|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 2:17 | 03.29.2024

Модульне містечко для тих, хто вратив житло

У Чернігові на ділянці площею 2 га вже встановлені сім дерев'яних двоповерхових багатоквартирних будинків. Почергово у кожному з них виконуються внутрішні роботи з підведенням необхідних комунікацій, а у подальшому й умеблюванням помешкань і благоустроєм прилеглої території.

facac45ef437970f64a0051302cccfc4 medium66За кілька місяців на вулиці Володимира Дрозда виросло ціле модульне містечко. Так у Чернігові вирішують питання розселення містян, які втратили власне житло внаслідок воєнної агресії рф. Проєкт будівництва реалізується спільними зусиллями Національного комітету товариства Червоного Хреста України та Чернігівської міської ради. Ці відносини зафіксовані підписаним тристороннім меморандумом. Основні роботи фінансує Червоний Хрест. За попередніми розрахунками, на реалізацію своєї частини робіт вони виділяють 3,5 млн доларів, якими розпоряджаються самостійно: проводять тендерні процедури та закуповують все необхідне обладнання. Чернігівська міська рада, у свою чергу, виділила землю під будівництво, забезпечує підведення всіх комунікацій (водопостачання, водовідведення, 3453456електроенергія), закладання фундаменту під будинки та займатиметься благоустроєм території (освітлення, дитячі майданчики, мощення доріжок тощо). На все перераховане виділяються кошти вже з бюджету тергромади.
Місто вчасно підготувало ділянку та фундаменти для будиночків, намагаючись якнайшвидше завершити цей проєкт, аби заселити сюди людей, яким необхідний дах над головою. У модульному містечку всього буде розміщено сім двоповерхових будинків із загальною кількістю квартир 112: 1-кімнатних — 84 (28,7 м²), 2-кімнатних — 28 (38,6 м²). Помешкання будуть також умебльовані. Шукаючи шляхи вирішення житлового питання у місті, яке зазнало суттєвих руйнувань під час активних бойових дій у лютому-березні 2022-го, органи місцевого самоврядування керувалися тим, аби людям було комфортно і затишно в нових тимчасових домівках. Це хоч і тимчасове житло, але терміни його експлуатації до 100 років.
Коли все буде завершено, попередньо це середина осені 2023-го, то саме сюди будуть заселені чернігівці, які втратили житло внаслідок воєнної агресії рф, або ж переселенці. Порядок розселення виписаний Постановою Кабміну №495.

Схожі матеріали (за тегом)