|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 4:06 | 03.19.2024

У наперсточників знову не вийшло

У недалеких 90-х популярною в злочинному світі була гра в наперстки. Цей вид шахрайства приносив неабиякі прибутки в кишеню злочинців. Жертви – прості наївні українці, яких наперсточники між собою називали «лохами».

І хоча 90-ті позаду, але наперсточники не зникли – з вокзалів та ринків вони перемістились у владні кабінети, де пробують реалізувати афери, що перевищують в масштабах «кидал» 90-х. За «лохів» тепер увесь український народ! Найбільша афера – ринок землі та обезземелення селянства, які намагаються проштовхнути без згоди більшості українців. Цього разу у наперсточників знову прокол.

Домовленості з нинішньою владою не варті списаного паперу! У цьому з кожним разом переконуються противники земельного ґешефту, який «зелені» ліберали чомусь називають ринком. Попри узгодження провести 4 грудня у парламенті земельні слухання, більшість вкотре порушила слово та вчергове внесла на розгляд урядовий законопроект. Його мали розглянути у вівторок 12 листопада. І тільки згуртованість аграріїв та трактори під парламентом змусили владу відкласти свої наміри.

У понеділок, 11 листопада, більшість важливих транспортних артерій країни були заблоковані аграріями та селянами. Це була чергова попереджувальна акція противників земельного ґешефту і черговий сигнал до влади почути українських аграріїв. А вже наступного ранку вдосвіта техніка аграріїв стояла під стінами парламенту. 

1atraktoryVR

Ще не світало, а трактори аграріїв чекали депутатів під парламентом

 

Близько двох тисяч аграріїв та фермерів з близьких до столиці областей України зібралися на акцію «Ні розпродажу української землі». Учасники мітингу тримали прапори Всеукраїнської аграрної ради (ВАР), а також прапори ВО «Свобода», «Правого сектору», «Національного корпусу», Асоціації фермерів приватних землевласників України.

На противагу їм лобісти міжнародних агрокорпорацій зігнали стадо з кількасот найманців-манкуртів такої собі «Асоціації вільних землевласників України». Ті тримали гасла «Досить відкладати земельну реформу», «Ні чорному ринку землі», «Українці мають мати право розпоряджатися своєю землю».

Обидва мітинги розділяв щільний кордон Національної гвардії. 

Головна вимога противників лобістів ринку землі – відкликання всіх законопроектів. 

Варто зауважити, що думки мітингувальників – не надто одностайні. До прикладу, представники Всеукраїнської аграрної ради підтримують ринок землі, але хочуть зробити його «цивілізованим».

«У нас єдина вимога. Шановний парламент, скасуйте всі земельні законопроекти, які є у порядку денному, розробіть один законопроект, погодьте його з суспільством, щоб нас не розділяли і, можливо, для вас це буде «дико», адже на нас прийшли дивитись як на противників ринку землі, але всі «здорові» люди і ми за ринок землі в Україні. Єдине - ми виступаємо за справедливі умови, на яких цей ринок має працювати», - озвучив позицію ВАР її голова Андрій Дикун

1aprotest2

Представники ВАР щиро (чи наївно) вірять у наміри Президента Зеленського провести прозору реформу.

«Всі чули, що до народу України звернувся президент, зауважуючи, що українська земля повинна належати українцям і тільки фізичні особи українці мають право купувати землю, або юридичні особи, власниками яких є виключно громадяни України. Також президент зазначив, що можливість купівлі української землі буде вирішена через референдум. Ми щиро вітаємо такий крок, але з іншого боку ми маємо сьогодні в парламенті два законопроекти. Один урядовий, інший – комітетський і обидва мають одну страшну норму, яка є загрозою для національної безпеки України. В першу чергу, це норма про концентрацію землі в одні руки – 213 тисяч гектарів землі, згідно обох законопроектів, можна придбати в одні руки. Такої норми немає в жодній країні світу. 213 тисяч гектарів землі, або 5% області. Іншими словами, одна особа зможе купити землю, яка розташована в двох, трьох районах однієї області», - зауважив Андрій Дикун.

1avrprotest1

Позиція Асоціації фермерів та приватних землевласників в багатьох моментах дотична до позиції «Батьківщини», націоналістів та «Опозиційної платформи - «За життя» - розмови про ринок землі матимуть сенс після проведення парламентських слухань та Всеукраїнського референдуму. І тут їх думка збігається з думкою більшості українців, 70% з яких проти ринку землі. До Володимира Зеленського треба ж апелювати перш за все у частині виконання даної ним передвиборчої обіцянки ухвалювати кожне важливе рішення лише після вивчення думки людей. А що може бути важливішим в Україні за українську землю? Ніщо! 

Згуртованість та мобілізаційна спроможність захисників української землі запобігла черговій спробі проштовхнути в парламенті так званий ринок землі. Законопроекти не внесли в порядок денний. Утім, до їх повного відкликання немає жодних гарантій, що вони не з’являться вже наступного тижня. Сьогодні вже очевидно, що аграріям і селянству час припинити грати в домовленості з наперсточниками у владі і оголосити земельний майдан! Не можна ухвалювати рішення такої ваги за спинами людей і позбавляти українців права обробляти свою землю та заробляти на ній.

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Схожі матеріали (за тегом)