|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 20:14 | 04.16.2024

Нівечити – не сіяти або На викраденій вантажівці по кукурудзі

У ніч із 7 на 8 серпня у Носівці вирував справжній трилер. Зі слів очевидців, нетверезий чоловік, незаконно заволодів вантажним автомобілем і їздив містом на недопустимій швидкості.

Коли його почала переслідувати поліція, з’їхав у поле, на якому достигає кукурудза і, мабуть, уявив себе непереможним героєм захоплюючого фільму, почав нищити урожай, тим самим намагаючись відірватися від правоохоронців. Коли останні поспішили зупинити горе-водія, той, не вагаючись, вирішив протаранити патрульних. Зупинила злочинця електроопора. Та він не здався, «пірнув» у кукурудзу і чимдуж побіг між рядами аби сховатися від страж порядку.

zil2

Вантажівку зупинив стовп

Шукати парубка у вищій за зріст людини кукурудзі, виявилося непросто. До правоохоронців долучилися небайдужі громадяни. Всі разом оточили поле і під ранок врешті-решт упіймали «втікача». Доставили до райвідділу поліції.

Vova«7-го серпня о 22.20 місцевий житель повідомив службу «102», що з території одного з приватних підприємств міста, яка охороняється, за невідомих обставин зник автомобіль «ЗІЛ-130», - розповідає начальник Носівського відділу поліції Ірина Вова. - На місце виїхала патрульна група реагування. Промоніторивши камери вуличного відеоспостереження, ми вже знали, у якому напрямку рухалася викрадена вантажівка. Почали переслідування. Автомобіль їхав у бік села Лукашівка, яке знаходиться поряд. Біля одного з господарських помешкань водій вивантажив із причепу бій цегли і поїхав далі. Поліцейські опитали господаря. Він повідомив, що то нібито знайомий завіз йому обіцяну цеглу. З ним далі поїхала дружина останнього… У якихось справах. За кілька кілометрів з вантажівки вийшла жінка і тоді вже водій чимдуж почав тиснути на газ, аби відірватися від поліцейських. На той момент ми вже знали, хто знаходиться за кермом. Коли зловмисник зрозумів, що виходу у нього нема, звернув у поле засіяне кукурудзою, яке належить ТОВ «Земля і воля». Під час руху полем кілька разів виїздив на польову дорогу, але його на той час уже переслідували кілька машин. Zil1Горе-чоловік навіть намагався брати на таран наші службові автомобілі, розуміючи свою перевагу. Продовжувалося все це понад дві години, доки він не зіткнувся із придорожньою вуличною електроопорою. Як виявилось у нього на той час ще й пальне закінчилося. Але це його не зупинило. Злочинець забіг у кукурудзу і почав тікати. Лише під ранок він був затриманий і доставлений до відділу поліції. На той час вже було зібрано достатньо доказів, разом із показаннями свідків. Був вилучений автомобіль, зроблені відбитки-змиви з керма. Одразу було прийняте рішення – затримати порушника у порядку статті 208 КПК України. Відомості до ЄРДР були внесені у порядку ч.2 ст. 289 ККУ «Незаконне заволодіння транспортним засобом з проникненням на територію, яка знаходиться під охороною». На ранок ми внесли в провадження ст. 194 «Умисне знищення або пошкодження чужого майна» враховуючи, що значна частина урожаю була пошкоджена під час руху даного транспортного засобу. Близько 15-ї години слідчий доставив матеріали у прокуратуру на погодження. Прокурор їх не погодив... Чому? Я пояснити не можу. Ми маємо склад злочину, свідків, докази, ми затримали злочинця, зробили все можливе, але, на жаль, на даний час злочинець на свободі і йому навіть не оголошено підозру». 

Носівка – містечко невелике і на ранок вже всі знали про дану історію. Зі слів очевидців, 23-річний мешканець Носівки Микола Висовець час від часу підробляв на Носівській птахофабриці, звідки й викрав автомобіль. На територію чоловік проник незаконно і навіть при виїзді пошкодив ворота, які були замкнені. Свідки, які бачили парубка напередодні  ввечері розповіли, що той був добряче напідпитку. Тобто, ст. 289 ККУ «Незаконне заволодіння транспортним засобом з проникненням на територію, яка знаходиться під охороною» говорить сама за себе та ще й з обтяжуючими обставинами. 

Нині в ТОВ «Земля і воля» рахують збитки завдані господарству.

Pole1

Агроном Євгеній Братченко показує одину із понівечених ділянок поля

«Ми звернулися у поліцію вже наступного дня із заявою про кримінальне правопорушення за ч. 1 ст.194 Кримінального Кодексу України: «Умисне знищення або пошкодження чужого майна», - розповідає заступник генерального директора ТОВ «Земля і воля» Володимир Литвин. – На виконання розпорядження Носівського міського голови Володимира Ігнатченка була створена спеціальна комісія із чотирьох посадових осіб: начальника відділу земельних відносин та екології Носівської міської ради, головного спеціаліста цього відділу та спеціаліста відділу правового забезпечення та кадрової роботи, агронома Носівського відділення ТОВ «Земля і воля». Вони порахують, на яких площах пошкоджено посіви кукурудзи. Тоді ми зможемо говорити про збитки».

Понівечені чималі ділянки кукурудзи на полях, пошкоджений вантажний автомобіль місцевої птахофабрики, свідчення очевидців і стоси доказів, зібраних Носівською поліцією… Та, з якихось досить дивних причин, цього всього замало для прокуратури, аби оголосити підозру зловмиснику, про якого щодня говорить вся Носівка…

Сніжана БОЖОК, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)