|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 20:20 | 04.16.2024

У чию кишеню ґешефт на землях НААН?

Державне підприємство Національної академії аграрних наук України незаконно передало в обробіток приватній структурі землі вартістю 400 мільйонів гривень.

Північним апеляційним господарським судом визнано недійсними удавані правочини на земельних ділянках площею понад 900 гектарів, розташованих у Ніжинському районі. Як повідомили у прокуратурі Чернігівської області, за вказаними правочинами державне підприємство фактично не отримувало прибутку від використання особливо цінних сільськогосподарських угідь, у той час як, отримавши без будь-яких конкурсних процедур державну землю, приватне товариство вирощувало та реалізовувало сільгосппродукцію, отримуючи економічний зиск. Разом із тим, у прокуратурі не кажуть, що це за підприємство, чи будуть покарані за незаконні дії посадовці і чи отримає компенсацію держава. Ми спробували дізнатись, у чию ж кишеню ґешефт.

 

Без погодження і з порушеннями

 

У Ніжинському районі Чернігівщини не так багато підприємств Національної академії аграрних наук України, а з такими обсягами землі є лише одне – державне підприємство «Дослідне господарство “Іванівка”». Про конфлікт на цьому підприємстві ми писали вже неодноразово. Вперше назва «Іванівка» гучно прозвучала восени минулого року, коли під прикриттям спецпризначенців поліції з полів господарства приватні структури з Дніпропетровщини збирали та вивозили поза державну комору врожай соняшника, і саме на площі 900 гектарів.

1adpiv

Так вивозили урожай соняшнику

 

На той час позиція прокуратури була у прямому сенсі двоякою. Спочатку прокурори через суд блокують рахунки господарству, а буквально за місяць змінюють думку кардинально і заявляють у суді про відсутність підстав для їх блокування. Цікаво, що позиція представників державного обвинувачення співпала з позицією юриста, що представляв інтереси тодішнього директора держпідприємства Миколи Половіка. Відтак соняшник з державних полів поїхав у невідомому напрямку, а підприємство залишилось з боргами і заледве перезимувало. Працівники господарств отримали гроші в конвертах як відшкодування річної заборгованості, але відтоді минуло вже дев’ять місяців, як вони сидять без заробітних плат і виживають за рахунок підсобних господарств.

Втім, позиція прокуратури згодом змінилась. Прокурор подав позов, цитуємо: «в інтересах Національної академії аграрних наук України до приватного суб’єкта господарювання та одного з державних підприємств, що перебуває у віданні НААН, про визнання недійсними договорів щодо надання сільськогосподарських послуг та форвардних договорів поставки продукції».

Судова тяганина закінчилась задоволенням вимог прокуратури спочатку у Господарському суді Чернігівської області, а потім вже і в Північному апеляційному господарському суді.

«Своїм рішенням апеляційний суд визнав обґрунтованими доводи прокурора щодо незаконності укладення сторонами спірних правочинів, за якими державне підприємство передало приватному товариству у користування понад 900 га особливо цінних земель вартістю майже 400 млн грн. Договори укладено з порушенням земельного законодавства та без погодження з президією НААН», – повідомили у прес-службі відомства.

У прокуратурі також додали, що за вказаними правочинами державне підприємство фактично не отримувало прибутку від використання особливо цінних сільськогосподарських угідь, у той час як, отримавши без будь-яких конкурсних процедур 900 га земель, приватне товариство вирощувало та реалізовувало сільгосппродукцію, отримуючи економічний зиск. Як результат, суд визнав недійсними удавані правочини щодо земельних ділянок державної власності.

 

У кожного злочину є прізвище

 

Отже, маємо остаточне рішення Феміди про незаконність укладених договорів, але не маємо обрахунку збитків, які понесла держава, і прізвищ тих, хто уклав незаконні угоди.

Нинішній директор держпідприємства Андрій Скварський говорить, що сума збитків господарства склала понад 150 мільйонів гривень.

«Ми рахували кожен ваговоз, який виїжджав з поля, і прикинули, що збіжжя вивезли за тодішніми цінами на 158 мільйонів гривень. Для господарства це колосальна сума, яка дозволила б покрити всі борги, накопичені моїм попередником Половіком за вісім років, і ще б залишились гроші на розвиток», – каже він.

Скварський вбачає у діях свого попередника ознаки злочину. Пояснює це тим, що у 2020 році Микола Половік, який на той час виконував обов’язки директора підприємства, поза визначеним законом порядком, без згоди НААН, уклав ряд договорів з ТОВ «ІК «Енергоперспектива», а саме: договір про надання сільськогосподарських послуг з обробки ґрунту та посіву соняшнику на суму 17,8 мільйона гривень та договір поставки сільськогосподарської продукції соняшнику на суму в понад 18 мільйонів гривень.

«Таким чином, своїми діями Половік спільно з посадовими особами ТОВ «ІК «Енергоперспектива» привласнив майно (врожай 2020-2021 року) державного підприємства, – вважає Скварський. – Відразу з цього приводу мною було підготовлено та направлено 25.07.2022 року заяву до ГУНП в Чернігівській області з додатками цінним з описом листом, який був отриманий 27 липня 2022 року. Проте станом на сьогодні витягу з ЄРДР я не отримав».

У зв’язку з цим директор державного дослідного господарства звернувся до Новозаводського районного суду Чернігова з заявою, в якій просить визнати протиправною бездіяльність Чернігівської обласної прокуратури по невнесенню відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Скварський також просить зобов’язати уповноважену особу Чернігівської обласної прокуратури внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за його заявою про вчинення кримінального правопорушення за ч.5 ст. 191 КК України. Звучить ця стаття так: «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем». А покарання передбачає позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Схожі матеріали (за тегом)