|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 2:12 | 03.29.2024

Брати Юрченки демонструють російські вбивчі подарунки Брати Юрченки демонструють російські вбивчі подарунки

Селянам, у яких зруйновані війною будинки, газовики погрожують судами

Газовики надсилають сільським споживачам погрозливі листи: якщо, мовляв, не сплатите за доставку газу відповідні кошти за минулі місяці, питання вирішуватиметься у судах. Люди у розпачі, бо їхні житлові помешкання розгромлені снарядами. Що їм робити?

Мешканцям села Количівка Іванівської територіальної громади Чернігівського району, чиї будинки постраждали внаслідок окупації російськими військами, днями надійшли «дивні» квитанції. Дивні тому, що в зруйнованих або в напівзруйнованих будинках ніхто, зрозуміло, не проживає. Але в РГК «Чернігівгаз» зібрали за останні місяці «борги» за розподіл (доставку) природнього газу. І винесли вердикт-ультиматум: або гроші платіть, або ж зустрінемось у суді. Є ще один варіант у цієї компанії – через несплату газу можуть приїхати, вирити траншею біля двору і обрізати газову трубу. Такого досвіду в АТ «Чернігівгаз» вже накопичилося достатньо. Ми вже повідомляли, наприклад, як газовики відчикрижили від газової мережі трубу в будинку вісімдесятилітньої бабусі Олександри Левчук (у селі її називають бабця Шура – про цей випадок газета “Чернігівщина” вже писала).

1alyst22

Лист-попередження про несплату коштів за доставку газу

 

І ось знову жителі Количівки небезпідставно обурюються! У той час, як волонтери всіляко допомагають постраждалим мешканцям Количівки, газовики безсоромно ставлять ось такі вимоги селянам.

– Сім’я Тетяни Ковтун залишилась на вулиці без засобів існування через бойові дії в селі, – розповідає місцева жителька Тетяна Шевченко-Коваленко. – Зараз вимушені жити на орендованій квартирі. А безстидна контора «Чернігівгаз» в особі пана Хилька В.А. (комерційний директор, за підписом якого надходять такі листи, – Авт.) продовжує тероризувати жителів нашої вистражданої Количівки. Газовики вимагають сплатити за той газ, яким вони не користувалися, бо не могли жити в розбомблених будівлях. А ще й погрожують: якщо, мовляв, не сплатите, то через суди змусимо це зробити, а якщо не виконаєте рішення суду, то можуть обрізати і труби, як це вже було торік у нашій громаді.

1akovtun

Зруйнований будинок родини Ковтун

 

Тетяна Ковтун як отримала квитанцію та лист-попередження, мерщій зателефонувала у газове господарство, а там відповіли: «Ви платіть, а там розберемось!». І пояснили, що потім буде перерахунок, і зайві кошти повернуться.

У братів Володимира та Григорія Юрченків теж від снаряду повністю згорів добротний будинок, а коли одного разу вони приїхали з Чернігова додому (живуть у місті на квартирі), то біля двору вгледіли виритий котлован.

– Сусід сказав, що це з газової служби рилися тут, мо’ шукали врізку незаконну тут чи що, – каже Володимир. – Але ж ми всю зиму опалювали дровами – онде і котел згорівлий від снаряду стоїть, тож ми не могли кудись там врізатися.

– Якби ми не приїхали вчасно, то точно вони б обрізали нам газ, та, видать, не встигли – воврем’я підняли бучу, – долучається до розмови Григорій.

Квитанції на сотні та тисячі гривень з листами-попередженнями отримали не один десяток сімей. У більшості з них – пошкоджені частково або зовсім знищені будинки. До того ж, зруйновані не тільки житлові приміщення, а й господарські будівлі зі свійською худобою: коровами, свинями, кролями, птицею...

Ми офіційно звернулися за роз'ясненням до керівництва АТ «Чернігівгаз». У відповіді на наш запит керівниця управління зовнішніх комунікацій Ольга Конопацька-Плєхова, зокрема, наголосила:

– Квитанції за розподіл газу та інформаційні листи про заборгованість формуються автоматично на основі реєстру особових рахунків, по яких є заборгованість.

Зазначимо, що якраз заборгованості з доставки газу у більшості домогосподарств не було, за винятком того періоду, коли точилися тут бойові дії та після, коли ніхто не користувався газом. Цю обставину керівниця комунікаційного управління прокоментувала так:

– У випадку, якщо власник об’єкту, на якому газопостачання відсутнє або було відсутнє через пошкодження внаслідок бойових дій, отримав квитанцію чи інформаційний лист про заборгованість, це означає, що оператор ГРМ на момент їх формування ще не отримав відомостей про такі пошкодження. Для уточнення інформації споживач може звернутися особисто до Клієнтського простору, до контакт-центру за номерами 067-65-64-104, (0462) 61-62-04, або ж надіслати звернення на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

У розгорнутому листі-відповіді на наш запит Ольга Конопацька-Плєхова вказала на те, що сплата за розподіл газу нараховується автоматично всім споживачам, які є механічно приєднаними до газорозподільної мережі, на основі їх індивідуального споживання. Для припинення нарахувань за розподіл газу споживачу необхідно здійснити від’єднання від газорозподільної мережі.

Представниця газового управління зауважила, що у випадку, якщо було від’єднано об’єкт, система газопостачання якого була пошкоджена внаслідок бойових дій, його повторне приєднання після відновлення здійснюється безкоштовно для споживача.

– Цю інформацію було роз’яснено споживачці, стосовно якої надано Ваш запит, Т.М. Ковтун, під час її звернення до Клієнтського простору... Після подання нею документів по її особовому рахунку проводиться перерахунок, – відповіла у листі до редакції Ольга Конопацька-Плєхова.

Як вона пояснила, наразі спрощено процедуру припинення нарахувань у подібних випадках. Його здійснення можливе при опломбуванні або перекритті пошкодженої системи газопостачання у споживача.

Начальниця комунікаційного управлінні РГК «Чернігівгаз» наголошує, що на період дії воєнного стану відключення споживачів через борги не здійснюється. Відключення можливе у випадках аварійних ситуацій або виявлення порушень на об’єктах газопостачання правил безпеки систем газопостачання, в тому числі самовільних втручань у газові системи. Разом з тим газовики наголошують, що плата за розподіл газу нині є вкрай важливою для забезпечення стабільної роботи газорозподільних мереж та безперебійного газопостачання.

І це добре, що газова служба оперативно надала нам відповідь, проте існує ще й психологічний фактор! Уявіть собі: потерпілі від війни знаходяться біля будинку, якого вже не існує, й не знають у відчаї, що далі робити, а тут приносить газовик квитанцію на кілька сотень чи то й тисяч гривень, та й ще з офіційно-письмовими погрозами застосування певних санкцій. Що робити у такій ситуації?

Напевно, керівництву РГК «Чернігівгаз» варто б насамперед подумати і над цією проблемою, яка виникла для всіх раптово й неочікувано, перш ніж розсилати такі гнівні листи, які й без того заганяють людей ще глибше у прірву. Може, якби думали бодай трохи над цим у газовій конторі, то й не збурювали б і без того зранене психологічно й фізично суспільство. Тоді не вдавалися б до брудних дій, як ото вчинили стосовно згаданої вісімдесятилітньої бабці Шури з цієї ж Количівки, біля будинку якої безцеремонно відрізали газову трубу, і на численні звернення громадськості та й навіть влади поновити цю трубу не звертають ніякої уваги.

 

Сергій КОРДИК, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)