|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 13:14 | 04.16.2024

Завдані лісам збитки відомі

За сто днів війни українській природі завдано непоправної шкоди. За це ворог обов’язково відповість, адже істотно порушив екологічну систему всієї планети. А перемога над загарбником – невідворотна!

Поліське довкілля з його смарагдовими сосновими лісами, чистими плесами озер і річок, столітніми деревами і мальовничими урочищами, таке привабливе і неповторне, зазнало непоправної шкоди від російського агресора. Він залишив після себе в лісах, на берегах річок безліч вибухових предметів, небезпечних і для лісових мешканців, і для людей. А ще – спалені ліси, зруйновані деревообробні підприємства, житла лісівників, пограбовані лісгоспи.
Після перемоги над ворогом, яка неодмінно буде здобута, поліщуки і всі українські лісівники цю понівечену красу обов’язково відродять, зокрема завдяки практичній реалізації програми Президента «Зелена країна».
У Чернігівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства напередодні Всесвітнього дня охорони довкілля ретельно проаналізували завдані натепер збитки. Виявили, що ліси заміновані в багатьох кварталах на 185 гектарах у Березнянському лісництві. У Красилівському лісництві – від першого по 180-й квартали на площі 8 тисяч 218 гектарів. Не менше, а де й більше постраждали Славутицьке, Мекшунівське, Пакульське, Козелецьке, Олишівське, Горбачівське лісництва ДП «Чернігівське лісове господарство».
Прохід та проїзд лісами заборонено військовими Збройних сил України в Бондарівському, Карпилівському, Городищенському лісництвах. Загальна площа, яка ще потребує виявлення та знешкодження вибухонебезпечних предметів, – 12 тисяч 874 гектари.

1alisozbyt
Чимало площ заміновано в лісових масивах Рубізького, Городнянського, Тупичівського, Невклянського, Староруднянського лісництв ДП «Городнянське лісове господарство».
Лісові масиви Орликівського, Блешнянського, Семенівського, Радомського та Грем’яцького лісництв ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство» також нашпиговані вибухонебезпечними предметами.
У Щорському лісництві ДП «Корюківське лісове господарство» найбільше постраждали урочища Білі береги та Займище.
Окраса поліських лісів – урочища, які багато років плекали руки лісівників, як незаймані куточки природи, теж постраждали від мін і вибухонебезпечних предметів у ДП «Ніжинський лісгосп» на території Ніжинського району. Це урочище Капшук поблизу населених пунктів Гайворон та Голінка, урочище Шевченкове поблизу Івангорода, урочище Коляжинська дача поблизу села Браниця та багато інших.
А на території Прилуцького району цього ж Ніжинського лісгоспу в урочище Великий ліс (Ічнянське лісництво), урочище Половецьке (село Коломійцеве Кам’янського лісництва) людям також заборонено заходити і заїжджати, бо там теж росіяни залишили свої криваві сліди.
Внаслідок бойових дій в лісових масивах Чернігівського ОУЛМГ пожежами пройдено 139,4 гектара. Зокрема, в ДП «Чернігівський лісгосп» «червоний півень» гуляв майже на двадцяти гектарах, а в ДП «Ніжинський лісгосп» – більше ніж на 120.
На відзначення Всесвітнього дня охорони довкілля Державне агентство лісових ресурсів України і його голова Юрій Болоховець ініціюють проведення відповідних ознайомчих заходів для учнівських лісництв, всієї громадськості. Необхідно розмістити і тематичні публікації в засобах масової інформації та в інтернеті щодо важливості охорони довкілля та неоціненного значення лісів для забезпечення екологічної рівноваги на нашій планеті.
Убезпечення людей від ворожого начиння в лісах, життя лісівників і всіх мешканців населених пунктів поблизу лісів – запорука майбутньої перемоги, відродження нев’янучої краси лісового Придесення, всього українського лісу.

Схожі матеріали (за тегом)