|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 9:07 | 03.29.2024

Олександр Позняк Олександр Позняк

Крес-салати їдять, з них роблять мазі, лікуються від радіації

Вирощувати їх настільки просто, що це можна робити на підвіконні власної домівки, а вживати з моменту висіву – через 10-14 діб.

Крес-салат, або хрінниця посівна, належить до найбільш скоростиглих зеленних рослин: вже через два тижні після появи у відкритому ґрунті масових сходів зелень можна використовувати в їжу. Ця культура настільки унікальна за своїми якостями, що її широко використовують не лише в кулінарії, але й у медицині.

 

На дослідній станції «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва Національної Академії Аграрних Наук України, що в Крутах Ніжинського району, є кілька сортів цих рослин. Найпопулярніші з них – це «Холодок» та «Мереживо».

1apole22

Дослідне поле з крес-салатами

 

Науковий співробітник станції Олександр Позняк розповідає про широкий спектр застосування цих салатів.

«Свіже листя має гіркий і гострий смак, що нагадує смак хріну, редьки або гірчиці. У свіжому вигляді соковите листя та молоді пагони використовують як приправу до салатів, м'ясних, рибних та овочевих страв, підлив та супів, бутербродів, – каже науковець. – З крес-салату готують гострі «зелені» сири, сметану, олію. У сушеному ж вигляді сировина втрачає багато цінних властивостей. Зелень можна маринувати і солити, але це радше традиції кухні кавказької, ніж української. Зелень крес-салату багата на мінеральні солі калію, кальцію, фосфору, йоду, заліза, магнію, міді, сірки, хлору та ін.; на цукри, білки, вітаміни – С, В1, В2, В9, Р, РР, D. Специфічний запах і смак рослині надає гірчична ефірна олія».

За словами Олександра Позняка, крес-салати широко використовують в народній медицині. Зелень споживають для профілактики та лікування авітамінозів, цукрового діабету, захворювань щитоподібної залози, дихальних шляхів та легень, сечовивідних шляхів, при запаленні слизової оболонки порожнини рота, хронічних висипах на шкірі, діатезі, сверблячій екземі. Крес-салат покращує травлення, сон, збуджує апетит, має антимікробну дію, сприяє зниженню кров'яного тиску, зміцнює нервову систему. Завдяки наявності аскорбінової кислоти має антицинготну дію. Наземну частину та коріння крес-салату здавна застосовували від лихоманки. Сік з листя використовують при анемії, але при захворюваннях кишечника в чистому вигляді застосовувати його не рекомендується, щоб уникнути сильної подразнювальної дії ефірних олій на слизову оболонку кишечника. А порошок з товченого насіння – це чудовий замінник гірчичників. Мазь із висушеного товченого насіння і трави на салі або топленому маслі у співвідношенні 1:5 застосовують у народній медицині при алергії, корості, як ранозагоювальний та бактерицидний засіб.

Вміст у крес-салаті значної кількості йоду дозволяє використовувати рослину при радіоактивному опроміненні і ставить її в один ряд з морепродуктами та хріном.

За словами науковця, існують сорти крес-салату з цільною листовою пластинкою та розсіченою.

1axolod

«Сорт «Холодок», який вивели на дослідній станції, відноситься до ранньостиглих, – пояснює особливості сорту Олександр Позняк. – Від масових сходів до товарної стиглості проходить 22 доби, у стандарту (сорт «Вість») – 25. Загальна урожайність зелені 7,1 т/га, що на 0,92 т/га більше, ніж у стандарту, при масі однієї рослини 4,7 г (3,7 г у стандарту). Дегустаційна оцінка нашого сорту складає 4,6 балів (у стандарту 4,3)».

Інший сорт – «Мереживо» – внесли до Державного реєстру сортів рослин України у 2008 році. Вихідною формою для його створення слугував сортозразок, виділений із місцевої популяції «Непалу». При створенні сорту науковці використовували метод індивідуально-родинного добору за такими показниками: урожайність зелені та насіння, привабливість за зовнішнім виглядом, стійкість до стеблування.

1amere

«Сорт крес-салату «Мереживо» має напівприпідняту розетку діаметром 12-13 сантиметрів і висотою близько 13 сантиметрів. Рослини помірно щільні, середні. Листки розсічені, зі щільним перекриванням часток, – описує особливості «Мережива» науковець. – Сорт є ранньостиглим – від масових сходів до товарної стиглості проходить всього 20 діб. Загальна урожайність зелені – 8,94 т/га, при масі однієї рослини 4,7 грама, а дегустаційна оцінка перевершує всі показники – 5 балів».

Крутівський науковець стверджує: враховуючи скоростиглість, холодостійкість, помірні вимоги до вологості та стійкість до недостатньої освітленості, крес-салат можна вирощувати практично впродовж усього року. Однак у спекотні літні місяці займатися ним недоцільно: за високої температури рослини швидко переходять у стадію цвітіння і втрачають товарні якості.

1asmarvi

Сорт «Смарагдові вітрила»

 

«Зелень вирощують у відкритому, захищеному ґрунті та в кімнатних умовах. Сходи з'являються на другу-п’яту добу, – пояснює пан Олександр. – Вони, як і молоді рослини надалі, сильно ушкоджуються хрестоцвітими блішками, особливо в суху спекотну погоду та при вирощуванні у літні місяці. На товарних ділянках я б рекомендував сівбу в оптимальні терміни, опудрювання попелом із застосуванням нетканих покривних матеріалів».

Рослина доступна також і для міських жителів, адже вирощувати крес-салат можна й на підвіконні. Для цього використовують піддони, тарілки, лотки. Субстратами можуть слугувати фільтрувальний папір чи тонкий шар вати, насичені водою. Насіння висівають суцільно, а ємності накривають плівкою або склом. Для його проростання піддон із посівами ставлять на одну-три доби у тепле місце, після чого такі «мобільні» грядки переносять на підвіконня, ближче до світла, постійно зволожуючи субстрат, за необхідності провітрюючи «мінітепличку». Такі «кімнатні» рослини будуть готові до вжитку в їжу вже за 10-14 діб.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото Олександра Позняка

Схожі матеріали (за тегом)