|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 14:18 | 04.18.2024

На Городнянщині вирощують вічнозелену екзотику

У Корюківській ОТГ є одне невелике, але дуже красиве бюджетонаповнювальне підприємство – Центр декоративного рослинництва та садівництва «Ріко». Тут на площі в один гектар вирощують понад 60 видів різноманітних рослин. Серед них є як звичні для нас туї, барбарис, сосна, так і екзотика, як-от модрина європейська і кедр.

1aVilskaЦентр декоративного рослинництва «Ріко» було засноване у 2008 році подружжям Ігорем та Наталією Романенками. Вони придбали ділянку землі біля старого аеродрому і почали закладати маточник.

«Для започаткування цієї справи було потрачено чимало сил і коштів, – розповідає секретар Городнянської ОТГ, колишня працівниця центру «Ріко» Світлана Вільська. – Перші маточні екземпляри рослин закуповували в різних розсадниках України, привозили сюди і висаджували. Вирощували їх, потім самі розсаджували, прищеплювали. Це великий об’єм копіткої роботи. Адже це не просто – посадив в землю і чекаєш, поки вони виростуть. Рослини потрібно поливати, удобрювати, обприскувати, а деякі види ще й підстригати і надавати їм форму».

 

Від сосни до модрини

 

У «Ріко» вирощують і продають понад 60 видів дерев і кущів, у тому числі екзотичних: тую звичайну, сосну, абрикос, яблуню, вербу хвилясту, барбарис, кедр, самшит, модрину європейську.

«Є у нас такі рідкісні дерева, як модрина європейська, – розповідає пані Світлана. – Це дерево, яке не гниє у воді. До речі, саме на ній будували мости у Санкт-Петербурзі. Також є декілька екземплярів модрини плакучої – це теж унікальна рослина. Тут вирощують і оригінальні рослини, наприклад, соснові бонсаї. До звичайної сосни прищепили сосну кедрову сибірську – і вийшло дерево бонсай. Звичайно, його треба підстригати, щоб надати гарної кулястої форми. Я думаю, вже мабуть років через сто хтось із наших правнуків спробує кедрові горішки з неї».

12asosnabonsai

Сосна-бонсай

Рослини продають за доступними цінами в основному в Чернігів та Київ. До того ж підприємство постійно безкоштовно виділяє саджанці для озеленення громади і активно бере участь у соціальному житті регіону.

«Всі ці рослини вирощуються і продаються, – говорить Світлана Вільська. – Цінова політика для Городні може трохи і завелика, але для Києва і Чернігова – низька. У чернігівських магазинах ціни вдвічі вищі, ніж тут. Наприклад, велику тую в нас можна купити за 600 гривень, в Чернігові – більше 1000. Всі рослини тут – в різних вікових і ростових категоріях. Можна купити маленьку, велику, середню або саджанець. Покупці приїжджають здебільшого навесні та восени і вибирають те, що потрібно саме їм. Зараз найкращий час для посадки. Найбільший попит мають ялівець звичайний, туя конусоподібна, туя Смарагд, самшит та блакитна ялина».

1arayzel

Зелений рай

 

Не рослинами єдиними

 

Поряд з територією садового центру є приміщення колишнього аеродрому, яке підприємець взяв в оренду – хоче зробити тут садибу та розвивати екотуризм. Звичайно, ще багато роботи з благоустрою території навколо, з приведенням до ладу самого приміщення, але воно того варте. Адже тут чудова природа, є навіть два великі озера.

1asadyba1

Тут буде садиба для туристів

Голова Городнянської ОТГ Андрій Богдан впевнений, що в найближчі роки тут все ж таки будуть туристи.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)