|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 9:29 | 03.29.2024

Інвентаризація газомереж стартує з Прилуччини

У Прилуках обговорили базові питання, що стосуються інвентаризації газорозподільчих мереж у громадах: пошук первинних документів щодо їхнього спорудження, місць прокладання, джерел фінансування тощо.

prylgromgazПрилуччина має найбільшу протяжність газогонів в області. Саме тому вона стала пілотним районом з реалізації ініціативи щодо інвентаризації об'єктів газопостачання. Після належного оформлення прав власності на мережі — адже будувалися вони переважно за кошти самих споживачів — громади будуть в змозі добитися належного їх утримання та відновлення. Поки що ж більша частина коштів, закладених у тариф з транспортування газу як інвестиційна складова, спрямовуються операторами мереж на оновлення власної матеріальної бази.
Повернувши газорозподільчі мережі їх справжнім власникам — громадам, — буде знято напругу з питання необґрунтованного підвищення тарифів на транспортування газу. Представники громад району надали свої пропозиції щодо віднайдення та аналізу документів, пов’язаних з розбудовою і введенням в експлуатацію газорозподільчих мереж, та отримали необхідні консультації.Реалізація такого пілотного проєкту у Прилуцькому районі — велика і клопітка робота. Її результатом має стати повний комплект документів, що засвідчують право власності на газові мережі, та згода місцевої ради прийняти ці мережі до комунальної власності територіальної громади.

Схожі матеріали (за тегом)