|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 23:17 | 04.18.2024

Товариство «Земля і воля» пройшло «екватор» збирання кукурудзи

За півмісяця обмолотили качанисту на понад 15-ти тисячах гектарів.

Найбільший намолот зерна в досвідченого комбайнера Віктора Андрущенка – більше шести тисяч тонн. В межах 50 тонн відстає від нього молодий комбайнер Володимир Оніщенко.

Родом він із Озерян, там закінчив середню школу, навички професії механізатора одержав від батька Віталія Миколайовича, тракториста ТОВ «Земля і воля». Потім учився на спеціальних курсах, і уже на сьомих жнивах збирає врожай кукурудзи, за світловий день намолочує за 350 тонн янтарного зерна.

1zbir

Добірний врожай насилу встигають перевозити

 

Високу продуктивність забезпечують інші комбайнери, цьогорічний урожай вагоміший, ніж був торік, допомогла й погода – забезпечила дозрівання зерна в оптимальних кліматичних умовах і досушування його в качанах до нормативної вологості. Чого не скажеш про державне піклування про аграрників. Про якісь європейські дотації й мови немає, навпаки – ціну на газ для хліборобів підняли до майже 28 гривень за кубічний метр. За першу десятиденку незначного досушування зерна кукурудзи господарство одержало платіжну квитанцію за газ на 22 мільйона гривень – більше, ніж, бувало, платили за досушування всього валу зерна.

1zbir2

Поля качанистої зникають на очах

 

Така ціна на газ для аграрного виробництва неодмінно «накрутить» собівартість сільськогосподарської продукції, зробить її неконкурентною на вітчизняних і світових ринках. А зокрема від продажу зерна за кордон держава одержує значні валютні надходження. До того ж, така державна «допомога» хліборобам може знищити багатьох аграрників середнього й малого бізнесу, про яких дуже вже «турбуються» з телеекранів постійні в студіях політики, депутати, державники.

Втім, товариство «Земля і воля», як сказав його генеральний директор, Герой України Леонід Яковишин, витримає й цей черговий «сюрприз» від національного уряду. Шкода тільки, що додаткові десятки мільйонів гривень вимушені віддавати на подальше збагачення газових монополістів, а могли б ці кошти піти на подальший розвиток виробництва й підняття добробуту сільських трудівників та ветеранів, допомогу місцевій соціальній сфері, – це давно стало пріоритетним для цього господарства.

 

Григорій ОСОВСЬКИЙ

Схожі матеріали (за тегом)