|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 5:56 | 04.18.2024

Кадрова вакханалія НААН, або Чотири кола пекла директора «Іванівки»

Нещодавно ми побували на державному підприємстві «Дослідне господарство “Іванівка”», господарську діяльність якого вже два з половиною роки блокують через «чорних» нотаріусів, реєстраторів, періодичні нальоти силовиків, перевірки та незаконні накази керівництва Національної академії аграрних наук України.

У важких економічних умовах господарство змушене захищати себе ще й у судах. Причому досить успішно. Так, нещодавно Чернігівський районний суд задовольнив позов Андрія Скварського до Національної академії аграрних наук України про поновлення на посаді директора ДП «ДГ Іванівка». Вже вчетверте!

 

Керівництво Національної академії аграрних наук вже вкотре діє за схемою, яка поступово знищує підпорядковане цій структурі потужне підприємство в селі Іванівка Борзнянської громади. Колектив на чолі з Андрієм Скварським намагається не тільки зберегти підприємство, а й в таких жахливих умовах утримувати тваринництво та вирощувати сільськогосподарські культури. Однак в угоду окремим ділкам, у тому числі й високопосадовцям, керівництво Академії нехтує як державними інтересами, так і інтересами трудового колективу в Іванівці. Працівники підприємства вважають, що дії керівництва Академії дестабілізують ситуацію, призводять до неможливості працювати в нормальних умовах. Незаконність дії керуючої інстанції підтверджують і суди.

sudus2311

Так, нещодавно Чернігівський районний суд своїм рішенням зажадав (це вже вчетверте!) від керівництва Національної академії поновити на посаді директора Андрія Скварського. Попередні рази в Академії виконували рішення судів за накатаною схемою: після того, як Скварський вчергове виграє суд, його поновлюють на роботі і тим самим днем звільняють за вигадані порушення. Поновлення відбувається без нотаріального засвідчення для того, щоб Скварського неможливо було внести в реєстр як директора. Таким чином вже два з половиною роки робота господарства паралізована: підприємство не може подати звіти, заплатити податки, виплатити заробітну плату, рахунки ДП заблоковані, а частина майна арештована. Мета цієї схеми одна – дати можливість ділкам мутити воду і ловити в ній жирну рибку. Кожної осені на підприємство заїжджають тітушки і правоохоронці, які прикривають крадіжки збіжжя. Економісти підприємства порахували, що таким чином за два сезони в державного господарства вкрали вже на 200 мільйонів гривень.

Здавалося б, можна бігати по судах до другого пришестя, але є певні моменти, які відтепер зобов’яжуть Академію діяти в межах правового поля.

Так, паралельно з ухвалою Чернігівського районного суду ухвалою Великої Палати Верховного Суду України поставлено жирну крапку у першому судовому рішенні Чернігівського районного суду у справі №548/1995/2022, який розглядав перший наказ Національної академії аграрних наук України про звільнення Андрія Скварського з посади директора ДП «ДГ “Іванівка”».

vyklyst

Фактично ВРУ сказав на те, що апелянт, яким на той час був такий собі Олексій Пушкарьов, та його адвокати зловживали своїми процесуальними правами і подали касаційну скаргу, яка не підлягала подачі у касаційну інстанцію.

Наразі Національній академії аграрних наук необхідно або повністю виконати дане судове рішення, або ж Андрій Скварський змушений буде звернутись до правоохоронних органів за захистом своїх прав і корупціонерів з НААН змусять його виконати.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)