|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 3:04 | 04.19.2024

«Під час війни землею не торгують»: обласна рада скликає позачергову сесію

У понеділок, 2-го грудня, депутати Чернігівської обласної ради скликають позачергову сесію, на якій мають намір звернутися до вищого керівництва держави з приводу анонсованого ринку землі. У понеділок, 25 листопада, в приміщенні облради відбувся другий аграрний форум, куди, окрім аграріїв, запросили і нардепів з Чернігівщини, котрі голосували за ганебний законопроект влади. І керівництво обласної ради, і аграрії висловили одностайну думку – не можна змінювати правила гри для бізнесу, що годує країну, особливо під час війни і без стратегії розвитку АПК.

1akomisia1.JPGІніціатором відповідної зустрічі виступило керівництво Чернігівської обласної ради, яке за одним столом згуртувало представників депутатського корпусу, органів місцевого самоврядування, профспілок, всеукраїнських аграрних та фермерських асоціацій, аграріїв та фермерів краю. Кінцевою метою зустрічі було опрацювання спільної позиції щодо подолання негативних наслідків від можливого продажу головного багатства українців. У своїх емоційних виступах провідні виробники сільськогосподарської продукції, очільники фермерських господарств наголошували на тому, що запровадження ринку землі не на часі, адже несе чимало загроз національним інтересам країни, що перебуває у стані війни, спричинить занепад дрібних і середніх аграрних підприємств. На думку аграріїв, невигідні умови кредитування, висока ціна на викуп орендованої землі змусять людей, які не один рік працюють на землі, забезпечують робочими місцями місцеве населення, підтримують розвиток соціальної сфери та розбудову інфраструктури в громадах, не отримуючи при цьому державної дотації, змусять їх згорнути свою діяльність, а тваринництво буде взагалі знищене.

Значні побоювання серед присутніх викликає той факт, що через низьку купівельну спроможність населення ситуацією можуть скористатися великі агрохолдинги, які викуплять більшість українських земель, або ж земельними ресурсами заволодіють іноземці через офшорні компанії.

Керівництво ж обласної ради наголосило, що впровадження так званого «ринку землі» не раціональне до завершення реформи децентралізації. Звучала думка про те, що ні в якому разі не можна змінювати правила гри для аграрного бізнесу, який годує країну, особливо за відсутності чіткої стратегії розвитку агропромислового комплексу країни та в умовах війни. 

Озвучені пропозиції Чернігівська обласна рада має намір внести до тексту звернення до Глави держави, Верховної Ради України та Уряду, яке буде розглядатись на позачерговій сесії обласної ради 2 грудня цього року. Утім, чи почує влада голос аграріїв? Адже напередодні ухвалення законопроекту в першому читанні від влади також лунали обіцянки не діяти поспішно. Очевидно, що ні, адже навіть на місцевому рівні абсолютно відсутнє порозуміння з тими, хто представляє область в парламенті.

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Схожі матеріали (за тегом)