|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 4:01 | 03.29.2024

Закон чи мораль: у ніжинському виконкомі відреагували на публікацію в «Чернігівщині»

Тижневик «Чернігівщина» нещодавно оприлюднив інформацію про те, що Ніжинська міська рада оплачує рекламні послуги газеті, що належить раднику міського голови Сергію Охоньку.

Чомусь публікація під назвою «Несвідомий погляд по-ніжинськи» викликала бурхливе занепокоєння саме у ніжинському виконкомі. У листі за підписом заступника міського голови Сергія Смаги нашу публікацію назвали такою, що порочить імідж територіальної громади, і поширили вимоги про спростування. Втім, виходячи з наданої інформації, треба говорити все ж не про спростування, а про уточнення. А ще більше…про моральний бік справи!

 

170222Раніше ми писали про те, 25-го лютого 2021-го року виконавчий комітет Ніжинської міськради уклав договір із ТОВ «Редакція газети “Свідомий погляд”», власником якої є радник міського голови Сергій Охонько. Сума оплати за договором – 51 тисяча 111 гривень. Строк дії за договором: 22 березня 2021 – 31 грудня 2021 років. Так, згідно з договором, редакція зобов’язується надати послуги зі «створення та поширення інформаційних повідомлень, новинних та спеціальних матеріалів про діяльність Ніжинської міської ради, її виконавчого комітету, міського голови міста Ніжина, депутатів міської ради, виконавчих органів Ніжинської міської ради». У виконкомі уточнили, що 7 жовтня 2021 року між виконкомом та газетою було укладено додаткову угоду, якою було зменшено суму договору до 36 тисяч гривень 90 копійок. Також у міськраді навели аргументи законності здійснення закупівлі, посилаючись на норми ЗУ «Про публічні закупівлі», і повідомили, що Сергій Миколайович Охонько є позаштатним радником Ніжинського міського голови та не отримує зарплати з бюджету. Тож, як бачимо, законний бік закупівлі – бездоганний, а як щодо моралі та об’єктивності? Адже закон не забороняє виданню, що належить раднику міського голови, брати участь у тендерних процедурах із висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування, але чи можна у такому разі говорити про об’єктивну картину? Складається враження, що Ніжинській міськраді «пороблено» – то газета радника отримує фінансування з бюджету, то заступниця міського голови продовжує надавати за немалі гроші консультативні послуги низці громад Чернігівщини. І все це, як бачимо, законно.

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Схожі матеріали (за тегом)