|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 23:23 | 03.28.2024

Землі історичного призначення повернуть

Плисківська сільська рада у серпні 2021 року, будучи неодноразово поінформованою про приналежність земельної ділянки до земель історико-культурного призначення, за результатами земельних торгів протиправно передала її в оренду товариству з обмеженою відповідальністю.

zemlyaНіжинською окружною прокуратурою під час опрацювання інформації, опублікованої в засобах масової інформації, зокрема, в газеті "Чернігівщина" (Історія як спосіб шантажу) встановлено факт незаконної передачі у комунальну власність Плисківської територіальної громади земельної ділянки площею майже 35 га, в межах якої розташовані  пам’ятки  археології  місцевого  значення:   поселення   «Рудка-2», III-V ст. та курган із групи курганів-1, ІІ-І тис. до н. е.

Реагуючи на порушення законодавства, окружною прокуратурою в інтересах Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації пред’явлено позов до Головного управління Держгеокадастру в області, Плисківської сільської ради та товариства з обмеженою відповідальністю про визнання незаконним і скасування розпорядчого акту про передачу у комунальну власність земельної ділянки та визнання недійсними договорів оренди.

Також Чернігівською окружною прокуратурою до Господарського суду Чернігівської області скеровано позовну заяву в інтересах держави в особі Киїнської сільської ради до Головного управління Держгеокадастру та сільськогосподарського товаровиробника про розірвання договору оренди землі та повернення земельної ділянки історико-культурного призначення.
Прокуратурою встановлено, що земельну ділянку площею понад 7 га, на якій розташована пам’ятка археології місцевого значення поселення «Шестовиця-Заплава» (с. Шестовиця), ХІІ-ХІV ст.н.е., Киїнська сільська рада передала сільськогосподарському товаровиробнику в оренду на 7 років як сіножать. Однак орендар всупереч договору розорав землю та використовує її для вирощування сільськогосподарської культури (кукурудзи).
Крім того, орендна плата за договором здійснювалася як за оренду сіножаті, яка є нижчою від орендної плати за ріллю, що призвело до втрат місцевого бюджету.
Вказані дії орендаря погіршують стан земельної ділянки, внаслідок її безконтрольного розорювання, а зміна виду її використання призводить до суттєвого зменшення надходжень коштів до бюджету, що є порушенням інтересів держави та громади, і  не може залишатися без реагування прокурора.

Схожі матеріали (за тегом)