|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 15:54 | 03.28.2024

Під Семенівкою змагалися звалювальники лісу з усієї області

Вперше участь у змаганнях беруть всі 12 команд державних лісогосподарських підприємств Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Ще дві команди – з Сновського вищого професійного училища лісового господарства – майбутнє лісової галузі.

Кращих розділяли секунди та сантиметри

14 професійних команд, три з яких приймають участь уперше, – поблизу Семенівки змагалися звалювальники лісу. Це вже двадцять другі змагання зварювальників серед команд підприємств Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Команди на старті

На території ДП «Семенівське лісове господарство», на одній із ділянок головного користування, в кварталі 64, незвично гамірно. Суддівська колегія та учасники змагань відзначають, що ділянка для проведення змагань підготовлена за всіма вимогами техніки безпеки. Крім того семенівські лісівники створили і певні умови комфорту настільки – наскільки це можливо в лісі. З хвилини на хвилину – старт! Кращі з кращих прогрівають бензопили. Попереду в них – пів дня нелегких, як для звичайної людини, але повсякденних для звалювальників випробувань.

Серед учасників представлені команди всіх 12-ти держпідприємств, що входять до структури обласного управління лісового та мисливського господарств. Команда ДП «Остерський військовий лісгосп» у змаганнях звалювальників приймає участь вперше. Ще дві команди – професіоналів та юніорів – із Сновського вищого професійного училища лісового господарства. Вони також новачки!

Головний суддя змагань Олександр Жук надає слово для привітання начальнику Чернігівського ОУЛМГ Олександр Зінченко. Той бажає звалювальникам перемог та наснаги. Для них цей день – ще одне професійне свято, гарна традиція, закладена 22 роки тому.

Це добре розуміють і керівники краю.

— Територія Семенівщини на 36 відсотків вкрита лісом, — зауважує виконуючий обв’язки голови РДА Станіслав Черниш. – Від стабільної роботи лісової галузі багато в чому залежить і економіка нашого краю, оскільки лісогосподарські підприємства є бюджетоутворюючими та найбільшими роботодавцями.

Не приховували важливості лісівничої справи для регіону і голова Семенівської райради Василь Малкович та заступник міського голови Семенівки Олександр Кравцов.

І ось – старт! Перша вправа – звалювання лісу. Для кожної команди судді обрали приблизно однакові за параметрами дерева, тож перемога – справа майстерності, а її звалювальникам не позичати. Кожному учаснику відведено дві з половиною хвилини на валку. За цей час треба потрапити у визначене місце, яке обгороджене двома кілками, по середині – третій кілок, в який треба попасти. Вершина майстерності – забити кілок в землю! Більшість сосен лягали настільки точно наскільки це можливо. Перемогу визначали буквально секунди та сантиметри.

— Я вперше беру участь у змаганнях і вважаю, що для першого разу я виступив нормально. Далося в знаки хвилювання, — коментує власний результат лісоруб ДП «Остерський військовий лісгосп» Юрій Скопець.

Наступна вправа – монтаж ланцюга, третя та четверта – комбінований і точний різ, і остання – обрізування гілок.

Обрізування гілок на швидкість і якість

Переможці – незмінні

Вже під вечір рахункова комісія визначила переможців. Перше місце з сумою 1392 бали посіла команда ДП «Холминське лісове господарство». Звалювальник лісу Сергій Шиліпенко отримав з рук начальника Чернігівського ОУЛМГ почесну грамоту та грошову премію 3500 гривень.

Друге місце – за ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство». Звалювальник Василь Васильцов набрав 1248 балів і отримав почесну грамоту та грошову премію 2500 гривень.

«Бронзу» виборола команда з ДП «Корюківське лісове господарство». Звалювальник лісу Олександр Маляренко у підсумку набрав 1168 балів. Бронзовий призер отримав почесну грамоту та грошову премію 1500 гривень.

Олександр Зінченко нагороджує переможців

Призи від лісівників отримали і учасники Сновського вищого професійного училища лісового господарства.

Не залишили поза увагою переможців і незмінні спонсори змагань — компанія «ТТ». Її директор Павло Товстиженко вручив цінні призи. За перше місце – тример «STIHL», за друге місце – сокира «Husqvarna» з фірмовим логотипом, за третє місце – фірмовий годинник «STIHL». Учасники із Сновського училища отримали пам’ятні сувеніри.

Звалювальник лісу Сергій Шиліпенко впродовж 15 років виборює «золото» на обласних змаганнях.

— Я з 1996 року працюю в лісгоспі. Для мене це вже двадцяті змагання і 15-ті, на яких я перемагаю, — каже лісоруб «Холминського лісового господарства». – Вісім разів доводилося представляти область на Всеукраїнських змаганнях. Минулого року я посів восьме місце. Сподіваюсь цього річ покращити результат.

— Секрет успіху – в наполегливій праці. - зізнається Сергій Шиліпенко. - А загалом для мене щорічні змагання зварювальників – це справжнє свято і можливість зустріти своїх однодумців. Ми всі – друзі!

Холминський лісоруб вже готується представляти Чернігівщину на Всеукраїнському конкурсі, а ДП «Борзнянске лісове господарство» — приймати наступного року учасників 23 обласних змагань звалювальників лісу.

Віталій Назаренко - "Чернігівщина" Фото Миколи Тищенка

Відеосюжет sknewsTV

Схожі матеріали (за тегом)