|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 18:00 | 04.16.2024

Аграрії отримали першу партію рукавів для зберігання зерна

Чернігівська область стала першою, де сільгоспвиробники отримали безкоштовні рукави для зберігання зерна. Партію у кількості 142 рукави місткістю 200 тонн кожен передали сьогодні 12 аграріям.

1arukavyВсього ж по області наразі погоджено 143 заявки на 3271 одиницю загальною місткістю 654,2 тис. тонн. Решта таких засобів тимчасового зберігання зерна невдовзі надійде.
Аграрні виробники нашого регіону серед тих, хто найбільше постраждав внаслідок активних бойових дій. Особливо це стосується прикордоння — зазначив заступник начальника Чернігівської ОВА Дмитро Синенко.
Чернігівщина стала пілотним регіоном, який отримав перші комплекти рукавів для зберігання і відповідну техніку. За надану допомогу організаторам та донорам також подякувала голова Чернігівської обласної ради Олена Дмитренко.
До 24 лютого поточного року, за словами заступника міністра аграрної політики та продовольства України Маркіяна Дмитрасевича, на території країни були потужності для зберігання близько 75 млн тонн урожаю. Нині площі для зберігання 5 млн тонн — знищені, ще частина — на окупованій території. За підрахунками профільного міністерства, дефіцит зерносховищ склав 15 млн тонн збіжжя. Провели велику роботу з партнерами та донорами, які надали кошти для отримання цих засобів для зберігання зерна. Загалом планується отримати 35 тисяч таких рукавів, що забезпечить потребу у зберіганні близько 7 мільйонів тонн. Будуть діяти й інші програми, що допоможе повністю закрити потребу. Величезна кількість цих засобів для зберігання та техніки — українського виробництва, що, своєю чергою, підтримує нашу економіку.
Подякував усім сторонам за співпрацю і голова офісу Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) в Україні П’єр Вотьє. Він запевнив, що українські фермери, які працюють у таких надскладних умовах, продовжуватимуть отримувати допомогу. Адже це питання стосується міжнародної продовольчої безпеки.
Необхідно спільно напрацьовувати плани і на 2023 рік. Адже є потреба в генераторах, насіннєвому матеріалі. Також працюватимемо над тим, щоб подібну допомогу отримували не тільки сільгосппідприємства, а й домогосподарства — сказав П’єр Вотьє.
Розподіл рукавів для зберігання, як і реєстрація учасників програми, здійснюється через Державний аграрний реєстр.
Завдання було зробити допомогу якомога зручнішою, менш забюрократизованою та якомога прозорішою. Тому міністерство запустило Державний аграрний реєстр. Це європейський досвід. Всі фермери, які взяли участь у програмі, оцінили переваги роботи такої системи.
Програму реалізує Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України. Донорська підтримка — урядів Канади та Японії, а також австралійської благодійної організації Minderoo Foundation на загальну суму 60,5 млн доларів США. За очікуваннями, ця допомога забезпечить 30% від загальнонаціональної потреби.
Прийом заяв на участь у програмі продовжуватиметься до 30 жовтня за допомогою Державного аграрного реєстру.
Основні вимоги до учасників:
-площа землі в офіційній обробці (у власності чи оренді) від 100 до 10 000 га;
-використання отриманих рукавів виключно для зберігання власно вирощеної продукції;
-розташування оброблювальних земель на підконтрольних уряду України територіях;
-самостійний вивіз рукавів зі складів у своїй області, або у сусідній області (з Дніпропетровської – для сільгоспвиробників з Донецької, Луганської чи Запорізької області, забирати з Миколаївської – для сільгоспвиробників з Херсонської області).
За підсумками першого етапу, в період з 26 вересня по 9 жовтня, по Україні надійшло 1494 заявки від малих та середніх агровиробників на отримання 30120 рукавів для тимчасового зберігання зерна.

Схожі матеріали (за тегом)