|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 22:30 | 04.18.2024

Зовнішня торгівля області у цифрах

У 2021 році експорт товарів суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності Чернігівщини становив 1190 млн.дол. США, що майже на 34% більше, ніж рік тому, імпорт –  483 млн.дол. (на 41% більше).

1502222Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами зі 132 країн світу. Найсуттєвіші експортні поставки товарів здійснювалися до Китаю – 176 млн.дол., Нідерландів – 99 млн.дол.,  Азербайджану – 76 млн.дол., Єгипту – 57 млн.дол., Іспанії – 53 млн.дол., Туреччини – 48 млн.дол. В іноземців користувалися попитом зернові культури, готові харчові продукти, деревина і вироби з деревини, насіння і плоди олійних рослин, папір та картон, жири та олії тваринного або рослинного походження, недорогоцінні метали та вироби з них, текстильні матеріали та текстильні вироби, взуття.
Найвагоміші імпортні поставки товарів надходили з Німеччини – 82 млн.дол., Білорусі – 77 млн.дол., Китаю – 48 млн.дол., Італії – 37 млн.дол., Литви – 27 млн.дол., Польщі – 20 млн.дол. В імпорті переважали продукція хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості, машини, обладнання та механізми, електротехнічне обладнання, готові харчові продукти, текстильні матеріали та текстильні вироби, полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них, засоби наземного транспорту, мінеральні продукти, папір та картон, недорогоцінні метали та вироби з них.
Також підприємства Чернігівщини здійснювали зовнішню торгівлю послугами з партнерами з 83 країн світу.
Експорт послуг з області становив 39 млн.дол. США, що на 21% більше, ніж у 2020р., імпорт в область – 36 млн.дол. (на 22% більше). Основними споживачами послуг залишаються країни Європейського Союзу, на які припадало 55% обласного експорту. Значні обсяги послуг надавалися партнерам із Румунії, Литви, Нідерландів, Латвії, Естонії та Італії. Серед інших країн світу найбільше послуг експортовано до США, Азербайджану та Канади. У структурі експорту 30% обсягу займали комп’ютерні та інформаційні послуги, 29% – послуги автомобільного транспорту, 26% – послуги з переробки матеріальних ресурсів.
Провідними партнерами в імпорті послуг були Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, Польща та Чехія, від яких одержано 53% загального обсягу.
Основу структури імпорту формували роялті та інші послуги, пов’язані з використанням інтелектуальної власності, які становили 42% загального обсягу. Крім того, попитом користувалися ділові послуги, транспортні та пов’язані з подорожами.

Схожі матеріали (за тегом)