стала одноактна п’єса за казкою Андерсена «Дівчинка, яка насупила на хліб». Педагоги Бобровицької ОТГ були у захопленні побачивши своїх колег невпізнанно артистичними, драйвовими, креативними, енергійними, сучасними, запальними, емоційними і ліричними.

1alic5

Кожен присутній учасник семінару взяв для себе ту іскру знань, тепла, задоволення, яка допоможе йому в подальшій педагогічній праці.

1alic8

«Творчий союз учителя та учня – це запорука розвитку особистості дитини, невід’ємна риса навчально-виховного процесу сьогодення. Для забезпечення найкращого розвитку пізнавальних інтересів та здібностей учнів необхідно об’єднати активність учителя і учнів так, щоб школярі психологічно відчували себе творцями навчального процесу. Для цього педагогам необхідно використовувати сучасні інноваційні методики навчання й виховання, які сприяють розвитку творчого потенціалу учнів. Потрібно, щоб учитель не допускав розумового ледарства на уроці. Чим наші вчителі весь час і займаються. А тепер ми захотіли поділитися цим безцінним досвідом з іншими керівниками навчальних закладів Бобровиччини. Цей семінар-практикум перший в історії ліцею, але ми його обов’язково зробимо традиційним», - насамкінець наголосила Тетяна Литвин.

Сніжана БОЖОК, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)