|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 13:19 | 04.19.2024

Лісництва стануть ключовою одиницею

Днями відбулося виїзне засідання колегії Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства на базі ДП «Корюківське лісове господарство».

1aliskolСпершу учасники колегії прибули до 109-го кварталу Сосницького лісництва. Зустрілися на рекреаційному пункті «Старий бір» і після того, як оглянули садибу Сосницького лісництва, відвідали лісовий розсадник, на якому вирощуються основні лісотвірні породи та сіянці сосни в коробах. Згодом такий самий розсадник сіянців сосни у коробах оглянули і в Холминському лісництві ДП «Корюківське лісове господарство».
Найголовніше завдання лісівників, виходячи з нинішніх вимог Держагентства лісових ресурсів України, в рази підсилити діяльність лісництв, які стануть ключовою функціональною одиницею. У рази більше отримають і повноважень. Досвід житомирських лісівників заслуговує на те, щоб його втілити і в лісовому господарстві Чернігівщини.
Всі лісогосподарські підприємства до зими підготувалися завчасно. Перевірили опалення приміщень лісогосподарських підприємств та їхніх виробничих підрозділів. Усі підприємства готові до аварійних відключень електроенергії. Робітники забезпечені спецодягом. Мобілізаційна підготовка державного підприємства лісового господарства здійснюється шляхом роботи підприємства в умовах особливого періоду, створення мобілізаційного резерву матеріально-технічних і сировинних ресурсів мобілізаційного резерву лісоматеріалів, паливних дров у місцях, забезпечених транспортними шляхами. Надзвичайно важливим є і визначення лісових масивів, які мають захисне та маскувальне призначення, встановлення особливого режиму їх використання. Переведення лісового господарства підприємства на роботу в умовах особливого періоду – це процес активної перебудови і функціонування підприємства відповідно до мобілізаційного плану, спрямованого на забезпечення потреб оборони та життєдіяльності держави, який здійснюється відповідно до вимог законодавства та нормативно-правових актів України з цього питання. Мобілізаційні завдання щодо створення мобілізаційного резерву лісоматеріалів круглих, паливних дров та лісових масивів особливого захисного та маскувального призначення визначені на особливий період наказом Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства.
Лісогосподарські підприємства області вже передали на потреби Збройних Сил України, Державної прикордонної служби, ДСНС, МВС 28 об’єктів рухомого майна, 20 тисяч літрів паливно-мастильних матеріалів, 1471,9 кубометрів пиломатеріалів, 6163,5 кубометрів лісоматеріалів круглих та 1421,1 кубометрів паливних дров.
Осіння лісокультурна кампанія розпочалася, тож провести її треба вчасно і якісно. В лісі достатньо вологи, тому необхідно встигнути посадити якомога більше саджанців і дбайливо доглянути їх. Таким чином успішно буде виконуватися програма «Зелена країна».
Начальник відділу мисливського господарства управління Микола Пиріг нагадав, що полювання під час війни заборонене. Однак браконьєри на це не зважають. Тому державна лісова охорона регулярно проводить рейди, інші застережні заходи з метою виявлення і покарання зловмисників.
Після пленарного засідання учасники колегії оглянули Корюківський ремонтно-транспортний цех та лісову пожежну станцію. А згодом переїхали у вольєрне господарство Корюківського лісництва, де розводять плямистих оленів.

Схожі матеріали (за тегом)