|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 11:00 | 03.29.2024

Під два мільйони - в бюджети міст

Завдяки прокуратурі до бюджету міста Прилуки стягнуто чверть мільйона гривень а до Ніжинського міського бюджету надійде 1,4 млн грн

1agryvniЗавдяки принциповій позиції прокурора Господарським судом Чернігівської області задоволено позов прокуратури, пред’явлений в інтересах Прилуцької міської ради про стягнення з приватного суб’єкта господарювання заборгованості з орендної плати за землю в розмірі майже чверть мільйона гривень та повернення земельної ділянки.
Прокуратурою встановлено, що між Прилуцькою міською радою та відповідачем укладено договір оренди землі у місті Прилуки, відповідно до якого в оренду приватному підприємству строком на 5 років передано земельну ділянку житлової та громадської забудови площею понад 1 га. Водночас, суб’єкт господарювання систематично порушував умови укладеного договору в частині сплати орендної плати, що спричинило недоотримання місцевим бюджетом міста Прилуки майже чверті мільйона гривень. Окрім цього, по завершенню дії договору (14.12.2021) орендар земельну ділянку міській раді не повернув та продовжував користуватися нею без законних на те підстав. У ході судового розгляду прокурором доведено, що дії орендаря порушують економічні інтереси держави та Прилуцької територіальної громади, оскільки недоотримання коштів бюджетом зумовлює обмеженість фінансування соціальних програм для потреб населення громади.
А Верховний Суд залишив в силі постанову Північного апеляційного господарського суду, якою задоволено вимоги прокурора щодо стягнення з відповідача орендної плати за користування земельними ділянками у розмірі майже 1,4 млн грн. Так, у судовому порядку прокуратурою доведено, що приватне товариство упродовж тривалого часу користувалося земельними ділянками комунальної власності загальною площею майже 5 га, на яких розташовані нежитлові будівлі товариства, та, ігноруючи неодноразові пропозиції Ніжинської міської ради, не вчинило будь-яких дій спрямованих на укладання договору оренди землі з метою уникнення від сплати орендної плати. За висновками суду такі дії товариства порушили економічні інтереси міської ради, призвели до майнових втрат місцевого бюджету та негативно позначилися на розвитку Ніжинської територіальної громади.

Схожі матеріали (за тегом)