|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 7:07 | 03.19.2024

«Торговці державою» копають боргову яму для торфовидобувників Чернігівщини

«Торговці державою» копають боргову яму для торфовидобувників Чернігівщини

Чиновники з регіонального відділення Фонду Державного майна України по Київській, Черкаській і Чернігівській областях заганяють в борги державне підприємство «Чернігівторф».

Так, через нічим не вмотивоване небажання підписувати договір оренди з організацією, яка орендує приміщення «Чернігівторфу», накопичились кількасоттисячні борги за орендну плату, воду та електроенергію. У зв’язку з цим ТОВ «ЕНЕРА» нещодавно вирішила розірвати договір з ДП «Чернігівторф» про постачання електроенергії. Через небажання чиновників з ФДМУ формалізувати договірні відносини з орендарем, який готовий регулярно оплачувати чималі суми за оренду майна, держава втрачає ще й додаткові фінансові надходження, а «торговці державою», замість ефективного управління, не полишають спроб виставити стратегічне державне підприємство на приватизацію.

 

Борги, яких не повинно бути

 

27 березня чернігівський постачальник електроенергії ТОВ «ЕНЕРА» відріже від електропостачання приміщення, гаражі та склади державного підприємства «Чернігівторф», розташовані в Чернігові по вулиці Громадська, 35-А.

Відповідне письмове повідомлення про дострокове розірвання договору обслуговування надійшло від постачальника до ДП «Чернігівторф» на початку березня. Підстава – наявність неврегульованого боргу.

borgy1

ЕНЕРА відключає «Чернігівторфу» світло за борги через небежання ФДМУ підписати договір

 

У ДП «Чернігівторф» пояснили, що у листі від «ЕНЕРИ» мова йде про борг в сумі понад 107 тисяч гривень. Загальний же борг за електроенергію перед її постачальником складає близько 170 тисяч гривень. Окрім боргів за електроенергію, підприємство накопичило ще й борги з водопостачання та водовідведення.

«Така ситуація викликана тим, що керівництво регіонального відділення Фонду держмайна, незважаючи на численні звернення, без будь-яких пояснень відверто ігнорує підписання договору оренди з фактичним орендарем приміщень держпідприємства, – пояснює голова профспілки ДП «Чернігівторф» Андрій Страхов. – Відтак за кілька місяців накопичились серйозні борги, які потім покладуть на торфозаводи, а оскільки «Смолинський торфозавод» не має боргів, то оплачувати штучні накопичення доведеться йому. Це вже було, і було неодноразово».

smoltorf2

Смолинський торфозавод

 

Відтак через непрофесійні дії чиновників з Фонду державного майна державне підприємство не лише накопичує борги та буде відрізане від електро- та водопостачання, але також втрачає і сама держава, не отримуючи належної оренди за фактичне користування її майном. Це при тому, що орендар готовий платити справно і регулярно.

 

Яка ефективність приватизації під час війни?

 

Зважаючи на вперте бажання «торговців державою» виставити на аукціон цілісний майновий комплекс, їхні дії навряд чи можна назвати непрофесійними, навпаки – свідомо продуманим кроком.

Так, заступниця начальника Управління забезпечення реалізації повноважень у Чернігівській області регіонального відділення ФДМУ Регіна Барабаш вже неодноразово зверталась на адресу керівництва держпідприємства з вимогами надати всі необхідні документи для подальшої приватизації стратегічного держпідприємства.

fdmu2

ФДМУ не полишає спроб зібрати всі необхідні документи для приватизції стратегічного державного підприємства

 

Рівень цинічності чинуш просто зашкалює! Доконаний факт – ФДМУ ніколи не був ані ефективним продавцем, ані ефективним власником. Адже приватизація рентабельних підприємств – це нечувана в світі дурня, а приватизація в умовах воєнного стану це – взагалі щось захмарне, ба навіть злочинне. До того ж умови приватизації жодним чином не стимулюють фондовий ринок, тобто не залишають надій на нормальні інвестиції. Бо хто інвестуватиме у воюючу країну, а тим більше у промислові підприємства, розташовані в прикордонні та зоні бойових дій? До того ж суми, якими козиряють «торговці державою», є настільки сміхотворними, що їх навряд чи вистачить на утримання апарату Фонду держмайна, не говорячи вже про премії керівництву.

 

Двоповерхова будівля – за ціною зупинки, гараж – за ціною туалету

 

Судіть самі: балансова вартість адміністративної будівлі в Чернігові площею понад 550 квадратів складає всього 420 тисяч гривень, залишкова вартість станом на жовтень минулого року не дотягує і до 90 тисяч гривень. У Чернігові зупинки громадського транспорту коштують більше, ніж капітальна двоповерхова адміністративна будівля з автономною системою опалення.

kontorf

Контору на 550 квадратів оцінили у вартість зупинки громадського транспорту

 

Або таке: балансова вартість гаража на 31 квадрат – всього 10 тисяч гривень, залишкова – нуль гривень нуль копійок! Або склади площею 108 і 119 квадратних метрів оцінені відповідно в 71 і 17 тисяч гривень, їх залишкова вартість – нуль, дірка з бубликом! І це не просто писанина, а офіційно затверджені документи. Подібних оцінок, очевидно, варто очікувати і державним торфозаводам, завдяки продукції яких громади Чернігівщини пройшли зиму спокійно. От тільки це – заслуга не влади, а трудових колективів, бо влада і досі годує торфовидобувників обіцянками, а разом із тим руками «торговців» хтось хоче урвати для себе ласий шматок економічно активних підприємств та непогані площі в Чернігові.

vartmay

Вартість майна - сміхотворна

 

Нагадаємо, у листі від 25 травня 2021 року до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля Чернігівська обласна державна адміністрація наводила оцінку активів державного підприємства «Чернігівторф». Останнє, як відомо, з березня 2020 року перебуває у відомстві Фонду держмайна України та числиться серед об’єктів на приватизацію. У зв’язку з цим, скоріше за все, оцінку виставляє саме регіональне відділення ФДМУ, яке очолює Валерій Йовенко.

yovebko1

Відтак майно двох торфозаводів (Ірванцівського та Смолинського) з цехами, обладнанням та гуртожитками (10 тисяч квадратних метрів житлової площі), а також кілька гектарів території з капітальним двоповерховим приміщенням та унікальними майстернями в Чернігові оцінили всього у 14,9 мільйона гривень. Це – ціна елітного «Rolls Roysce Cullinan», який в Україні коштує близько 15 мільйонів гривень. Зазначалося також, що сума заборгованості ДП «Чернігівторф» удвічі перевищує вартість його активів. У свою чергу торфовидобувники стверджують, що борги штучні та надуті, а більшість складає пеня. Виходячи з вище описаного, немає жодних підстав не довіряти шахтарям, адже попри все тепер вже ФДМУ як розпорядник майна сприяє подальшому накопиченню боргів та знеціненню активів. Кому війна, а кому мати рідна!

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Схожі матеріали (за тегом)