|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 9:06 | 04.19.2024

Керівництво ОТГ живе на широку ногу, а незгодних цькують за правду

Про захмарні доходи голови Височанської ОТГ 55-річної Любов Норикової публічно заговорили взимку цього року. Спочатку анонімно, потім вже і відкрито.

Керівництво Височанської ОТГ живе на широку ногу. Маючи в об’єднанні всього 4600 населення, а в адміністративному підпорядкуванні лише 6 сільських рад, заробітна плата керманича перевищує доходи керівників громад, що мають утричі більші показники демографії та території. Премії, надбавки, матеріальні допомоги – завищені зарплати керівниці ОТГ неабияк обурюють сільських старост, щоправда ті воліють обурюватись мовчки. Першою публічно заговорила про проблему староста села Головеньки Валентина Федюк, за що потім і поплатилась.

Після об’єднання стало гірше

Височанській об’єднаній територіальній громаді всього півтора роки: у грудні 2016-го року в селах громади пройшли вибори, а вже на початку січня 2017-го відбулася установча сесія. Мешканці ОТГ, не для преси, зазначають, що після об’єднання життя тут ні на йоту не покращилося, ба навпаки – села, які увійшли до громади, забули про будь-які перспективи відновлення інфраструктури та благоустрою. Їхні бюджети, які до об’єднання і так були скромними, тепер централізувала одна сільська рада, розташована у Високому – адміністративному центрі громади. Звідти й розподіляють гроші за принципом «тому дам – тому не дам».

У Головеньках життя наче зупинилося. До об’єднання бюджет сільської ради складав близько одного мільйона гривень. Цими грошима розпоряджалася сільська рада. Тепер всі кошти – у Високому.

«Ми навіть, коли траву по селу викошуємо, то я з власної кишені гроші дістаю, - бідкається виконуюча обов’язки старости Головеньок Валентина Федюк. – Дороги розбиті і ремонтувати їх ніхто не збирається. За весь час нам жодної копійки не дали на благоустрій».

Валентина Петрівна не приховує – після об’єднання жити стало важче! І така ситуація не лише в Головеньках. А от у Високому все гаразд – бюджети громад тепер працюють на утримання адміністративного апарату центрального органу управління ОТГ. Валентина Федюк каже, що у Височанській сільській раді працює близько 30-ти працівників! Навіщо маленькій громаді такий роздутий штат адміністрації – не зрозуміло! Припускаємо, що всі три десятки чиновників є незамінними професіоналами, без яких громаді не обійтись, тому й зарплати у них відповідні – такі, яким позаздрять у багатьох міських радах.

Який зв'язок між головою ОТГ і рецидивістом з 4-ма судимостями? 

Про захмарні доходи голови Височанської ОТГ 55-річної Любов Норикової публічно заговорили взимку цього року. Спочатку анонімно, потім вже і відкрито. 

Зарплатну тему підняв такий собі Геннадій Сухаревський – мешканець сусідньої Комарівської ОТГ, який видаючи себе за журналіста і борця з корупцією, вимагає в керівників ОТГ та сільських голів звітів про їхню фінансово-господарську діяльність. Чоловік, освоївши нехитру науку надсилання запитів і скарг, використовує отриману інформацію для подальших публікацій в мережі «Фейсбук» та розганяння «зради». Зрештою, так трапилося і у Високому. 

«Десь в Інтернеті вигулькнуло в коментарях, що Любов Норикова отримує 40 тисяч гривень щомісячної зарплати, мене це обурило і я вирішила розібратись, - каже Валентина Федюк. – Коли Сухаревський пригрозив Любові Нориковій, що приїде на сесію і буде розбиратись куди витрачаються бюджетні кошти, добра частина з яких іде на утримання адмінапарату, голова громади почала помітно переживати. Втім, Сухаревський не приїхав, а з часом його риторика змінилася. Він почав звинувачувати мене у всіх гріхах і навіть недвозначно натякати на те, що «займеться» моїм сином».

Зміну курсу «активіста» і «журналіста» голова села пов’язує з тим, що пан Сухаревський домовився з головою ОТГ про співпрацю. В якому еквіваленті відображена відповідна взаємодія поки що важко сказати, однак в громаді ходять чутки про те, що Любов Норикова поставила «активіста» відповідальним за інформаційну ланку. Кажуть, він саме займається розробкою сайту громади. Очевидно, що не за «спасибі», а за гроші тієї ж таки громади. Валентина Федюк припускає, що за надану можливість працювати Геннадій Сухаревський має поливати брудом всіх неугодних голові ОТГ.

Що стосується її особисто, то староста Головеньок пояснює, що її син – вже три роки як сидить у тюрмі. Як би дивно це не звучало, але саме матір посприяла тому, щоб син відправився у в’язницю. 

«Іншого вибору в мене не було – або тюрма, або кладовище, - зітхає Валентина Петрівна. – Він вже став ін’єкційним наркоманом, збував із моїм кумом по селу наркотики, вдома жити було просто неможливо. Я вимушена була посадити його за грати».

Знаючи те, що син Валентини Федюк відбуває покарання у місцях позбавлення волі, Геннадій Сухаревський почав писати, що займеться хлопцем – мовляв, дізнається про його поведінку і те чи не тримає той часом заборонених предметів у камері. Яким чином він збирається це з’ясовувати можна лише припустити. Скоріше за все через своїх старих знайомих, бо ж, як виявилося, сам «журналіст» Сухаревський – рецидивіст із стажем. 16 років свого життя він провів за гратами, був засуджений чотири рази, сидів у різного роду тюрмах від загального – до суворого режиму – від Житомира до Києва, від Новгород-Сіверського до Донецька! Крадіжка, грабіж, вбивство, у тюрмі Сухаревський був навіть сатаністом, про що сам публічно зізнавався. Про минуле Геннадія Сухаревського добре знають в окрузі, у тій таки ж Комарівці не так давно навіть листівки з відповідною інформацією розвішували. Тож для порядної людини навіть припущення про можливий зв'язок голови ОТГ з колишнім рецидивістом є дикістю.

list1 list2

Вся Комарівка була заліплена листівками про Сухаревського

Втім, на думку, старости Головеньок – такий зв'язок є більше, ніж очевидним. Інакше як пояснити наступну поведінку Любов Норикової?

«Як відомо, землями за межами населеного пункту розпоряджається держгеокадастр. Сільська рада до цих земель стосунку не має, - каже Валентина Федюк. - Норикова зібрала збори села і нацькувала на мене людей, мовляв, я роздаю землі. Люди називали мене свинею, а вона стояла і потирала руки. Така ж історія з паями. Вони запустили чутки, що я маю у власності 24 паї і отримую за них 140 тисяч гривень виплат. Мене просто зацьковують за правду, яку я озвучила в голос».

Зарплата голови – 38 тисяч гривень!

Яка ж та правда і за що цькують голову села? Все – через гроші!

«На сесії депутати голосували за зарплату голови ОТГ в 15 тисяч 860 гривень. Це з урахуванням щомісячної премії у розмірі 100% посадового окладу, - пояснює виконуюча обв’язки старости села Головеньки. – Та замість щомісячної премії у 100% посадового окладу, вона отримує 200%. До цього треба додати ще 100% премії до дня місцевого самоврядування та державних свят. Виходить ще три посадових оклади кожного місяця», - обурюється Валентина Федюк.

rish1.JPG

Рішення сесії, в якому встановлені захмарні зарплати голові

Відтак, щомісячна зарплата Любов Норикової з усіма надбавками та преміями складає понад 38 тисяч гривень. До цього сміливо ще можна додати й інші виплати, які гарантувала для голови громади. Наприклад, для Любов Норикової прописали виплату матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань у розмірі середньомісячної заробітної плати та виплату матеріальної допомоги на оздоровлення при наданні щорічної основної відпустки в розмірі посадового окладу. 

До всього цього треба додати ще й роздутий штат працівників Височанської сільської ради. Які насправді зарплати у її працівників і яка доцільність утримання такої кількості спеціалістів, чи правда що людина із 4-ма судимостями працює у сільській раді і якщо правда, то на яких умовах, скільки відсотків бюджету громади «з’їдає» адміністративний апарат Височанської сільської ради разом із її головою – ми повідомимо читача після того як отримаємо відповідь на надісланий інформаційний запит. Разом із тим хотілося б зазначити, що  середня заробітна плата міського голови Чернігова за 2018 рік – міста з населенням в понад 300 тисяч чоловік – склала 39,5 тисяч гривень.

Віталій НАЗАРЕНКО, Фото автора та з мережі

Схожі матеріали (за тегом)