|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 7:04 | 04.19.2024

Цибуля «Заграва» від селекціонерів із Крут не поступається «Ялтинській місцевій»

Науковці із дослідної станції «Маяк» Інституту овочівництва та баштанництва Національної академії аграрних наук пропонують сорт цибулі, який не поступається за своїми смаковими якостями відомому кримському сорту «Ялтинська місцева». Сорт «Заграва» відноситься до десертних, має солодкуватий присмак, непогано зберігається і дає середню врожайність 25-30 тонн з одного гектара.

«Це один із наших давніх сортів, переданий до державного реєстру у 2005 році, – розповідає науковий співробітник селекції цибулі дослідної станції «Маяк» Любов Фесенко. – Назвала його так через те, що колір цибулі нагадує захід сонця. З усіх сортів ріпчастої цибулі, які ми вивели на станції, це – єдиний напівсолодкий сорт. Цей сорт можна застосовувати для салатного споживання. Він дуже смачний і дуже добре зберігається – на рівні сортів «Маяк», «Галичанка» та «Чайка».

cibu

У руках Любові Фесенко - цибуля сорту «Заграва»

 

За словами селекціонера, колір «Заграви» нагадує стародавній кримський сорт «Ялтинська місцева». От тільки «Ялтинську» цибулю фізично виростити в нашій зоні неможливо, тож крутівська «Заграва» – прекрасна альтернатива кримському сорту.

«Середня врожайність цього сорту без поливу та внесення добрив складає 25-30 тонн з одного гектара. В їжу вона значно смачніша, ніж цибуля гострого типу. «Заграва» популярна серед наших покупців, але в умовах фінансового безгрошів’я ми не можемо виростити її достатньо, щоб задовольнити всі потреби споживачів», – каже Любов Фесенко.

Замість сіянки, яка у науковій установі в дефіциті, селекціонер пропонує вирощувати цибулю з насіння, котре працівники «Маяка» фасують в пакети і мають в достатній кількості.

«Всі сорти цибулі можна вирощувати з насіння, його треба менше для посіву, але це більш накладно для господаря, оскільки біля цибулі треба більше працювати. Втім, потім цибуля вам добре віддячить», – пояснює Любов Фесенко.

У такому разі, щоб отримати готовий врожай цибулі, насіння потрібно висівати в ґрунт рано – в першій або другій декаді квітня, як тільки з’явиться можливість вийти в поле.

 

Довідка

Дослідна станція «Маяк» ІОБ НААН проводить наукові дослідження в галузі овочівництва. На сьогодні станція є провідною установою з дослідження малопоширених овочевих рослин різного напряму використання: пряносмакових, салатних, делікатесних. Науковці станції значну увагу приділяють розробці елементів ресурсоощадної технології вирощування овочевих культур та удосконаленню системи насінництва, способам виробництва високоякісного насіннєвого матеріалу.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)